Alergiile, între factorii declanșatori și moștenirea genetică. De ce unele persoane sunt afectate de febra fânului, iar altele nu

Monika Baciu |
Data publicării:
alergiile - FOTO: Freepik@anuta23
alergiile - FOTO: Freepik@anuta23

Alergiile sunt frecvente la începutul primăverii. Dar de ce unele persoane nu au nicio problemă din cauza polenului.

Alergiile afectează milioane de oameni la începutul primăverii. În timp ce sosirea primăverii aduce flori și copaci în floare, ea marchează, de asemenea, începutul sezonului de alergii pentru mulți oameni. Cei care suferă de febra fânului pot începe să observe simptome familiare, cum ar fi strănutul, mâncărimea ochilor și curgerea nasului.

Febra fânului, impact asupra calității vieții

Febra fânului, cunoscută și sub numele de rinită alergică, afectează până la 42% dintre oameni și poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții lor în timpul lunilor de primăvară și vară.

Atunci când o persoană cu febra fânului intră în contact cu un alergen (polen), sistemul său imunitar îl identifică în mod eronat ca fiind o amenințare și produce un anticorp numit imunoglobulină E, sau IgE, pentru a-l neutraliza. Anticorpii IgE se atașează apoi la un tip de celule imunitare numite mastocite, care se găsesc în nas, ochi și plămâni.

Atunci când alergenul intră în contact cu anticorpii IgE de pe mastocite, acesta declanșează eliberarea de histamină și alte proteine, provocând inflamația și simptomele febrei fânului.

Dar de ce atât de mulți oameni fac febra fânului, în timp ce alții nu? Există o serie de factori în joc.

Vezi și: Ochiul uscat, factori declanșatori. De ce ne frecăm la ochi când suntem obosiți

Genetica, imunitatea și mediul înconjurător

Factorii genetici joacă un rol semnificativ în determinarea susceptibilității unei persoane la febra fânului. Mai multe gene, inclusiv cele implicate în reglarea și răspunsul sistemului imunitar, au fost legate de un risc crescut de a dezvolta febra fânului.

Cercetările au arătat că heritabilitatea - adică gradul în care diferențele dintre genele oamenilor explică variațiile trăsăturilor acestora - variază între 33% și 91% pentru febra fânului. Așadar, dacă persoanele din familia dumneavoastră au febra fânului, este mai probabil să aveți și dumneavoastră această boală.

Sistemul imunitar al unor persoane poate reacționa exagerat la alergeni, ceea ce duce la un răspuns alergic și la apariția febrei fânului. De fapt, faptul de a avea alte alergii, astm, dermatită alergică sau eczeme poate crește riscul de a dezvolta febra fânului.

Vezi și: Exercițiul important pentru creier. Vlad Ciurea: Eu îi zic "prăjiturica creierului"

Alergiile și expunerea la factorii de mediu

Factorii de mediu, cum ar fi expunerea la poluarea aerului, fumul de tutun și alți iritanți, pot, de asemenea, să facă o persoană mai susceptibilă la febra fânului. Acest lucru se poate datora deteriorării căilor nazale și a sistemului respirator, ceea ce face mai ușor pentru alergeni să pătrundă în organism și să declanșeze un răspuns alergic. În mod similar, expunerea la fumatul pasiv în primii ani de viață este un factor de risc pentru dezvoltarea ulterioară a febrei fânului.

Unii oameni pot fi expuși la alergeni mai frecvent sau în cantități mai mari decât alții, ceea ce îi face mai predispuși la dezvoltarea febrei fânului. Acest lucru se poate datora faptului că locuiesc într-o zonă cu niveluri ridicate de polen sau sunt expuse la anumiți alergeni la locul de muncă, de exemplu.

Vezi și: Căscatul: ce boli ascunde. Medic, declarația care a amuzat Internetul: Căscatul excesiv nu e de la oboseală ci este de la deochi, precum și durerea de cap

Alergiile, simptome diferite în funcție de anotimpuri

Cantitatea de polen sau de alți alergeni din aer poate varia de la an la an și de la un sezon la altul. În unii ani, numărul de polen poate fi mai mare, ceea ce duce la simptome mai severe ale febrei fânului.

Condițiile meteorologice, cum ar fi temperatura, umiditatea și vântul, pot afecta cantitatea și distribuția polenului în aer. O primăvară ploioasă poate spăla o parte din polen, în timp ce o vară caldă și uscată poate duce la o producție mai mare de polen.

Sistemul imunitar al organismului se poate schimba, de asemenea, în timp, ceea ce poate afecta modul în care acesta răspunde la alergeni. Acest lucru înseamnă că o persoană care a avut simptome severe de febră de fân în trecut poate avea simptome mai ușoare pe măsură ce îmbătrânește.

Vezi și: Apneea obstructivă de somn, asociată cu declinul cognitiv prematur. Tulburarea de somn afectează un miliard de oameni. Ce alte riscuri mai are

Alergiile, factori de risc

Într-adevăr, febra fânului se poate dezvolta la orice vârstă, dar este mai frecventă la copii și la adulții tineri. Pe măsură ce o persoană îmbătrânește, sistemul său imunitar poate deveni mai puțin reactiv la alergeni, ceea ce duce la o reducere a simptomelor febrei fânului.

Oamenii pot fi expuși la alergeni diferiți în ani sau anotimpuri diferite, ceea ce poate afecta severitatea simptomelor lor. De exemplu, cineva care este alergic la polenul de iarbă va fi declanșat în momente diferite față de cele declanșate de anumiți polenuri de arbori.

Factorii legați de stilul de viață, cum ar fi stresul, dieta și exercițiile fizice, pot afecta sistemul imunitar și pot contribui la severitatea simptomelor febrei fânului. De exemplu, stresul poate slăbi sistemul imunitar, făcându-l mai sensibil la alergeni.

Schimbările climatice modifică, de asemenea, cantitatea și compoziția polenului pe care plantele îl eliberează, precum și momentul. Creșterea temperaturilor și a nivelului de dioxid de carbon din atmosferă determină unele plante să producă mai mult polen, în timp ce alte specii își mută perioadele de înflorire la începutul anului. Acest lucru înseamnă că sezoanele de polen încep mai devreme, durează mai mult și devin mai intense.

Vezi și: Ficatul gras non-alcoolic: cauze, simptome, tratament. 1 din 4 adulți are boala fără să știe. Netratată, duce la ciroză și chiar cancer

Sfaturi pentru gestionarea febrei fânului

Evitați alergenii: Încercați să evitați expunerea la alergeni care vă declanșează simptomele febrei fânului. Acest lucru poate însemna să stați în casă în timpul numărului mare de polen sau să purtați o mască dacă lucrați în aer liber.

Utilizați filtre de aer: Luați în considerare utilizarea filtrelor de aer Hepa (aer cu particule de înaltă eficiență) în casa sau la locul de muncă pentru a ajuta la eliminarea alergenilor din aer.

Țineți ferestrele închise: Închiderea ferestrelor în timpul numărului mare de polen va împiedica intrarea alergenilor în casă.

Luați antihistaminice: Acestea sunt medicamente care ajută la reducerea simptomelor febrei fânului prin blocarea efectelor histaminei, care este eliberată în timpul unei reacții alergice.

Luați în considerare imunoterapia: Imunoterapia, cunoscută și sub numele de injecții pentru alergii, poate ajuta la reducerea simptomelor febrei fânului prin desensibilizarea sistemului dumneavoastră imunitar la alergeni specifici în timp.

Gestionați stresul: Stresul poate înrăutăți simptomele febrei fânului, așa că încercați să îl gestionați prin tehnici precum meditația, yoga sau exerciții de respirație profundă.

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe orice medicament sau tratament nou pentru febra fânului, notează cel mai recent studiu publicat în The Conversation.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel