Aterocleroza, prezentă la 42% dintre oamenii fără boli de inimă

Adisa Codruț |
Data publicării:
Nucile scad colesterolul
Nucile scad colesterolul

Un studiu realizat în Suedia a constatat că aproximativ 42% dintre participanții fără boli cardiace sau simptome cunoscute au depozite de grăsime în arterele inimii - aterocleroză.

Aproximativ 42% dintre participanții fără boli cardiace sau simptome cunoscute au depozite de grăsime în arterele inimii lor - ateroscleroză. Aproximativ 5% dintre participanți au avut o obstrucție semnificativă a fluxului sanguin într-una sau mai multe dintre cele trei artere coronare.  2% au avut boală severă. Participanții bărbați mai în vârstă la studiu au avut o prevalență mai mare a aterosclerozei. Sunt concluziile unui studiu recent din Suedia.

În ateroscleroză, depozitele de colesterol și alte substanțe se acumulează sub formă de placă pe pereții arterelor, care furnizează sânge inimii și restului corpului. Aceste plăci pot îngusta arterele, împiedicând sau blocând fluxul sanguin, fapt ce poate duce la atac de cord.

Dr. Göran Bergström, profesor la Universitatea din Gothenburg din Suedia și coordonator principal al studiului, spune:

”Vedem un tipar de risc în schimbare pentru bolile cardiovasculare și a fost necesar un nou studiu de cohortă care să vizeze bolile cardiovasculare. (...). Factorii de risc erau fumatul și colesterolul ridicat. În plus, avem acum un comportament sedentar, o activitate fizică scăzută și o dietă de calitate scăzută care duce la obezitate și diabet”.

Studiul a recrutat în mod aleatoriu 30.154 de participanți cu vârste cuprinse între 50 și 64 de ani de la registrul de recensământ la șase situri din Suedia în perioada 2013-2018.

Concluzii

Cercetătorii au detectat ateroscleroză la 42,1% dintre participanți. În total, 5,2% dintre participanți au avut o obstrucție semnificativă a fluxului sanguin într-una sau mai multe dintre cele trei artere coronare și 8,3% dintre participanți au prezentat plăci necalcificate. În general, 1,9% dintre participanți au avut o boală severă, ceea ce înseamnă că a afectat fie artera principală stângă, artera descendentă anterioară proximală stângă, fie toate cele trei artere coronare.

Prevalența aterosclerozei a fost aproape de două ori mai mare la bărbați decât la femei, cu o întârziere de aproximativ 10 ani la debut la femei. Incidența aterosclerozei a crescut odată cu vârsta, cu o prevalență de 1,8 ori mai mare a aterosclerozei la participanții cu vârsta cuprinsă între 50 și 54 de ani comparativ cu cei cu vârsta între 60 și 64 de ani, potrivit Medical News Today.

Studiul științific poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel