Astmul cardiac, boala înșelătoare. Simptome, cauze și tratament

Dana Lascu |
Data publicării:

Astmul cardiac nu este o formă de astm clasic (bronșic), așa cum s-ar crede. Este un simptom clinic sever datorat unei insuficiențe cardiace și care necesită asistență medicală de urgență. Iată ce îl poate produce și cum îl diferențiezi de astmul bronșic.

Astmul cardiac poate fi definit ca sindromul clinic indus de congestia acută pasivă și edem pulmonar. Se întâmplă atunci când partea stângă a inimii suferă de o disproporție (o disfuncție) bruscă între sarcina de lucru și capacitatea de lucru, notau în lucrarea lor din 1951, publicată în jurnalul de specialitate Circulation, de Dr. Thomas A. Lombardo și Dr. Tinsley R. Harrison.

Simptomele sale sunt: sufocare, tuse uscată, cianoză a feței și la vârfurile degetelor, transpirație excesivă apărută brusc, edem pulmonar și bronhospasm reflex.

Cum se produce

Insuficiența cardiacă poate determina acumularea fluidului în plămâni (edem pulmonar) și în interiorul și în jurul căilor respiratorii. Aceasta din urmă provoacă semne și simptome - cum ar fi îngreunarea respirației, tusea și respirația șuierătoare - care pot imita astmul, dar care, de fapt, au cauză cardiacă.

„Acumularea de fluid în plămâni poate fi rezultatul unei inimi care pompează slab sau din cauza unei supape slabe ori a unui defect cardiac prezent la naștere (congenital). Acesta este un semn al insuficienței cardiace congestive", explică dr. Glenn Gandelman și colegii săi, de la Centrul Medical al Universității Rochester.

Astmul cardiac este, în fapt, o consecinţă a disfuncției (defectului) ventriculului stâng și dacă nu este acordat ajutor medical de urgență, poate duce la deces.

Diferența între astmul cardiac și astmul „clasic" este că acesta din urmă este o afecțiune cronică cauzată de inflamația căilor respiratorii, care le poate îngusta, ducând la dificultăți de respirație, fără însă să aibă de-a face cu lichidul din plămâni sau cu bolile cardiace.

Cauza astmului cardiac „este importantă deoarece tratamentele pentru astmul clasic și insuficiența cardiacă sunt diferite. Tratamentele pentru insuficiența cardiacă vă pot ajuta să vă îmbunătățiți simptomele atât pentru insuficiența cardiacă, cât și pentru astmul cardiac. Tratamentele excesive pentru astmul real, clasic, cum ar fi inhalatoarele, pot fi periculoase și pot duce la agravarea simptomelor în astmul cardiac", notează dr. Rekha Mankad, de la Mayo Clinic.

Ce boli de inimă pot da astmul cardiac

Potrivit Dr. Thomas A. Lombardo și Dr. Tinsley R. Harrison, astmul cardiac poate fi cauzat de mai multe lucruri:

  • Din cauza unor tulburări care produc deteriorarea rapidă a miocardului, încărcătura fiind constantă (infarctul miocardic, spre exemplu);
  • Din cauza unor tulburări care cresc brusc rezistența sau presiunea (cum ar fi hipertensiunea paroxistică ca urmare a unei tumori medulare suprarenale);
  • Din cauza unor tulburări care ridică semnificativ fluxul de intrare sau venos, fără a afecta miocardul (cum ar fi efortul obositor la o persoană cu stenoză mitrală);
  • Sau dintr-o combinație a acestor factori.

„Cea mai frecventă cauză este creșterea revenirii venoase la un subiect culcat, cu tulpina ventriculară stângă consecutivă hipertensiunii arteriale. Dintre numeroasele condiții care pot produce o revenire venoasă crescută, reabsorbția nocturnă a fluidului extracelular din părțile dependente este probabil cea mai comună. Implicațiile terapeutice sunt evidente", notau cei doi doctori.

Din lista bolilor care pot provoca astm cardiac enumerăm: un defect al valvelor inimii, insuficiența cardiacă provocată de activitatea fizică intensă, creșterea masei de sânge care umple vasele, boala coronariană, stenoza mitrală, infarct miocardic acut, anevrism cardiac, stare post infarct, cardioscleroza, fibrilație atrială paroxistică sau flutter atrial. Poate să apară și la administrarea intravenoasă a cantități mari de lichid.

Tratamentul

Cum e o urgență, e bine să mergeți rapid la medic. În funcție de gravitatea stării, tratamentele pentru astmul cardiac depinde de ceea ce l-a provocat (cum ar fi insuficiența cardiacă sau valve cu scurgeri), dar poate include medicamente pentru controlul tensiunii arteriale și eliminarea excesului de lichid din plămâni, dieta adecvată și modificări ale stilului de viață. Atunci când vina o poartă o scurgere a unei valve sau un defect cardiac congenital, poate fi necesară o intervenție chirurgicală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel