Analizele de sânge: care sunt probele care necesită repaus alimentar înainte

Angela Sabău |
Data publicării:
Analizele de sânge
Analizele de sânge

Analizele de sânge sunt dintre cele mai importante în medicina modernă. Rămâne, însă, un mister pentru mulți pacienți de ce li se cere să nu mănânce înaintea acestor probe.

Testele de sânge pot diagnostica o boală, pot determina funcția organelor și pot ajuta medicul să vadă cât de eficient este tratamentul.  Dar când vine momentul pentru analizele de sânge, mulți pacienți se întreabă dacă este indicat sau nu să mănânce înainte de a veni la laborator pentru teste și de ce tehnicienii trebuie să le ia atât de multe probe de sânge, potrivit news-medical.net.

Carole Andrews, supraveghetor de testare a calității, conformității și punctului de îngrijire în cadrul Departamentului de Patologie și Medicină de Laborator de la Penn State Health, a declarat că unele teste necesită eliminarea nutrienților din sânge, cum ar fi grăsimi și zaharuri, pentru a obține rezultate corecte. Testele de glucoză și lipide sunt cele mai frecvente tipuri deanalize  de sânge pe bază de repaus alimentar.

„Cantitatea de grăsimi și de glucoză (zaharuri) va crește în sânge, dacă o persoană a mâncat recent. Acest lucru va afecta rezultatele acestor teste specifice", a spus ea. „Când vine vorba de colectarea de sânge, pacienții se întreabă de ce i se recoltează atât de multe tuburi, doar pentru câteva teste.

Flacoanele pot conține diferite lichide anticoagulante în partea de jos sau pulbere uscată prin îngheț de-a lungul pereților interiori, care evită coagularea sângelui, înainte ca laboratorul să-l poată testa. Tuburile sun codificate pe culori, astfel încât să știe ce este. De exemplu, este nevoie de un flacon purpuriu pentru o analiză de sânge și poate fi necesar un flacon de culoare verde pentru un profil de chimie.

Numărul și tipul de teste pe care le comandă un medic - și câte se pot face dintr-un singur eșantion – este important pentru a determina numărul de tuburi care trebuie recoltate.

Sângele pierdut se reface rapid

Deși volumul de sânge din corpul unei persoane variază în funcție de greutate și sex, majoritatea oamenilor au între 4.500 și 5.700 mililitri. Pacienții cărora li s-a recoltat sânge pentru două tablouri clinice de testare de rutină - un tablou complet de sânge sau CBC și ununl metabolic cuprinzător sau CMP; se pot aștepta să li se recolteze 10 mililitri.

"Chiar dacă ai avea 10 tuburi de sânge, asta înseamnă mai puțin de 60 mililitri", a spus Andrews. "Nu va avea un impact, deoarece corpul tău este proiectat să înlocuiască sângele pierdut."

Procesul de colectare în sine este, de asemenea, important pentru calitatea rezultatelor.

După recoltare, sângele trebuie amestecat imediat cu anticoagulantul din tuburi, fiind ușor inversat de câteva ori. Chiar și un mic cheag de ordinul micronilor poate da rezultate anormale, a spus Andrews.

Sângele pentru profilele chimice trebuie plasat într-o centrifugă timp de 10 minute, pentru a separa celulele roșii și albe din plasmă.

Pacienții pot face acest proces mai ușor consumând o cantitate mare de fluide, înainte. Când sunteți deshidratat, calitatea venei nu este la fel de bună și recoltarea probei de sânge este mai dificilă.  „De asemenea, este mai ușor dacă pacientul este relaxat și vine cu o atitudine bună. Dacă se tensionează prea mult, poate face dificilă recoltarea problei de sânge”.

În cazuri rare, pacienții ar putea fi chemați înapoi pentru a repeta un test. „Uneori, medicul dorește teste suplimentare sau, uneori, trebuie să facă teste de confirmare”, a spus Andrews.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel