Analiza mortalitatii pe 40 ani: in ce sezon survin decesele la tineri vs vârstnici

O analiză a ratelor mortalității făcută pe parcursul a patru decenii a adus informații noi cu privire la sezonul în care survin decesele cu predilectie la tineri versus persoane în vârstă. Tinerii sunt mai predispuși să moară în timpul verii, în timp ce vârstnicii sunt mai expuși riscului de deces în timpul iernii, indiferent de climatul local.

Analiza ratelor mortalității în SUA pe o perioadă de 37 de ani arată că bărbații tineri sunt mai susceptibili să moară în vară, iar bărbații și femeile în vârstă de 45 de ani și peste au șanse mai mari să moară în timpul iernii.

Potrivit unui studiu publicat de jurnalul eLifeScience.org, ratele de deces variază pe tot parcursul anului, dar există informații limitate cu privire la modul în care această sezonalitate variază în funcție de climatul local și în care acesta s-a schimbat în timp pentru diferite boli și diferite vârste.

Studiul a utilizat date despre 85 854 176 decese din SUA între anii 1980 și 2016. Cercetătorii au analizat datele utilizând o tehnică numită analiză wavelet, prin care ratele de deces sunt studiate în timp prin intermediul unei "ferestre în mișcare", care dezvăluie modificări. Folosind această abordare, echipa de cercetare a observat că
decesele cauzate de mortalitatea generală (orice cauză a decesului) la bărbații în vârstă de 45 de ani și peste, precum și la femeile de 35 de ani și mai în vârstă au atins un maxim în decembrie, ianuarie sau februarie, fiind cele mai scăzute în perioada iunie-august.

,,Decesele cauzate de bolile cardiace și pulmonare au fost cele mai ridicate în ianuarie și februarie, iar cele mai scăzute în iulie și august, indiferent de vârstă. Decesele la copiii sub 5 ani au fost mai mari în luna februarie și mai scăzute în luna august. Decesele din cauza mortalității globale au atins un nivel maxim în lunile iunie și iulie pentru bărbații cu vârsta cuprinsă între 5 și 34 de ani. Decesele cauzate de leziuni au fost cele mai ridicate în timpul verii atât pentru bărbați, cât și pentru femei cu vârsta sub 45 de ani", explică autorul principal Robbie Parks, doctorand la Centrul de Mediu și Sănătate din cadrul Colegiului Imperial din Londra. "În acest studiu, ne-am propus să caracterizăm cuprinzător modelele morții pe perioade diferite de timp și pe zone geografice pentru a înțelege când și unde ratele de deces sunt la cel mai înalt, respectiv cel mai mic nivel".

În cazul bărbaților și femeilor în vârstă de 65-74 ani, decesele survenite din toate cauzele au atins un nivel maxim în luna februarie în regiunile nord-est și sud-est ale SUA, deși temperaturile medii pentru aceste regiuni au fost diferite cu peste 13 grade Celsius.
În opinia cercetătorilor, decesele survenite iarna la persoanele în vârstă demonstrează nevoia de intervenții de mediu și de servicii de sănătate orientate spre acest grup, indiferent de climatul local.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel