AMGEN, Ziua Internațională a Osteoporozei: Diagnosticul precoce și tratamentul adecvat reduc riscul de fractură și povara bolii

Dana Lascu |
Data publicării:
Alina Culcea, Director General Amgen România
Alina Culcea, Director General Amgen România

AMGEN: La nivel global, osteoporoza provoacă mai mult de 8,9 milioane de fracturi într-un singur an. Peste un milion de femei și bărbați din România cu vârsta de peste 50 de ani suferă de oseoporoză, având un risc major de fracturi osoase de fragilitate. Aproximativ 20,5% dintre femei și 6,2% dintre bărbații în vârstă de 50 de ani și peste din România suferă de osteoporoză. 

Osteoporoza, al cărui nume înseamnă efectiv „os poros”, este o boală în care densitatea osului este diminuată, făcând osul mai fragil și mai predispus la fracturi. Pierderea osoasă are loc în mod silențios și progresiv și, de cele mai multe ori, nu există alte simptome până la apariția primei fracturi. Există însă numeroși factori care pot accelera procesul pierderii osoase și pot duce la osteoporoză. Unii factori de risc sunt neinfluențabili (moștenirea genetică, sexul feminin, talia mică, menopauza precoce, fracturi de fragilitate în antecedente, asocierea unor boli endocrinologice, reumatice, neurologice, digestive, hematologice, etc.), în timp ce alții pot fi influențați (stilul de viață, fumatul, consumul de alcool, lipsa de mișcare, alimentația deficitară, luarea anumitor medicamente).

Astfel, după instalarea menopauzei, femeile sunt la risc crescut să dezvolte osteoporoză și să sufere o fractură, datorită pierderii rapide de masa osoasă ce apare în această perioadă a vieții. 

20 octombrie este Ziua Internațională a Osteoporozei și este important să subliniem încă o dată importanța  creșterii  gradului  de conștientizare cu privire la prevenția, diagnosticarea și tratamentul osteoporozei, o boală care afectează un număr estimat de 200 de milioane de oameni la nivel global. Cu o experiența de peste 20 de ani de cercetare în domeniul osteoporozei, compania Amgen este activă pentru combaterea acestei boli cronice și, ajutând, prin activitatea științifică care a dat roade, la tratarea oamenilor cu osteoporoză cu risc înalt de fractură. Prin acțiuni corelate de diagnostic precoce și tratament, aceștia își reduc considerabil riscul de fractură”,  a declarat Alina Culcea, Director General Amgen România. 

Măsuri specifice pentru reducerea poverii bolii

Impactul acestei boli este unul major, dizabilitățile provocate de osteoporoză generând costuri extrem de mari pentru sistemele de sănătate, cât și pentru bugetele familiilor celor care suferă de această boală. Astfel, la un an după o fractura de șold, 40% din pacienți nu mai pot merge autonom și  80% au nevoie de asistență pentru activități uzuale. Zilele de spitalizare generate de osteoporoză le depășesc pe cele pentru pentru cancer de sân, infarct sau diabet, iar după o fractură de fragilitate, pacienții sunt de 5 ori mai expuși la o a doua fractură în următorii 2 ani. 

- La nivel global, osteoporoza provoacă mai mult de 8.9 milioane de fracturi într-un singur an.
- La nivel global, un os se fracturează din cauza osteoporozei la fiecare 3 secunde.
- La nivel global, 1 din 3 femei cu vârsta peste 50 de ani va fi afectată de fracturi osteoporotice, după cum și 1 din 5 bărbați cu vârsta peste 50 de ani. 
- 80 la sută din oamenii care și-au fracturat un os din cauza osteoporozei rămân nediagnosticați și netratați.
- Fracturarea unui os poate fi un eveniment care modifică viața și care poate conduce la durere, pierderea mobilității și la o modificare a stilului de viață.
- Riscul unei femei de a-și fractura soldul este egal cu riscul combinat de cancer de sân, uterin și ovarian.

Pentru a reduce această povară este nevoie, printre altele, de un diagnostic precoce în cazul osteoporozei. Un scan DXA, care este utilizat pentru măsurarea densității osoase a coloanei și osului șoldului, este tehnica cea mai comună pentru evaluarea riscului de osteoporoză. Tratamentele pe bază de prescripție medicală pot fi necesare pentru a reduce efectiv riscul fracturilor osoase asociate osteoporozei. 

Programul național al bolilor endocrine prevede rambursarea costurilor examinării cu absorbțiometrie duală cu raze X (DXA) pentru investigarea osteoporozei și rambursarea tratamentului gratuit pentru persoanele diagnosticate cu osteoporoză. Prin acest program, în fiecare an, sunt tratate peste 5.000 de persoane cu osteoporoză. Cu toate acestea, scanarea DXA ar putea fi restricționată de numărul redus de aparate DXA din țară, tratamentul fiind de regulă asigurat numai persoanelor diagnosticate cu osteoporoză prin intermediul scanării DXA sau celor care au suferit deja o fractură de fragilitate. 

Modelul FRAX, un algoritm care permite calcularea riscului de fractură, disponibil din 2011, nu este compensat la nivelul medicilor de familie și nici în ambulatoriul de specialitate. 

Această zi este o oportunitate pentru a lua măsuri și pentru a învăța cu privire la factorii de risc în osteoporoză pentru tine sau pentru o femeie din viața ta, prin verificarea IOF Risk Check, ce poate fi completat pe telefonul personal, computer sau un alt dispozitiv. Sănătatea rămâne în centrul atenției în mijlocul unei pandemii globale, de aceea nu trebuie să uităm importanța diagnosticării și tratării bolilor cronice precum osteoporoza și necesitatea unor măsuri concrete din partea factorilor implicați”, a declarat Carolina Furdui, Manager Business Unit Amgen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel