Apa minerală: de ce contează cât de acidulată este. Ce importanță are pH-ul și cum îți afectează organismul

Monika Baciu |
Data publicării:
Apa minerala - Foto: Freepick @Racool_studio
Apa minerala - Foto: Freepick @Racool_studio

Apa minerală este infuzată cu dioxid de carbon. Dar contează cât de acidulată este aceasta?

Apa minerală poate influența sănătatea. pH-ul apei pe care o beți nu afectează pH-ul sângelui dumneavoastră. Potrivit specialiștilor, apa minerală este la fel de sigură și hidratantă ca și apa simplă.

Videoclipurile TikTok în trend susțin că apa minerală este nesănătoasă, deoarece este mai acidă decât apa potabilă ”plată” îmbuteliată. Oamenii merg chiar atât de departe încât testează aciditatea unor mărci populare de apă spumantă pentru a afla valoarea pH-ului băuturilor.

Dispozitivul care descoperă un AVC. Cum recunoști un accident vascular cerebral. Ciurchea: În AVC NU ai timp! Dacă l-ai prins în primele 4 ore, pacientul este absolut recuperat

În timp ce apa minerală este ușor acidă, deoarece este infuzată cu dioxid de carbon pentru a-i da acele bule, acest lucru nu înseamnă că este nesigur. Iată ce spun experții despre modul în care pH-ul apei potabile vă afectează sănătatea.

Apa minerală, ce este

Apa minerală este doar apă simplă căreia i s-au adăugat bule (carbonatare) cu ajutorul dioxidului de carbon sub presiune.

 Alături de apa plată pe care o puteți obține de la robinet sau de la o sticlă, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) enumeră apa minerală ca fiind o alegere de băutură mai sănătoasă decât sucurile și alte băuturi carbogazoase cu conținut ridicat de zahăr.

pH-ul apei vă afectează sănătatea?

pH-ul sângelui nostru este ca un indicator al echilibrului acido-bazic care ne menține corpul în echilibru stabil. Este o buclă de reacție critică care este strâns reglată și gestionată de plămânii și rinichii noștri.

De ce să pui o lămâie în mașina de spălat. Toate gospodinele fac asta

Un nivel normal al pH-ului din sânge este de aproximativ 7,40. Anumite boli și condiții de sănătate pot face ca sângele să devină prea acid (acidemie) sau prea alcalin (alcalemie). De exemplu:

- Pierderea de lichide (de exemplu, din cauza vărsăturilor și a diareei)

- Probleme renale (de exemplu, boală cronică de rinichi, insuficiență renală)

- Afecțiuni pulmonare (de exemplu, astm, BPOC, apnee în somn, infecții)

pH-ul majorității apei îmbuteliate este cuprins între 6,5-7,5,3

Kelly A. Reynolds, PhD, director al Comunității, Mediului și Politicii pentru Exposure Science and Risk Assessment Center (ESRAC) a declarat pentru Verywell că nu există nicio dovadă științifică care să ateste că pH-ul apei are vreo influență asupra sănătății noastre.

”Organismele noastre sunt concepute pentru a face față unei game largi de valori ale pH-ului în lichide. Sucul de portocale, de exemplu, este acid, cu un pH de aproximativ 3,5. Acizii noștri gastrici au un pH de aproximativ 2,0, ceea ce este important pentru a menține sănătatea digestivă”, a spus ea.

În timp ce pH-ul apei nu afectează pH-ul sângelui, un nivel mai ridicat de aciditate poate sugera prezența în apă a unor metale grele periculoase (cum ar fi plumbul), care pot fi dăunătoare.

”pH-ul apei noastre contează dacă luăm în considerare apa de la robinet care a fost expusă la metale grele, cum ar fi plumbul, mercurul și arsenicul. Totuși, nu aciditatea apei este îngrijorătoare - ci expunerea la metale grele care poate provoca complicații de sănătate”, a declarat pentru Verywell Julie Shimko, dietetician înregistrat la Stanford Health Care.

Teste pentru a verifica dacă apa este calitativă

Companiile de apă îmbuteliată trebuie, de asemenea, să își testeze apa pentru a se asigura că este sigură. Unele companii pun la dispoziția consumatorilor rapoartele de testare a apei chiar pe site-urile lor. 

Contează cu adevărat ce fel de apă beți?

Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la aciditatea cutiei de apă cu bule pe care o folosiți. Atâta timp cât nu vă provoacă gaze neplăcute, nu adaugă zahăr în dieta dvs. și nu vă împiedică să beți zilnic suficiente lichide pentru a vă menține hidratat, apa minerală este bună.

”Cel mai important lucru de reținut este că deshidratarea este rea pentru multe sisteme corporale și că, indiferent de sursa de apă pe care o consumă, este important să bea o cantitate adecvată de apă pentru a evita să se deshidrateze. Orice sursă curată de apă este sigură pentru consum”, a declarat Reynolds.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel