Angioplastie, implantare stent: explicația procedurii pe înțelesul tuturor

Angela Sabău |
Data publicării:
Stentul în miniatură se vede la microscop. Foto: Carmela de Marco/ETH Zurich
Stentul în miniatură se vede la microscop. Foto: Carmela de Marco/ETH Zurich

Angioplastia este o procedură ce are ca scop lărgirea zonelor îngustate ale arterelor coronare. În majoritatea cazurilor aceasta implică implantarea unui stent, procedură ce se realizează printr-un vas de sânge femural. Uneori însă este preferat un vas de sânge al brațului.

Implantarea stenturilor aproape a devenit o perocedură uzuală în foarte multe clinici și este tot mai facilă multor pacienți. Medicii de la Harvard Medical School explică în câteva cuvinte, pe înțelesul tuturor, cum are loc această procură și de ce, uneori, se folosește un vas de sânge care trece prin braț, și nu artera femurală, așa cum este utilizat în mod obișnuit.

„Care sunt argumentele pro și contra acestor tehnici diferite?”, sunt întrebați specialiștii de la Harvard Medical School. „Pentru a implanta un stent coronarian care deschide artera, medicul trebuie să ghideze ușor un tub subțire (cateter) și alte instrumente printr-un vas de sânge major pentru a ajunge la inimă. Această tehnică este cunoscută sub numele de angioplastie și stenting”, arată specialiștii.

În mod obișnuit, continuă informarea, vasul ales a fost artera femurală, vasul mare din vârful coapsei. „Un avantaj al utilizării acestei artere este că este relativ mare, ceea ce face manevrarea cateterului puțin mai ușoară. De asemenea, vasul duce direct la inimă. În Statele Unite, majoritatea medicilor au fost instruiți în această așa-numită abordare femurală”, mai explică ei.

Cu toate acestea, există unele dezavantaje. „La persoanele foarte supraponderale, artera femurală poate fi îngropată sub straturi de grăsime, ceea ce face dificilă ajungerea la acel vas. Iar interiorul lui poate fi înfundat cu depozite de grăsime, creând obstrucții pentru cateter și alte instrumente. Pentru a opri sângerarea după procedură, oamenii primesc fie un dispozitiv special de închidere care ajută la sigilarea inciziei în arteră, fie se face presiune manuală timp de 20 de minute sau mai mult, asupra arterei. Apoi trebuie să stea nemișcate timp de câteva ore.

Abordarea alternativă, care folosește o arteră la încheietura mâinii, se confruntă cu multe dintre aceste probleme. Artera radială este localizată în antebraț, lângă baza degetului mare și se așază chiar sub piele, ceea ce face oarecum mai ușor accesibil (chiar și la persoanele supraponderale). În comparație cu arterele picioarelor, arterele brațului sunt mult mai puțin susceptibile să dezvolte depozite grase”, mai arată autorii.

Risc de sângerare mai mic 

Angioplastiile efectuate prin încheietura mâinii sunt mai puțin susceptibile să sângereze și orice sângerare care se produce este mai ușor de detectat și oprit. După procedură, oamenii se pot ridica mult mai devreme și, prin urmare, ar putea părăsi spitalul mai devreme. Ca urmare, angioplastia radială și stentingul tind să fie mai puțin costisitoare pentru sistemul de îngrijire a sănătății.

Cu toate acestea, artera radială este mai mică și are mai multe răsuciri și viraje. Manevrarea cateterului poate fi mai dificilă, astfel încât procedura să dureze puțin mai mult Uneori, medicul ajunge să aibă nevoie să treacă de la artera radială la artera femurală pentru a finaliza procedura.

În unele părți din Europa și în Japonia, mai indică autorii, cele mai multe angioplastii și plasamente de stent se fac prin artera radială. Deși tehnica nu este încă la fel de populară aici în Statele Unite, cele mai multe clinici și centre academice majore care oferă proceduri cardiace oferă angioplastie radială și stenting. Deoarece alți factori ar putea afecta alegerea, este mai bine să lăsați cardiologul să decidă care arteră este cea mai potrivită.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel