Alimentele pe care să nu le consumi sub nicio formă înainte de culcare. Pot provoca și disconfort stomacal. Ce te ajută să ai un somn liniștit

Monika Baciu |
Data publicării:
alimentele - FOTO: Freepik@dimonka
alimentele - FOTO: Freepik@dimonka

Alimentele pe care să nu le consumi sub nicio formă înainte de culcare îți perturbă somnul și nu te lasă să te odihnești.

Alimentele pe care să nu le consumi sub nicio formă înainte de culcare. A avea un somn odihnitor este esențial pentru sănătatea și bunăstarea generală. Cercetările sugerează că ceea ce mâncați înainte de culcare poate influența semnificativ calitatea somnului. 

Există alimente pe care ar fi bine să le eviți înainte de culcare, deoarece pot afecta calitatea somnului sau provoca disconfort stomacal. 

Evitați zahărul, carbohidrații și grăsimile saturate

Consumul de alimente bogate în zahăr, carbohidrați procesați (cum ar fi pâinea albă și pastele) și grăsimi saturate (cum ar fi alimentele prăjite) înainte de culcare poate perturba somnul. Aceste tipuri de alimente pot supraexcita organismul, pot crește nivelul zahărului din sânge și pot interfera cu scăderea naturală a temperaturii necesară pentru somn. Este mai bine să evitați deserturile zaharoase, gustările grase și mesele consistente înainte de culcare, potrivit MSN.

Evitați consumul de cafeină și alcool

Cafeaua, ceaiul, băuturile energizante și ciocolata conțin cafeină, care poate împiedica adormirea și să ducă la un somn agitat. Este recomandat să eviți aceste băuturi cu câteva ore înainte de culcare.

Deși alcoolul poate părea că te ajută să adormi mai ușor, el poate perturba somnul în timpul nopții. Consumul excesiv de alcool înainte de culcare poate duce la somn fragmentat și scăderea calității somnului.

Vezi și: Cum să reduci durerea în 4 minute. Trucul plăcut care te scapă de disconfort fără medicamente

Nu consumați lichide în exces

A bea multe lichide înainte de culcare poate duce la treziri frecvente în timpul nopții pentru a merge la toaletă, ceea ce poate afecta calitatea somnului. Redu consumul de lichide cu câteva ore înainte de culcare.

Evitați alimentele picante

Alimentele foarte picante pot irita stomacul și provoca reflux acid, ceea ce poate face dificilă adormirea și menținerea unui somn liniștit.

Alegeți opțiuni bogate în proteine și fibre

În loc să optați pentru alimente bogate în carbohidrați, alegeți opțiuni mai sănătoase care să promoveze un somn mai bun. Alimente precum ouă fierte sau curry-uri bogate în proteine cu legume pot contribui la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și pot furniza energie sustenabilă pe durata nopții. Includerea de legume bogate în fibre în mesele dvs. poate, de asemenea, să faciliteze digestia și să prevină disconfortul în timpul somnului.

Vezi și: Leon Dănăilă, despre capacitatea de regenerare a creierului în urma unor traume sau leziuni cerebrale: O putere incredibilă. Nu subestimați puterea creierului vostru!

Evitați biscuiții și gustările fără valoare nutrițională

Aperitivele pe bază de biscuiți sau alte gustări fără valoare nutrițională înainte de culcare nu sunt recomandate. Aceste alimente oferă puțină valoare nutritivă și pot cauza creșteri ale nivelului de zahăr din sânge, ceea ce face mai dificil să adormiți și să mențineți un somn profund pe parcursul nopții. Este mai bine să alegeți gustări sănătoase, bogate în nutrienți, dacă simțiți nevoia să mâncați înainte de culcare.

Beți lapte cald

Un băut cald cu lapte înainte de culcare este cunoscut de mult timp pentru proprietățile sale care induc somnul. Optați pentru opțiuni precum laptele de migdale, care se știe că conține compuși care reglează somnul, precum triptofanul și magneziul. Laptele cald poate promova relaxarea și vă poate ajuta să vă liniștiți înainte de somn.

Vezi și: Locul din casă în care nu are ce să caute câinele. Ce se întâmplă dacă intră în încăperea asta și cum te poți îmbolnăvi și tu

Rețineți că nevoile alimentare și toleranțele fiecăruia sunt diferite, deci este important să ascultați propriul corp și să faceți alegeri care funcționează cel mai bine pentru dvs. Dacă aveți restricții dietetice sau preocupări specifice, întotdeauna este o idee bună să consultați un profesionist în domeniul sănătății sau un dietetician înregistrat pentru a vă asigura că faceți alegerile corecte pentru un somn odihnitor.

În schimb, înainte de culcare, poți opta pentru alimente ușoare, cum ar fi un snack cu carbohidrați complecși sau lactate ușoare, cum ar fi iaurtul, care poate ajuta la stimularea producerii de serotonină, un neurotransmițător care favorizează somnul. În orice caz, fiecare persoană este diferită, așa că ar trebui să experimentezi și să observi ce funcționează cel mai bine pentru tine în ceea ce privește dieta înainte de culcare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel