Atacul ischemic tranzitoriu, factor favorizant pentru AVC. Trebuie tratat în câteva ore. Cum recunoști simptomele

Monika Baciu |
Data publicării:
atacul ischemic tranzitoriu - FOTO: Freepik@kjpargeter
atacul ischemic tranzitoriu - FOTO: Freepik@kjpargeter

Atacul ischemic tranzitoriu este cunoscut și sub denumirea de mini accident vascular cerebral. Acesta trebuie tratat în câteva ore pentru a preveni un atac major.

Atacul ischemic tranzitoriu este un mini accident vascular cerebral care trebuie tratat de urgență pentru a preveni un atac major. Un atac ischemic tranzitoriu, cunoscut și sub numele de mini accident vascular cerebral, poate precede adesea un accident vascular cerebral complet - acționând ca un semnal de alarmă.

Accidentul vascular, urgență medicală

Accidentele vasculare cerebrale sunt urgențe medicale grave care pun viața în pericol. Acestea apar atunci când se întrerupe alimentarea cu sânge a unei părți a creierului. În funcție de tipul de accident vascular cerebral pe care îl experimentează cineva, acest lucru poate fi, printre alte cauze, unui cheag de sânge sau spargerii unui vas de sânge.

Cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral este cunoscut sub numele de accident vascular cerebral ischemic. Acesta reprezintă aproximativ 85% din toate accidentele vasculare cerebrale și este cauzat de un cheag care împiedică fluxul de sânge către creier.

Potrivit unui studiu, publicat în revista Neurology, aproape un sfert dintre pacienții care suferă un accident vascular cerebral ischemic suferă mai întâi un atac ischemic tranzitoriu - sau un mini accident vascular cerebral.

În 43% din cazuri, mini-atacul cerebral a avut loc în cele șapte zile anterioare. 17% au suferit un atac ischemic tranzitoriu în aceeași zi, iar 9% în ziua anterioară accidentului vascular cerebral.

Vezi și: Motivația zilei: Dăruiește-i asta persoanei pe care o iubești

Tratarea rapidă a atacului ischemic tranzitoriu poate preveni un AVC major

Autorul principal al studiului, Peter Rothwell, profesor de cercetare la Universitatea din Oxford, a explicat că tratarea atacului ischemic tranzitoriu "în câteva ore" ar putea ajuta la prevenirea unui accident vascular cerebral complet.

"Acest studiu indică faptul că momentul în care se produce un atac ischemic tranzitoriu este critic, iar cele mai eficiente tratamente ar trebui inițiate la câteva ore după un atac ischemic tranzitoriu, pentru a preveni un atac major", a precizat Peter Rothwell, potrivit Express.

El consideră că, în consecință, ar trebui modificate orientările clinice.

Vezi și: Roșia din piață vs. roșia din supermarket. Detaliul pe care trebuie să-l știi. Lygia Alexandrescu: Un proces de degradare. Nu are legătura cu gena noastră

Atac ischemic tranzitoriu, semne

Un atac ischemic tranzitoriu poate aduce aceleași simptome la care se face referire în celebrul acronim FAST.

Fața - Este posibil ca fața să fi căzut pe o parte, persoana să nu poată zâmbi sau să aibă gura sau ochiul căzuți.

Brațele - Este posibil ca persoana să nu poată ridica ambele brațe și să nu le poată menține acolo, din cauza slăbiciunii sau amorțelii unui braț.

Vorbire - Vorbirea lor poate fi încețoșată sau confuză, sau persoana poate să nu fie capabilă să vorbească deloc, în ciuda faptului că pare a fi trează; de asemenea, poate avea probleme în a înțelege ceea ce îi spuneți.

Timp - Este timpul să sunați imediat la 112 dacă observați oricare dintre aceste semne sau simptome.

Cu toate acestea, există și alte semne de avertizare ale unui atac ischemic tranzitoriu la care trebuie să fiți atenți.

NHS spune: "Simptomele din testul FAST identifică cele mai multe accidente vasculare cerebrale și atacul ischemic tranzitoriu, dar un atac ischemic tranzitoriu poate provoca ocazional simptome diferite care apar de obicei brusc (de obicei în câteva secunde)".

Vezi și: Practicarea sporturilor de iarnă, beneficii. Ce se întâmplă dacă schiezi și care e vârsta pentru a învăța. Pica: Duc spre un stil de viață echilibrat

Aceste simptome includ:

- Paralizia completă a unei părți a corpului

- Pierderea bruscă a vederii, vedere încețoșată sau vedere dublă

- Vertij

- Stare de rău

- Amețeală

- Confuzie

- Dificultăți în a înțelege ceea ce spun ceilalți

- Probleme cu echilibrul și coordonarea

- Dificultăți la înghițire (disfagie).

Vezi și: Creme cu placentă, noua modă în procedurile de înfrumusețare. Ioana Marinescu: Calitățile placentei sunt incredibile

Atacul ischemic tranzitoriu, cauze

Un atac ischemic tranzitoriu are aceleași origini ca și un accident vascular cerebral ischemic, cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral. În cazul unui accident vascular cerebral ischemic, un cheag blochează alimentarea cu sânge a unei părți a creierului. În cazul unui atac ischemic transiztoriu, spre deosebire de un accident vascular cerebral, blocajul este de scurtă durată și nu există daune permanente.

Cauza care stă la baza unui atac ischemic tranzitoriu este adesea o acumulare de depozite grase care conțin colesterol, numite plăci (ateroscleroză), într-o arteră sau într-una dintre ramurile sale care furnizează oxigen și nutrienți creierului.

Plăcile pot diminua fluxul de sânge printr-o arteră sau pot duce la dezvoltarea unui cheag. Un cheag de sânge care se deplasează către o arteră care alimentează creierul din altă parte a corpului, cel mai frecvent din inimă, poate provoca, de asemenea, un atac ischemic tranzitoriu.

Atacul ischemic tranzitoriu, factori de risc

Nu puteți schimba următorii factori de risc pentru atac ischemic tranzitoriu și accident vascular cerebral. Dar faptul că știți că sunteți la risc vă poate motiva să vă schimbați stilul de viață pentru a reduce alte riscuri.

Antecedente familiale. Riscul dumneavoastră poate fi mai mare dacă unul dintre membrii familiei dumneavoastră a suferit un atac ischemic tranzitoriu sau un accident vascular cerebral.

Vârsta. Riscul dumneavoastră crește pe măsură ce îmbătrâniți, în special după vârsta de 55 de ani.

Vezi și: Dieta Atkins, dieta care slăbește rapid: în ce constă, ce ai voie să mănânci. Lygia Alexandrescu: Totul arde. La prima bucățică de pâine sau primul dulce, 4 - 5 kilograme reapar instant

Sexul. Bărbații au un risc ușor mai mare de atac ischemic tranzitoriu și de accident vascular cerebral. Dar, pe măsură ce femeile îmbătrânesc, riscul lor de accident vascular cerebral crește.

Atac ischemic tranzitoriu anterior. Dacă ați avut unul sau mai multe atacuri ischemice tranzitorii, este mult mai probabil să aveți un accident vascular cerebral.

Boala celulelor seceră. Accidentul vascular cerebral este o complicație frecventă a bolii celulelor secerătoare. Un alt nume pentru această afecțiune moștenită este anemia cu celule secerătoare. Celulele sanguine în formă de seceră transportă mai puțin oxigen și, de asemenea, au tendința de a se bloca în pereții arterelor, împiedicând fluxul sanguin către creier. Cu toate acestea, cu un tratament adecvat al bolii celulelor secerătoare, puteți reduce riscul de accident vascular cerebral, notează Mayo Clinic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel