Apendicită la copii, diagnosticată și de radiologii de adulți

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:

Apendicita la copii poate fi diagnosticată și de către radiologii de adulți cu ajutorul RMN-ului, sunt de părere autorii unui nou studiu. Investigația imagistică poate diagnostica efectiv apendicita la copii și adolescenți, chiar și atunci când este efectuată de catre radiologi care nu lucrează în pediatrie, se arată într-un Jurnal american dedicat specialiștilor în imagistică medicală.

,,Atât ultrasunetele cât și CT-ul au demonstrat o bună sensibilitate și specificitate privind evaluarea apendicitei la copii, însă fiecare are provocări proprii", a precizat James D. Covelli, de la Centrul Medical Militar San Antonio din Fort Sam Houston, autorul principal al studiului.

Prin urmare, el împreună cu alți cercetători a vrut să vadă dacă RMN-ul ar putea deveni o alternativă viabilă. 528 pacienți pediatrici, cu o vârstă medie de 9,9 ani, au făcut RMN între 2012 și 2016. Toți au făcut investigația fără substanță de contrast. Cercetătorii au folosit un protocol de trei secvențe RMN care a durat 11 minute.

Mai mult de 10 la sută dintre pacienți au avut apendicită dovedită chirurgical sau patologic. RMN-ul a avut o sensibilitate de 96,4% și o specificitate de 98,9%. Rezultatele au arătat că mai mult de 21 la sută dintre pacienți aveau apendicele normal sau prezentau probleme care nu aveau legătură cu apendicele.

,,Rezultatele noastre arată valori de sensibilitate și specificitate comparabile cu cele raportate în literatura recentă și arată că RMN-ul poate oferi un diagnostic corect radiologilor care nu lucrează în pediatrie", a afirmat Covelli.

Oamenii de știință au reliefat că radiologii de adulți au fost mai puțin familiarizați cu interpretarea RMN-ului la copii, având puțină experiență în această arie. Pentru a depăși aceste provocări, Covelli și colegii săi au creat și au implementat o campanie "bogată în imagini, bazată pe dovezi" în cadrul departamentului de radiologie pediatrică pentru a-i educa pe radiologi. Materialele educaționale, conferințe de tip "how-to" au contribuit la creșterea lentă a încrederii în interpretarea RMN.
Interpretarea RMN-ului în privința apendicitei la copii poate fi făcută de către radiologii de adulți cu o precizie ridicată și cu ajutorul unui algoritm de imagistică, sunt de părere autorii, conform siteului Healthimaging.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel