Dietă: Trei porții de pește săptămânal reduc riscul de cancer colorectal

Dieta care presupune consumul a trei sau mai multe porții de pește pe săptămână reduce cu 12% riscul dezvoltării cancerului colorectal, sugerează un nou studiu publicat în Clinical Gastroenterology...
Persoanele care consumă pește în mod regulat au un risc de a dezvolta cancer colorectal cu 12% mai mic decât cei care consumă mai puțin de o porție pe săptămână, susțin cercetătorii de la Universitatea Oxford și Agenția Internațională pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC).
Concluziile studiului, publicate în jurnalul de specialitate Clinical Gastroenterology and Hepatology, se referă la toate tipurile de pește. Persoanele care consumă doar porții mici de pește gras pot de asemenea să-și scadă riscul de cancer colorectal cu 10%. Studiul a fost finanțat de World Cancer Research Fund (WCRF) și vizează intensificarea recomandărilor referitoare la consumul de pește în rândul populației, notează Agerpres, citând Press Association.
Studiul a presupus analiza obiceiurilor alimentare a 521.324 de participanți înrolați în programul EPIC, de-a lungul a unei medii de 14,9 ani. Dintre aceștia, 6.291 de persoane au dezvoltat cancer colorectal
Cât pește e bine să mănânci pe săptămână
Cercetătorii au examinat obiceiurile alimentare ale subiecților cu ajutorul unor chestionare referitoare la frecvența cu care consumă anumite alimente, detalii despre cantitatea de pește consumată - inclusiv tipul de pește consumat - alb, uleios, gras sau slab.
Potrivit rezultatelor cercetării, consumul oricărui tip de pește într-o cantitate de 359,1 grame pe săptămână a dus la o scădere a riscului de cancer colorectal cu 12%, în comparație cu consumul unei cantități de pește mai mici de 63,49 grame pe săptămână.
În plus, persoanele care au consumat doar 123,9 grame de pește gras pe săptămână precum somonul și sardinele au prezentat un risc cu 10% mai mic de a dezvolta cancer colorectal. O porție obișnuită de pește are circa 100 de grame.
„Consumul de pește pare să reducă riscul de cancer colorectal și ar trebui încurajat ca parte dintr-o dietă sănătoasă", au concluzionat cercetătorii.
Orice fel de pește e bun
Potrivit oamenilor de știință, peștele gras și peștele uleios sunt o sursă extrem de bogată de acizi grași polinesaturați cu catena lungă n-3 (n-3 LC-PUFA), despre care se crede că ar avea efecte protectoare asupra organismului, prevenind procesele inflamatorii. Peștele slab conține de asemenea acizi grași similari.
„Potrivit cercetării noastre, consumul de pește pare să reducă riscul de cancer colorectal și ar trebui încurajat ca parte dintr-o dietă sănătoasă", a spus Marc Gunter, cercetător principal în cadrul IARC.
„Un punct slab al studiului este acela că datele privind alimentația colectate de la participanți nu au inclus informații despre administrarea suplimentelor de ulei de pește".
„Aceste suplimente cu grăsime de pește necuantificate ar putea de asemenea avea un efect asupra cancerului colorectal, fiind necesare studii suplimentare pentru a vedea dacă peștele sau uleiul de pește influențează riscul de cancer colorectal".
Fructele de mare nu au același efect
Cercetătorii au constatat, totodată, că fructele de mare nu par să aibă niciun efect asupra riscului de cancer colorectal.
„Acest studiu amplu este o dovadă științifică în plus care sugerează că peștele ar putea reduce riscul cancerului colorectal", a precizat Anna Diaz Font, directoarea de finanțare în domeniul cercetării în cadrul WCRF.
„Motivele biologice pentru care consumul de pește poate scădea riscul de cancer nu sunt pe deplin înțelese, dar una dintre teorii include acizii grași specifici precum omega-3, care se găsesc aproape în mod exclusiv în pește, având un efect protector prin intermediul proprietăților antiinflamatoare".
Cancerul colorectal este a patra cea mai răspândită formă de cancer în Regatul Unit și are a doua cea mai mare rată de mortalitate dintre toate cancerele. Experții sunt de părere că 40% dintre toate tipurile de cancer sunt cauzate de un stil de viață nesănătos.
Simptomul surprinzător al cancerului care apare pe gât. Detaliul care trebuie să te alarmeze
Acest simptom suprinzător al cancerului apare pe gât. Este semn al unui cancer care este depistat întâmplător.
De ce cancerul nu este considerat vindecat chiar și după ani de tratament. Dr. Beatrice Anghel: Vorbim de remisie
Câinii și capacitatea lor uimitoare de a detecta cancerul
Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
Primul semn că ai cancer de colon. "Au intrat în panică și m-au dus la spital să vadă ce am. Aveam cancer". Dacă simți ASTA, fugi la medic
Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.
"Am fost diagnosticată cu cancer intestinal metastatic stadiul 4, cu 9 tumori în ficat". Simptomul care a dus-o în operație de urgență
Terapia CAR-T tratează cu succes tumori cerebrale infantile incurabile anterior. Un progres major în imunoterapia pentru tumorile cerebrale
Ce trebuie să știi dacă ai avut o rudă diagnosticată cu cancer. Conf. dr. Viorica Rădoi: Anamneză amănunțită și un istoric familial
Cancerul colorectal apare la tot mai mulți tineri. Cauza alarmantă care provoacă boala: E îngrijorător!
Inhibitorii de checkpoint, impact asupra imunității. Imunoterapia, efect colateral pentru pacienții cu cancer
Durerea de oase nu înseamnă doar reumatism. Dr. Eduard Dănăilă: E semn de cancer în stadiul patru
Terapia care omoară celulele canceroase. E o nouă armă care elimină cele mai mici celule bolnave
Această terapie omoară celulele canceroase. E văzută ca o armă care elimină și cele mai mici celule bolnave.
Cum prevenim cancerul. Recomandare de la medicul oncolog. Dr. Ioan Adrian Buda: Trebuie să ne ocupăm de ce putem noi să facem pentru a preveni boala
Cancerul de sân devine mai puțin mortal pentru femeile tinere, potrivit unui studiu american
Cancerul de sân ucide tot mai puține femei tinere. Scădere uimitoare a mortalității doar într-un singur deceniu!
Analiza de sânge poate detecta cancerul colorectal. Are o precizie de 95%
Un nou studiu arată că această analiză detectează cancerul colorectal în formă incipientă cu o precizie de 95%.
"Există și colonoscopie virtuală". Dr. Eduard Dănăilă: Se administrează aer. Colonul se vede aproape în totalitate
Un simplu test poate preveni unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. "E mai puțină durere, mai puțin stres, mai puțină implicare emoțională".
Cancerul pancreatic și influența obiceiurilor de zi cu zi asupra riscului. Simptomele discrete pe care nu trebuie să le ignorăm
Prevenția cancerului de col, sub semnul întrebării. Conf. univ. dr. Michael Schenker: A fost un adevărat șoc
Simptom al cancerului, confundat cu menopauza. Diagnostic în stadiul 4
Un simptom al cancerului a fost confundat cu menopauza. Diagnosticul a arătat un cancer agresiv în stadiul 4.
Gordon Ramsay, operat de cancer de piele. Mesajul pentru fani: Nu uitaţi să vă daţi cu cremă de protecţie solară
Tumorile nu se formează doar din cauza geneticii. Noi descoperiri în neurofibromatoza de tip 1
Aceasta este cauza care duce la cancer și nu este de vină doar genetica.