APMGR cere ministrului Finanțelor să detalieze sintagma „pentru medicamente” privind alocarea de fonduri

Adisa Codruț |
Data publicării:
Medicamente
Medicamente

APMGR cere ministrului Finanţelor, Florin Cîţu, să clarifice declaraţia referitoare la banii alocaţi „pentru medicamente”.

Reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) cer ministrului Finanţelor, Florin Cîţu, să aducă clarificări la declaraţia referitoare la banii alocaţi „pentru medicamente”.

Declarația ministurlui a fost făciută joia trecută și spune că „Pentru medicamente (...) a trebuit să mai adăugăm pe final de an încă 766,6 milioane de lei”, aminteşte APMGR.

"Solicităm domnului ministru Florin Cîţu să aducă clarificări, respectiv să detalieze sintagma 'pentru medicamente'. Aşa cum am menţionat de nenumărate ori, bugetul actual de referinţă este insuficient în comparaţie cu consumul actual de medicamente, ceea ce a condus la creşterea taxei clawback la un procent total nesustenabil de 26,49%. Această declaraţie a creat confuzie în rândul producătorilor de medicamente generice, pacienţilor şi publicului larg, astfel considerăm că o clarificare este absolut necesară", spune APMGR, într-un comunicat de presă citat de agerpres.ro.

APMGR reiterează că, din bugetul de medicamente, aproximativ 80% se cheltuie pe medicamentele inovative, pentru care producătorii de medicamente generice plătesc taxa clawback.

"Taxa clawback, împreună cu politica celui mai mic preţ, reprezintă bariere în calea medicamentelor generice şi au generat retragerea din piaţă a peste 2.500 de medicamente generice. România, cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, cu un buget de medicamente îngheţat, îşi permite compensarea moleculelor inovative fără asigurarea spaţiului bugetar, iar tot acest impact bugetar este preluat şi de medicamentele generice, care nu au generat consumul şi nici nu au beneficiat de veniturile obţinute. Degeaba se compensează medicamente inovative dacă lipsesc medicamentele generice care tratează milioane de pacienţi şi, de multe ori, se prescriu în asociere cu medicamentele inovative", susţin producătorii de medicamente generice.

Potrivit acestora, dacă nu se rezolvă problema clawback-ului pentru medicamentele generice, criza se va adânci, iar pacienţii vor avea mari probleme în a-şi găsi medicamentele generice esenţiale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel