Proteze controlate de creier. Scenariul ar putea deveni realitate

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Proteza va putea fi controlată de creier   Foto: newatlas.com
Proteza va putea fi controlată de creier Foto: newatlas.com

Protezele controlate de creier ar putea deveni în curând realitate. O echipă de cercetători lucrează intens la realizarea unor legături fizice între o persoană și o proteză.

Secvențele de filme SF, în care o persoană își poate controla un membru protezat ar putea deveni acum realitate. Un consorțiu de ingineri, neurologi și clinicieni a făcut pași importanți în dezvoltarea tehnologiei prin care să obțină proteze mult mai naturale și funcționale, potrivit medicalxpress.com.

Echipa utilizează o legătură directă structurală și funcțională între osul viu și suprafața unui implant artificial purtător (un portal „om-mașină” - OHMG - osseointegrate) pentru a dezvolta o legătură fizică între o persoană și o proteză robotică. Un pacient din Suedia a fost primul beneficiar al implanturilor de titan cu sistemul OHMG, care este montat direct pe oase în brațele utilizatorului, de unde electrozii, nervii și extractul de mușchi semnalează controlul unei mâini robotice și oferă senzații tactile.

Potrivit unui articol de știri al „News Medical”, pacientul va începe să folosească o proteză de antrenament în următoarele câteva luni, înainte de a fi dotat cu noua mână artificială. Acest lucru va ajuta echipa să evalueze întregul sistem, inclusiv interfața implantată, electronica, precum și funcțiile mâinii și mâinii. Coordonarea motorului și rezistența la strângere vor fi, de asemenea, evaluate în timpul testelor.

Controlul protezei, natural

În același articol, coordonatorul de proiect Christian Cipriani de la „Sant Anna” School of Advanced Studies spune: "Implantul ne oferă o ocazie unică de a studia modul în care creierul comunică cu noua mână. Controlul ar trebui să fie foarte natural - de exemplu, pacientul ar trebui să poată să se gândească la mișcarea degetului arătător, iar degetul ar trebui să se miște pe acea comandă."

Mai mulți pacienți așteaptă pentru o astfel de operație cu implanturi OHMG, care implică diferite tipuri de amputări ale brațelor pentru a se asigura că sistemul este suficient de flexibil pentru a se potrivi cu o gamă largă de nevoi. "Lucrările continuă, de asemenea, în dezvoltarea circuitelor integrate capabile să colecteze semnale biologice de la utilizatori. Aceste circuite sunt implantate într-o persoană cu scopul de a face legătura dintre om și mașină și mai eficientă și mai receptivă", adaugă autorul.

Rezultate cu implicații în mai multe domenii

Obiectivul proiectului este "de a dezvolta proteza transradială de generație următoare prin implementarea clinică a tehnologiilor de interfațare robotizate, de detectare și de lungă durată", după cum menționează producătorii.

Protezele transradiale sunt dispozitive utilizate de amputații sub cot. Proiectul în curs de desfășurare a demonstrat că interfețele neuromusculare dezvoltate acum zeci de ani pot îmbunătăți semnificativ controlul și funcțiile protetice, dacă sunt viabile din punct de vedere clinic, avand un OHMG stabil pe termen lung.

Rezultatele proiectului vor avea implicații pentru diferite domenii, inclusiv industria biomedicală, neuroștiințe, terapia ocupațională a membrelor superioare și electronica de consum. Acesta va avea, de asemenea, un impact asupra procedurilor chirurgicale pentru persoanele care suferă de amputație la nivelul membrelor și pentru cei cu deficiențe motorii dizabilitante datorate altor boli neurologice, cum ar fi accident vascular cerebral, traumatisme ale creierului și măduvei spinării, plex brahial sau lombosacral și leziuni ale nervilor periferici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel