COVID, efecte suprinzătoare. Ce beneficii a avut asupra creierului. Este uimitor

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
covid - FOTO: Freepik@kjpageter
covid - FOTO: Freepik@kjpageter

COVID are efecte surprinzătoare. Infecția cu SARS-COV-2 a avut și unele beneficii asupra creierului.

COVID  nu a afectat fericirea oamenilor din întreaga lume, arată un studio. Raportul Mondial al Fericirii relevă niveluri mai ridicate de bunăvoință în toate regiunile globale decât înainte de pandemie.

COVID, blocaj social

Pandemia de COVID a făcut 6,7 milioane de victime, a blocat țări întregi și a declanșat o prăbușire economică globală, dar infecția cu SARS-COV-2 nu a afectat fericirea omenirii, potrivit unui studiu internațional.

Interviurile cu peste 100.000 de persoane din 137 de țări au relevat niveluri semnificativ mai ridicate de bunăvoință în toate regiunile lumii decât înainte de pandemie. Iar atunci când li s-a cerut să își evalueze viața pe o scară de la 1 la 10, oamenii au dat în medie scoruri la fel de mari în anii COVID 2020-22 ca în 2017-2019.

Lucrurile au stat puțin mai rău în țările occidentale și puțin mai bine în restul lumii, dar, în general, "durerile indubitabile au fost compensate de creșteri ale gradului în care respondenții au reușit să descopere și să împărtășească capacitatea de a avea grijă unii de alții în vremuri dificile", a constatat cel de-al 10-lea Raport mondial al fericirii.

Vezi și: Alergiile, între factorii declanșatori și moștenirea genetică. De ce unele persoane sunt afectate de febra fânului, iar altele nu

Măsurătorile globale ale "mizeriei" au scăzut și, în ciuda numărului mai mare de decese în rândul persoanelor în vârstă, cei cu vârste de peste 60 de ani au raportat, în medie, îmbunătățiri ale fericirii lor în raport cu grupurile mai tinere.

"Este uimitor. Oamenii au ajuns să își descopere vecinii. Oamenii se verificau mai regulat, astfel încât sentimentul de izolare nu a fost atât de mare pe cât te-ai fi așteptat... Chiar și în acești ani dificili, emoțiile pozitive au rămas de două ori mai răspândite decât cele negative, iar sentimentele de sprijin social pozitiv de două ori mai puternice decât cele de singurătate", a declarat John Helliwell, profesor de economie la Universitatea din British Columbia și coeditor al raportului, potrivit The Guardian.

Vezi și: Exercițiul important pentru creier. Vlad Ciurea: Eu îi zic "prăjiturica creierului"

COVID, impact asupra relațiilor interumane

Studiul a constatat că efectul fericirii "de a avea pe cineva pe care să te poți baza în vremuri dificile" a crescut în timpul pandemiei și, având în vedere că 80% dintre persoanele intervievate au declarat că au avut pe cine să se bazeze, acest lucru a avut un efect semnificativ.

În clasamentul general al fericirii, Finlanda a rămas pe primul loc pentru al șaselea an consecutiv, iar Afganistanul a rămas pe ultimul loc, poziție pe care o deținea înainte de revenirea talibanilor în 2021. Este, de asemenea, al patrulea an consecutiv în care Marea Britanie a coborât în clasamentul fericirii.

Țara se află pe locul 19, înghesuită de Lituania și Cehia în primele 15% dintre cele mai fericite state, înaintea Franței, dar în urma Germaniei, SUA, Australiei, Irlandei și a tuturor țărilor nordice.

Sondajul realizat de Gallup evaluează ceea ce contribuie la scorurile de evaluare a vieții oamenilor. PIB-ul pe cap de locuitor, sprijinul social, speranța de viață sănătoasă, libertatea de a face alegeri în viață, generozitatea și lipsa corupției s-au dovedit a fi principalele motoare ale fericirii. Cu toate acestea, unii dintre cei mai afectați de COVID, inclusiv persoanele fără adăpost și cele care au fost instituționalizate, nu au fost incluse în eșantioanele sondajului.

Vezi și: Căscatul: ce boli ascunde. Medic, declarația care a amuzat Internetul: Căscatul excesiv nu e de la oboseală ci este de la deochi, precum și durerea de cap

Pandemia de COVID și emoțiile

Studiul întreabă despre emoțiile recente, pozitive și negative. Emoțiile pozitive - râsul, plăcerea și interesul - au fost de peste două ori mai frecvente în timpul pandemiei la nivel global decât emoțiile negative - îngrijorare, tristețe și furie.

Studiul a arătat, de asemenea, că Olanda a fost țara în care fericirea a fost împărtășită în mod egal și că a existat cea mai mică diferență între cei mai fericiți și cei mai puțin fericiți. În general, s-a constatat că oamenii sunt mai fericiți în țările în care diferențele de fericire sunt mai mici, deși nu și în Afganistan, unde diferențele de fericire erau aproape la fel de mici ca în Țările de Jos, dar nivelurile de mizerie erau atât de mari. Cele mai mari diferențe de fericire au fost înregistrate în țările africane Liberia, Republica Congo și Mozambic.

Vezi și: Ochiul uscat, factori declanșatori. De ce ne frecăm la ochi când suntem obosiți

"Scopul final al politicii și al eticii ar trebui să fie bunăstarea umană. Mișcarea pentru fericire arată că bunăstarea nu este o idee moale și vagă, ci se concentrează mai degrabă asupra unor domenii ale vieții de importanță critică: condițiile materiale, bogăția mentală și fizică, virtuțile personale și buna cetățenie. Trebuie să transformăm această înțelepciune în rezultate practice pentru a obține mai multă pace, prosperitate, încredere, civilizație - și da, fericire - în societățile noastre", a declarat Sachs.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel