Asistența medicală comunitară: Guvernul a aprobat normele de funcționare

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Aparatură medicală
Aparatură medicală

Guvernul a dat joi, 23 mai, o Hotărâre prin care aprobă Normelor metodologice privind organizarea, funcționarea și finanțarea asistenței medicale comunitare.

Asistența medicală comunitară. Actul normativ, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății, stabilește și atribuțiile tuturor structurilor implicate în asistența medicală comunitară - Ministerul Sănătății, direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, autoritățile administrației publice locale - , dar și atribuțiile, timpul de lucru și salarizarea personalului care desfășoară activitatea de asistență medicală comunitară - asistenți medicali comunitari, moașe și mediatori sanitari.

Asistența medicală comunitară: ce stabilesc normele

„Se mai reglementează normarea și condițiile specifice de ocupare a posturilor de către asistentul medical comunitar, moașă  și mediatorul sanitar, dar și organizarea, funcționarea și finanțarea centrelor comunitare integrate și raportarea și înregistrarea  activității de asistență medicală comunitară", potrivit sursei citate.

În ce privește modul de colectare a datelor, analiză, planificare, monitorizare și evaluare a serviciilor de asistență medicală comunitară la nivel național se va face printr-o aplicație on-line cu numele de subdomeniu AMCMSR.gov.ro înscrisă în REGISTRU GOV.RO.

Asistența medicală comunitară: privații pot furniza servicii

Reprezentanții Ministerului Sănătății mai precizează că, în premieră, se dă posibilitatea furnizorilor privați să poată furniza servicii de asistență medicală comunitară și se stabilesc condițiile pentru acest lucru. Controlul acestora se va efectua de către ministerul de resort.

Finanțarea centrelor comunitare integrate se va asigura din transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale, prin bugetul ministerului.

„Aveam nevoie de stabilirea unui cadrul clar normativ prin care să putem interveni eficient în scopul creșterii calității și a numărului de servicii medicale pentru populația apartinând grupurilor vulnerabile. Asistența medicală comunitară se desfășoară în prezent neuniform,  cu dificultate, fie din cauza neînțelegerii de către reprezentanții autorităților administrației publice locale a importanței acestor categorii de personal în comunitate, fie datorită lipsei de claritate și detaliu a cadrului normativ. Urmărim creșterea accesului la servicii medicale de sănătate a grupurilor vulnerabile și reducerea sărăciei și a excluziunii sociale, obiective asumate și în Strategia Națională de Sănătate 2014- 2020 și în Programul de Guvernare", a apreciat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Momentan, Ministerul Sănătății asigură finanțarea pentru 1556 de asistenți medicali comunitari și 470 de mediatori sanitari pentru comunitățile de romi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel