Dietă: Trei porții de pește săptămânal reduc riscul de cancer colorectal

Dana Lascu |
Data publicării:
Pește
Pește

Dieta care presupune consumul a trei sau mai multe porții de pește pe săptămână reduce cu 12% riscul dezvoltării cancerului colorectal, sugerează un nou studiu publicat în Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Persoanele care consumă pește în mod regulat au un risc de a dezvolta cancer colorectal cu 12% mai mic decât cei care consumă mai puțin de o porție pe săptămână, susțin cercetătorii de la Universitatea Oxford și Agenția Internațională pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC).

Concluziile studiului, publicate în jurnalul de specialitate Clinical Gastroenterology and Hepatology, se referă la toate tipurile de pește. Persoanele care consumă doar porții mici de pește gras pot de asemenea să-și scadă riscul de cancer colorectal cu 10%. Studiul a fost finanțat de World Cancer Research Fund (WCRF) și vizează intensificarea recomandărilor referitoare la consumul de pește în rândul populației, notează Agerpres, citând Press Association.

Studiul a presupus analiza obiceiurilor alimentare a 521.324 de participanți înrolați în programul EPIC, de-a lungul a unei medii de 14,9 ani. Dintre aceștia, 6.291 de persoane au dezvoltat cancer colorectal

Cât pește e bine să mănânci pe săptămână

Cercetătorii au examinat obiceiurile alimentare ale subiecților cu ajutorul unor chestionare referitoare la frecvența cu care consumă anumite alimente, detalii despre cantitatea de pește consumată - inclusiv tipul de pește consumat - alb, uleios, gras sau slab.

Potrivit rezultatelor cercetării, consumul oricărui tip de pește într-o cantitate de 359,1 grame pe săptămână a dus la o scădere a riscului de cancer colorectal cu 12%, în comparație cu consumul unei cantități de pește mai mici de 63,49 grame pe săptămână.

În plus, persoanele care au consumat doar 123,9 grame de pește gras pe săptămână precum somonul și sardinele au prezentat un risc cu 10% mai mic de a dezvolta cancer colorectal. O porție obișnuită de pește are circa 100 de grame.

„Consumul de pește pare să reducă riscul de cancer colorectal și ar trebui încurajat ca parte dintr-o dietă sănătoasă", au concluzionat cercetătorii.

Orice fel de pește e bun

Potrivit oamenilor de știință, peștele gras și peștele uleios sunt o sursă extrem de bogată de acizi grași polinesaturați cu catena lungă n-3 (n-3 LC-PUFA), despre care se crede că ar avea efecte protectoare asupra organismului, prevenind procesele inflamatorii. Peștele slab conține de asemenea acizi grași similari.

„Potrivit cercetării noastre, consumul de pește pare să reducă riscul de cancer colorectal și ar trebui încurajat ca parte dintr-o dietă sănătoasă", a spus Marc Gunter, cercetător principal în cadrul IARC.

„Un punct slab al studiului este acela că datele privind alimentația colectate de la participanți nu au inclus informații despre administrarea suplimentelor de ulei de pește".

„Aceste suplimente cu grăsime de pește necuantificate ar putea de asemenea avea un efect asupra cancerului colorectal, fiind necesare studii suplimentare pentru a vedea dacă peștele sau uleiul de pește influențează riscul de cancer colorectal".

Fructele de mare nu au același efect

Cercetătorii au constatat, totodată, că fructele de mare nu par să aibă niciun efect asupra riscului de cancer colorectal.

„Acest studiu amplu este o dovadă științifică în plus care sugerează că peștele ar putea reduce riscul cancerului colorectal", a precizat Anna Diaz Font, directoarea de finanțare în domeniul cercetării în cadrul WCRF.

„Motivele biologice pentru care consumul de pește poate scădea riscul de cancer nu sunt pe deplin înțelese, dar una dintre teorii include acizii grași specifici precum omega-3, care se găsesc aproape în mod exclusiv în pește, având un efect protector prin intermediul proprietăților antiinflamatoare".

Cancerul colorectal este a patra cea mai răspândită formă de cancer în Regatul Unit și are a doua cea mai mare rată de mortalitate dintre toate cancerele. Experții sunt de părere că 40% dintre toate tipurile de cancer sunt cauzate de un stil de viață nesănătos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel