Antibiotice, vaccin antigripal. Avertismentul medicilor de la Spitalul Universitar București

Adisa Codruț |
Data publicării:
Medicamente
Medicamente

Medicii de la Spitalul Universitar din București anunță că a început campania de vaccinare antigripală și repetă: "gripa este o infecție severă care nu se tratează cu antibiotice".

Antibiotice, vaccin antigripal. "Antibioticele luate fără recomandare medicală strictă pot face mai mult rău decât bine", atrag atenția specialiștii Spitalului Universitar din București.

Dorin Ionescu, directorul medical al Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB), afirmă, potrivit unei postări pe Facebook a unității medicale:

"Vrem să tragem un semnal de alarmă asupra utilizării iresponsabile a antibioticelor. Pacienții nu trebuie să ia antibiotice după cum consideră sau pe baza a ceea ce aud la rude ori prieteni, ci doar când sunt utile, iar atunci trebuie să urmeze întru totul recomandarea medicului. Aceste pot fi periculoase atât pentru pacient, cât și pentru societate ducând la apariția bacteriilor multirezistente la antibiotice".

Doctorii precizează că antibioticele pot ajuta, dar pot face și rău, iar dacă e obligatoriu să le ingerați, luați exact cantitatea care vi-a fost recomandată. Aceștia subliniază că, de regulă, persoanele în vârstă iau antibiotice pentru: infecții ale vezicii urinare, infecții sinusale, eczeme (mâncărime, erupții roșii), pentru răni sau pielea afectată în urma operației, dar și pentru răceli sau când le curge nasul. Însă, înainte de a le lua, ar fi bine să vă întrebați medicul dacă aveți într-adevăr nevoie de ele și dacă ele reprezintă singura soluție de tratament pentru dumneavoastră.

"Rețineți: antibioticele nu acționează în cazul unei infecții virale, spre exemplu, o banală răceală", avertizează medicii cu majuscule.

Iar mesajul lor continuă: "Antibioticele au riscuri: Trebuie precizat că antibioticele pot preveni sau trata unele infecții, dar au și riscuri, precum: diaree, stare de greață și vărsături, infecții vaginale, reacții alergice precum erupții cutanate, umflarea feței și a gâtului, deteriorarea nervilor și a tendoanelor. Dacă utilizați prea multe antibiotice sau când nu aveți nevoie de ele, s-ar putea ca la un moment dat să nu mai fie eficiente. Atunci apare rezistența la antibiotic".

Soluția lor: "Ca să nu ajungeți în situația unei probleme medicale ce necesită obligatoriu antibiotic și ca să nu vă confruntați cu infecții, e bine să vă luați câteva măsuri de siguranță: spălați-vă frecvent pe mâini, faceți-vă toate vaccinurile, inclusiv cele antigripale, la timpul potrivit. Aveți răbdare și întrebați-vă medicul dacă puteți aștepta câteva zile înainte de a începe tratamentul cu antibiotice. Dacă afecțiunea persistă, vorbiți din nou cu medicul dacă antibioticul este singurul tratament eficient". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel