Atacul de cord silențios: simptomele care îți spun că ai avut un infarct fără să fi știut

Angela Sabău |
Data publicării:
Atac de cord
Atac de cord

Atacul de cord silențios, care nu produc simptome remarcabile, prezintă aceleași riscuri pentru sănătate ca și un infarct clasic.

Când ne gândim la un atac de cord, cei mai mulți dinter noi ne imaginăm un eveniment destul de dramatic, în care cineva suferă de dureri toracice intense, strângând brațul și căzând la pământ inconștient.

Dar în viața reală, atacurile de cord nu sunt de obicei atât de extreme. Unii nu au simptome deloc sau au doar simptome ușoare care sunt atât de nesemnificative, încât oamenii le confundă cu altceva - arsuri la stomac de la mâncarea de la prânz, oboseală sau o durere musculară toracică.

„Adevărata incidență a atacurilor de cord tăcute nu este cunoscută, deoarece, prin definiție, trec neobservate”, spune dr. Michelle O'Donoghue, cercetător senior în cadrul TIMI Study Group, un grup de cercetare academică care studiază bolile cardiovasculare la Brigham, afiliat la Harvard și Spitalul de femei. Cu toate acestea, estimările le-au plasat la un procent undeva de la 20% la 60% din toate atacurile de cord. Atât femeile, cât și bărbații sunt expuși riscului, spune ea.

Cum știi că ai auvt un atac de cord silențios

Oamenii nu află adesea că au avut un atac de cord până când nu au efectuat o electrocardiogramă (ECG) sau un test de stres și medicul observă semne asemănătoare  leziunilor cardiace. La fel ca în atacurile de cord tradiționale simptomatice, un atac de cord silențios implică un blocaj al fluxului sanguin către inimă. Acest lucru rănește și cicatrizează o parte a mușchiului inimii, lăsând în urmă semne revelatoare.

Din păcate, în timp ce un atac de cord poate trece neobservat, rănirea pe care o provoacă este reală și vă prezintă un risc mai mare de insuficiență cardiacă sau un viitor atac de cord.

Cum acționați după un atac de cord silențios

Dacă aflați că ați avut un infarct silențios, ar trebui să luați măsuri pentru a preveni sau controla factorii de risc cardiovascular, cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat sau diabetul, oricare dintre acestea poate face un alt atac de cord mai probabil.

Medicii nu înțeleg complet de ce unii oameni nu prezintă simptome - sau doar ușoare sau neobișnuite - în timpul unui infarct, spune dr. O'Donoghue. Pentru a identifica mai bine atacurile de cord silențioase, spune ea, trebuie să existe mai multă educație cu privire la simptomele mai puțin frecvente, care sunt adesea foarte diferite de cele pe care le imaginează majoritatea oamenilor. „Cred că cea mai mare concepție greșită cu privire la un atac de cord este că disconfortul toracic este „dureros” - de fapt, majoritatea pacienților descriu disconfortul toracic ca o senzație de greutate sau de stoarcere care poate fi destul de ușoară în natură”, spune ea.

Femeile pot prezenta, de asemenea, simptome mai atipice, cum ar fi dificultăți de respirație, greață, transpirații și furnicături la nivelul brațului stâng sau al maxilarului.

Dacă simțiți aceste simptome, este mai bine să le verificați imediat. Chiar dacă nu se dovedesc a fi legate de inimă, este cu adevărat mai bine să fii în siguranță decât să-ți pară rău.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel