Arcturus, XBB.1.16, noua subvariantă Omicron: simptome și prevenție. Expert: Arată o infecțiozitate crescută

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
arcturus. FOTO: Freepik @rost9
arcturus. FOTO: Freepik @rost9

Arcturus, noua subvariantă Omicron, este prezentă deja în aproape 30 de țări. În unele țări se impune purtarea măștii de protecție. Care sunt simptomele Arcturus și cu poate fi prevenită infecția.

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat luna trecută cu privire la XBB.1.16 și a catalogat-o drept "variantă de monitorizare", o denumire care nu este la fel de gravă ca "variantă de interes". Cu toate acestea, acest statut s-ar putea schimba dacă varianta prezintă semne de transmisibilitate sau virulență crescută sau dacă este capabilă să eludeze anticorpii, a precizat OMS, citat de Yahoo!News.

Noua subvariantă de coronavirus, XBB.1.16, a fost detectată în prezent în cel puțin 29 de țări, inclusiv în SUA, și își extinde aria de răspândire destul de rapid.

La sfârșitul lunii februarie, XBB.1.16 reprezenta doar 0,21% din toate cazurile de COVID-19 la nivel mondial. O lună mai târziu, acest procent a crescut la 3,96%, potrivit celor mai recente cifre ale OMS.

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor au început să raporteze cazurile de XBB.1.16 vinerea trecută. Potrivit celor mai recente date ale CDC, varianta reprezintă acum 7% din cazurile noi de COVID-19 la nivel național.

”Nu am observat o schimbare în ceea ce privește gravitatea la indivizi sau la populații, dar tocmai de aceea avem aceste sisteme, sisteme de urmărire a variantelor, colaborări globale pentru a evalua transmisibilitatea, imunitatea, gravitatea și impactul oricărei intervenții, inclusiv diagnosticarea, terapia și vaccinurile.

Așadar, trebuie să rămânem vigilenți și vom continua să colaborăm cu statele noastre membre pe măsură ce facem tranziția tuturor pilonilor răspunsului, deoarece tot ceea ce facem pentru COVID-19 este pregătirea pentru pandemie pentru viitor”, a declarat dr. Maria Van Kerkhove, responsabil tehnic pentru COVID-19, în cadrul unei conferințe de presă a OMS.

Potrivit OMS, profilul lui Arcturus este similar cu cel al XBB 1.5, dar are ”o mutație suplimentară în proteina spike, care în studiile de laborator arată o infecțiozitate crescută, precum și o potențială patogenitate crescută”.

Vezi și: COVID, efecte suprinzătoare. Ce beneficii a avut asupra creierului. Este uimitor

XBB.1.16, simptome comune

În ceea ce privește simptomatologia acestei noi subvariante Omicron, acestea sunt similare cu cele ale variantei principale, care a diferit de varianta Delta, unde pacienții acuzau pierderea mirosului și a gustului.

"Simptomele XBB. 1.16 nu sunt foarte diferite de variantele anterioare. Unele dintre simptomele comune la adulți includ febră, dureri în gât, nas care curge, tuse, dureri de corp, mialgie, oboseală, diaree. Simptomele datorate dificultăților de respirație, saturației scăzute de oxigen, detresă respiratorie pot fi observate la pacienții care dezvoltă o boală severă", spune dr. Rohit Kumar Garg, consultant în Departamentul de Boli Infecțioase Amrita Hospital (India), citat de Hinstustan Times.

La rândul său,  dr. Gurmeet Singh Chabbra, Director- Pneumologie, Marengo Asia Hospitals, Faridabad, afirmă că ”adulții infectați pot prezenta simptome precum febră, tuse, răceală, secreții nazale/curgerea nasului, nas înfundat, strănut, durere și iritație în gât, zgârieturi în gât, schimbarea vocii/voce aspră, dificultăți de respirație, dureri de cap, dureri de corp, oboseală, greață, diaree, dureri în piept. Pierderea gustului și a mirosului, așa cum se observă în cazul variantei Delta a Covid-19, nu prea se mai întâlnește acum”.

În ceea ce îi privește pe copii, la aceștia infecția cu Arcturus se poate manifesta cu febră mare, tuse, conjunctivită cu mâncărimi - sau conjunctivită - fără puroi, dar cu "ochi lipicioși".
De asemenea, inflamarea gâtului, care duce și la dificultăți la înghițire, precum și nas care curge ori nas înfundat, sunt alte simptome cu care se confruntă copii.

XBB. 1.16, măsuri de prevenție

La fel ca și la toate celelalte variante și subvariante ale SARS-CoV-2, și în cazul Arcturus principalele măsuri de prevenție sunt cele legate de igiena personală, respectiv spălatul pe mâini cu apă și săpun, păstrarea distanței fizice, dar și purtatul măștii de protecție, în special în zonele aglomerate.

De asemenea, vaccinarea împotriva COVID-19 poate preveni spitalizarea și apariția complicațiilor, în special în cazul persoanelor aflate la risc.

COVID-19, în România

De la începutul pandemiei, în România au fost confirmate 3.382.756 de cazuri de infectare ci SARS-CoV-2 și 68.001 de persoane au decedat. În ultima săptămână, numărul cazurilor  a fost de 1.865, în scădere comparativ cu săptămâna precedentă, când au fost înregistrate 6.066 de cazuri de infectare.

La nivel mondial, au fost confirmate 686.046.439 de cazuri de infectare cu COVID-19, respectiv 6.845.364 de decese.

Vezi și: Plafonarea analizelor, ridicată. Rafila: Analizele recomandate de medicul de familie în scop preventiv pot să depăşească plafonul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel