Apnee în somn cu scurte întreruperi de respirație, risc mai mare de deces

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Apnee în somn cu scurte întreruperi de respirație înseamnă un risc mai are de deces, arată un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Sănătate și Știință Oregon. Constatările lor ar putea îmbunătăți prevenirea efectelor pe termen lung asupra sănătății.

Pacienții cu apnee în somn care au întreruperi scurte de respirație în timpul somnului au un risc mai mare de deces decât cei cu întreruperi mai lungi, conform unui nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea de Sănătate și Știință Oregon (Oregon Health & Science University, OSHU) și publicat în revista American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. Constatarea ar putea ajuta medicii să prevină riscul de mortalitate asociat cu apneea de somn obstructivă.

Riscul de deces poate fi scăzut

Această constatare ar putea ajuta medicii să prevină mai bine riscul de deces pe termen lung asociat apneea obstructivă în somn", a spus autorul principal al studiului, Matthew P. Butler, doctor în medicină și profesor asistent de neuroștiințe comportamentale la Facultatea de Medicină a OHSU și asistent profesor la Institutul Oregon de Științe Ocupaționale din cadrul aceleiași Universități. Butler a colaborat cu colegii de la OHSU și Brigham and Women's Hospital în cadrul studiului.

Apneea de somn apare atunci când mușchii gâtului se relaxează sporadic și blochează căile respiratorii ale unui pacient în timpul somnului. Condiția este legată de o serie de afecțiuni, inclusiv hipertensiunea arterială și alte boli de inimă și crește riscul de deces.
Specialiștii în somn utilizează în prezent o măsurătoare numită indexul de apnee - hipopnee sau numărul momentelor când pacienții nu respiră într-o oră, pentru a diagnostica severitatea apneei de somn a unei persoane. Dar indicele, care se bazează în mare măsură pe datele colectate de la bărbați, nu poate anticipa cu acuratețe riscul la femei.

Risc de deces cu 31% mai mare

Acest nou studiu a constatat că, în plus față de câte întreruperi ale respirației au loc, durata cât durează fiecare dintre aceste întreruperi este de asemenea importantă. Pacienții cu cele mai scurte apnee au avut cu 31% mai multe șanse de a muri în cei 10 ani cât a durat supravegherea în studiu. Acest lucru a fost valabil atât pentru participanții bărbați, cât și pentru femei.

În prezent, cel mai bun tratament de apnee în somn este o presiune continuă pozitivă a căilor respiratorii, sau CPAP, obținută cu ajutorul unui dispozitiv. Dar unii pacienți găsesc dispozitivul - care necesită purtarea unei măști în timpul somnului - inconfortabil și aleg să nu îl folosească, mai ales dacă apnea nu este severă.

Tratamentul curent

Această cercetare nouă ar putea ajuta medicii să ofere recomandări de tratament mai bine susținute medical. De exemplu, ar putea fi benefic să încurajezi atât bărbații, cât și femeile cu întreruperi scurte de respirație să folosească o mașină CPAP - chiar dacă au doar apnee în somn ușoară ori moderată, se arată într-un material dat publictății de Universitatea de Medicină și Știință Oregon.

Studiul, integral, poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel