Aport ridicat de proteine, care sunt pericolele

Deși proteinele acționează practic în toate procesele de susținere din organism, în cantități prea mari, acestea pot face mai mult rău decât bine. 

 

Multe persoane apelează la diete bogate în proteine pentru a pierde în greutate. Sportivii și culturistii consumă, de asemenea, diete bogate în proteine, ca mod de viață pentru performanță. Cu toate acestea, aportul excesiv de proteine a fost legat de multe probleme de sănătate, de la condiții relativ benigne și reversibile, cum ar fi deshidratarea, constipația și deficiențele nutriționale până la obezitate, boli de inimă și rinichi, rezistență la insulină și diabet, cancer de prostată, scăderea funcției tiroidiene, acidoză metabolică și funcție imunitară redusă, notează Livestrong

Colesterol ridicat

Una dintre problemele majore ale dietelor bogate în proteine este faptul că ele accentuează consumul de carne, cu excepția altor nutrienți de care ai nevoie. Din cauza grăsimilor saturate pe care le consumi consumând cantități mari de carne, poți crește nivelul de colesterol din sânge, ceea ce te face vulnerabil în fața unei bolu a inimii. În plus, consumul de prea puțini carbohidrați, în special fibre, vă privează de un nutrient natural care scade colesterolul. Din acest motiv, American Heart Association spune că nu susține dietele bogate în proteine.

Progresia bolii renale

Nivelurile ridicate de proteine din dieta pot suprasolicita rinichii și pot determina accelerarea unei scăderi a funcției renale. Proteina ridicată este asociată cu niveluri ridicate ale acidului uric, care este un produs rezidual creat pe măsură ce corpul tău descompune proteinele. Nivelurile ridicate de acid uric sunt adesea premergătoare tensiunii arteriale ridicate și a bolilor renale cronice. În cadrul studiului de sănătate al asistentelor medicale, cercetătorii de la Universitatea Harvard au examinat sănătatea rinichilor a 1.624 de femei de peste 11 ani. În 18 martie 2003, „Analele de medicină internă", au raportat că la fiecare 10 g de creștere a aportului de proteine a fost puternic legată o scădere accelerată a funcției renale - dar numai la femeile care aveau deja o deficiență ușoară. Aceasta ar include femeile cu diabet.

Osteoporoza

Un efect secundar al acțiunii dietelor bogate în proteine în rinichi este faptul că acestea duc la o pierdere crescută de calciu prin urină. Pierderea continuă a calciului din cauza consumului de proteine vă poate crește riscul de osteoporoză. Acest lucru se întâmplă deoarece excesul de proteine vă determină să scăpați de apă. În timp ce excretați lichidele, pierdeți și substanțe nutritive. Centrul de Sănătate  a Femeilor a raportat că pentru fiecare g suplimentar de proteine animale pe care le consumi, poți pierde în medie 1,75 mg de calciu în urină. Această trecere a calciului prin rinichi poate provoca, de asemenea, pietre la rinichi.

Cancer

A spune că dietele bogate în proteine provoacă cancer ar fi înșelător, dar oamenii de știință au legat cele două în multe feluri. Conform cercetărilor publicate în „American Journal of Clinical Nutrition" din decembrie 2006, dietele bogate în proteine sunt legate de cantități mai mari ale unei substanțe numite factor de creștere asemănător insulinei sau IGF-1. Examinând trei grupuri de oameni care consumă cantități diferite de proteine, cercetătorii au descoperit că cei care au mâncat mai mult decât recomandă 0,4 g proteine pe kilogramă de greutate corporală aveau mai mult din această substanță, care este legată de cancerul de sân, cancerul de prostată, anumite tipuri de cancer de colon și o durată de viață mai scurtă. Societatea Americană de Cancer spune că mâncatul de proteine este atât de împachetat cu grăsimi saturate și colesterol, încât este dificil să se dezlănțuie și spune că crește riscul de cancer. Mai mult, potrivit specialiștilor, carnea, în special carnea de vită, carnea de porc și mielul, au fost asociate cu cancerul de colon și de prostată. Pe lângă grăsime, compuși periculoși sunt creați atunci când carnea este gătită la temperaturi ridicate. De asemenea, grăsimile singure au fost asociate cu cancerele colonului, rectului, prostatei și endometrului sau ale uterului.

Cât de mult este prea mult?

Ghidul dietetic pentru americani spune că majoritatea adulților sănătoși ar trebui să obțină între 10 și 35 la sută din caloriile lor zilnice din surse proteice. Acest lucru se ridică la aproximativ 46 g pentru majoritatea femeilor și 56 g pentru majoritatea bărbaților. Institutul de Medicină nu a stabilit ceea ce numește o „limită superioară tolerabilă" pentru proteine. Acesta este un nivel peste care te-ai putea aștepta ca problemele de sănătate să consume prea mult un nutrient. Având în vedere preocupările asociate cu prea multă proteină, se recomandă prudență, împreună cu consultarea cu furnizorul de asistență medicală. Iată un alt motiv. Consiliul american pentru exerciții sau ACE a spus că organismul tău nu poate stoca proteine suplimentare. Atunci când consumi mai mult decât ai nevoie, nu merge spre a te ajuta să construiești mușchi. În schimb, corpul tău îl prelucrează, astfel încât să poată fi păstrat sub formă de grăsime. Un alt sfat util este să obțineți proteina dintr-o varietate de surse. Nu toate trebuie să fie carne și lactate cu grăsimi complete. Societatea Americana de Cancer favorizeaza fasolea datorita vitaminelor, mineralelor si fibrelor care vin impreuna cu proteinele.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel