Alimentul care provoacă balonare și distruge flora intestinală. Cristian Mărgărit: E pe primul loc! Apare disbioza... o răutate

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Balonare - Foto: Freepik @Flowo
Balonare - Foto: Freepik @Flowo

Balonarea: ce este și care sunt cauzele care o declanșează. Expertul în nutriție Cristian Mărgărit: Când mâncăm foarte multe alimente amestecate, nu știm care dintre ele ne-a făcut rău

Balonarea este o problemă comună care se manifestă printr-o senzație de prea plin și umflătură în abdoemn, adesea însoțită de disconfort sau durere.

Această stare poate fi rezultatul acumulării de gaze în intestin sau poate apărea din alte motive, cum ar fi retenția de lichide.

Cauzele balonării sunt multiple, de la consumul de alimente bogate în fibre, consumul de băuturi carbogazoase, intoleranțe alimentare, până la constipație, tranzit intestinal lent, sindromul de colon iritabil, boala celiacă, dezechilibre hormonale, stres, anxietate, consum excesiv de sare.

Cristian Mărgărit ne-a vorbit despre importanța menținerii unei flore intestinale echilibrate și a subliniat că există numeroase tupuri de microorganisme, precum bacterii și ciuperci, care pot cauza disbioză, adică dezechilibru microbian, atunci când se dezvoltă necontrolat.

Disbioza poate duce la balonări și probleme digestive.

Pe măsură ce îmbătrânim, scade secreția de enzime digestive, iar suplimentarea cu coenzime poate fi benefică.

Probioticele, care includ alimente precum iaurtul și murăturile, sunt esențiale pentru sănătatea intestinală, iar fibrele alimentare reprezintă hrana lor.

Este crucial să evităm substanțele care distrug flora intestinală, precum alcoolul și anumiți îndulcitori.

Pentru a identifica alimentele dăunătoare, Cristian Mărgărit recomandă o dietă disociată și spune să consumăm câte un aliment pe rând pentru a observa efectele sale asupra organismului.

Bacteriile rele din intestin pot produce substanțe toxice, în special atunci când se consumă carne în exces, ceea ce proate duce la boli cardiovasculare.

Reglarea florei intestinale ar trebui să fie o prioritate, iar după ce aceasta este echilibrată, se poate aborda și problema slăbirii și alte aspecte ale sănătății.

"Avem foarte multe tipuri de microorganisme bacterii, ciuperci, etc. Când acestea se dezvoltă necontrolat apare așa-numita disbioză, deci o nepotrivire, o răutate, să spunem, a lor.

Nu sunt bacteriile bune, sunt bacteriile rele și de cele mai multe ori ele pot cauza aceste balonări și probleme digestive. Apoi îmbătrânirea duce la o sinteză, la o secreție mai mică, de enzime digestive. Acolo putem suplimenta coenzime.

În cazul probioticelor, al deci al bacteriilor prietenoase în tubul digestiv, includem aceste alimente iaurtul, murăturile și hrana lor, care sunt fibrele. Dar cel mai important este să evităm substanțele care le omoară.

- Substanțele care distrug flora intestinală.

- Alcoolul este pe primul loc, distruge flora intestinală benefică.

- Anumiți îndulcitori distrug flora intestinală.

Poți trage cu tine ani și ani de zile aceste probleme. Apoi foarte important să încercăm o dietă disociată, să mâncăm câte un aliment și să vedem ce efect are asupra noastră, pentru că atunci când mâncăm foarte multe alimente amestecate, nu știm care dintre ele ne-a făcut rău sau poate combinația ne-a făcut rău. Și dacă începi așa ușor-ușor să determini care sunt alimentele dăunătoare pentru tine, la un moment dat le eviți și digestia devine mult mai bună.

Aceste bacterii din tubul digestiv produc și substanțe dăunătoare, substanțe toxice, deci nu este bine să tolerăm. Nu este bine să neglijăm o astfel de situație.

Dacă mănânci prea multă carne și ai aceste bacterii rele în tubul digestiv, ele transformă anumite componente din carne în toxine, substanțe toxice care ne fac rău. Duc la boală cardiovasculară.

Trebuie să fie o prioritate pentru noi, de fapt, reglarea florei intestinale. După ce ai făcut acest lucru te poți ocupa de slăbire și de toate celelalte", a explicat Cristian Mărgărit, expert în nutriție, pentru DC Medical, în emisiunea "Pastila de Frumusețe".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel