Atac de cord, risc redus cu o tehnică de 5 minute

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Tensiunea arterială poate prezice bolile de inimă cu precizie
Tensiunea arterială poate prezice bolile de inimă cu precizie

Cercetătorii au creat o tehnică de doar 5 minute care ar putea îmbunătăți tensiunea arterială, ar reduce riscul de atac de cord și ar crește capacitatea cognitivă.

Teste preliminare conduse de cercetător de la Universitatea din Colorado arată că o tehnică ce presupune, timp de 5 minute, inhalarea printr-un dispozitiv ar reduce riscul atacului de cord, ar îmbunătăți tensiunea arterială și ar stimula performanțele cognitive și fizice. Iar pentru toate astea nu ar fi nevoie de mișcare, potrivit medicalnewstoday.com.

Tehnica se numește Inspiratory Muscle Strength Training (IMST) și a fost testată clinic într-un studiu coordonat de Daniel Craighead, cercetător postdoctoral la Departamentul de Fiziologie Integrativă din cadrul Universității din Colorado.

Ce face dispozitivul

Inițial, IMST a fost gândit pentru persoanele cu probleme respiratorii – cei cu boala pulmonară obstructivă cronică, bronșită sau fibroza chistică -, dar ulterior, în 2016, cercetătorii au observat că, în urma unui experiment de 6 săptămâni, dispozitivul poate avea și alte întrebuințări. Echipa de cercetare a sesizat că, în cazul celor 50 de participanți la studiu care au efectuat 30 de inhalări pe zi, folosirea IMST a scăzut obstrucția apneei în somn și a redus tensiunea arterială sistolică.

Observațiile i-au determinat pe cercetători să continue studiul. Au comparat participantii care au încercat IMST cu oameni care au folosit un dispozitiv fictiv ce nu a oferit rezistență la inhalare (cum oferă dispozitivul): tensiunea arterială a fost semnificativ mai mică în rândul participanților la IMST, funcția arterelor lor mari s-a îmbunătățit considerabil, rezultate mai bune la testele cognitive și la testele de alergare.

Concluzii preliminare

Autorii studiului susțin că tensiunea arterială crescută este un factor major de risc pentru bolile cardiovasculare, numărul unu în SUA, iar crearea de dispozitive care să contribuie la sănătatea cardiovasculară ar fi un plus.

Aceștia subliniază că rezultatele sunt preliminare. Au fost prezentate la conferința anuală Biologie Experimentală, din Orlando, Florida.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel