Analgezicele nesteroidiene, risc crescut de boli cardiovasculare și AVC la pacienții cu osteoartrită

Dana Lascu |
Data publicării:
Doze mari din antiinflamatoare comune cresc riscul de infarct miocardic
Doze mari din antiinflamatoare comune cresc riscul de infarct miocardic

Analgezicele, mai precis medicamentele anti-inflamatorii nesteroidiene (AINS) pot ajuta la controlul durerii și a inflamației la indivizii cu osteoartrită, dar un nou studiu publicat în jurnalul Arthritis & Rheumatology arată că ele dau reacțiile adverse cardiovasculare la acești pacienți.

Studiul s-a analizat 7.743 de pacienți cu osteoartrită și 23.229 de controale medicale făcute de aceștia care nu aveau legătură cu osteoartrita.

Analgezicele, cu cât cresc riscul

Riscul de a dezvolta boli cardiovasculare în rândul persoanelor cu osteoartrită a fost cu 23% mai mare comparativ cu persoanele fără osteoartrită. Printre rezultatele secundare evaluate în studiul publicat în jurnalul Arthritis & Rheumatology, riscul de insuficiență cardiacă congestivă a fost cu 42% mai mare în rândul persoanelor cu osteoartrită, comparativ cu persoanele fără osteoartrită, urmat de un risc mai mare cu 17% de boală cardiacă ischemică și cu 14% mai mare de accident vascular cerebral (AVC).

Cercetătorii au descoperit că aproximativ 41% din riscul crescut de boli cardiovasculare în rândul persoanelor cu osteoartrită a fost mediat prin utilizarea analgezicelor, adică a medicamentelor anti-inflamatorii nesteroidiene (AINS). Analgezicele au jucat, de asemenea, un rol substanțial în dezvoltarea rezultatelor secundare ale studiului.

Sunt calmante uzual recomandate

„După știința noastră, acesta este primul studiu longitudinal care a evaluat rolul mediator al utilizării de medicamente anti-inflamatorii nesteroidiene în relația dintre osteoartrită și bolile cardiovasculare la un eșantion mare de populație", a declarat autorul principal al studiului, doctor în științe medicale Aslam Anis, de Școala de Populație și Sănătate Publică a Universității din Columbia Britanică, care este și membru al Academiei Canadiene de Științe ale Sănătății.

„Rezultatele noastre indică faptul că osteoartrita este un factor de risc independent pentru bolile cardiovasculare și sugerează că o proporție substanțială a riscului crescut se datorează utilizării AINS. Acest lucru este foarte relevant deoarece analgezicele sunt unele dintre cele mai utilizate medicamente pentru a gestiona durerea la pacienții cu osteoartrită. Este important pentru persoanele cu osteoartrită să discute cu medici curanți despre riscurile și beneficiile AINS".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel