Autism. Protocol pentru servicii integrate

Adisa Codruț |
Data publicării:
Protocolul a fost semnat azi    Foto: pexels.com
Protocolul a fost semnat azi Foto: pexels.com

Un protocol de colaborare a fost semnat azi, 2 aprilie, între mai multe ministere și CNAS, cu scopul îmbunătățirii accesului la servicii medicale pentru persoanele cu autism.

Protocolul de colaborare a fost semnat între Ministerul Sănătății, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Finanțelor Publice și Casa Națională de Asigurări de Sănătate și are ca scop  dezvoltarea și implementarea unor programe destinate îmbunătățirii accesului persoanelor diagnosticate cu tulburări de spectru autist (TSA) la servicii integrate de sănătate, sociale și de educație.

„Protocolul semnat astăzi creează premisele pentru alocarea de fonduri necesare să asigure fiecărei persoane diagnosticată cu tulburare de spectru autist accesul săptămânal la cinci ore de terapie complementară actului medical, oferită de specialiști în psihoterapie și psihopedagogie specială”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Sănătății, care va  înființa, totodată, un subprogram destinat persoanelor diagnosticate cu TSA, în cadrul Programului Național de Sănătate Mintală (PNSM).

În cadrul proictului vor fi acordate servicii integrate de sănătate  – evaluarea, diagnosticul și serviciile conexe actului medical. „De asemenea, vor fi organizate programe de instruire destinate cadrelor didactice, consilierilor școlari, asistenților sociali din sistemul educațional, în vederea identificării și facilitării intervențiilor în cadrul tulburărilor de spectru autist”, se mai arată în document.

Educație pentru părinți

Pe de altă parte, nici părinții unor copii cu TSA nu au fost lăsați de-o parte. Un subprogram de educație parentală va fi dezvoltat în cadrul programulu PNSM, cu scopul de a veni în sprijinul părinților pentru dezvoltarea abilităților sociale pentru cei mici.

“Protocolul  semnat astăzi creează cadrul necesar pentru dezvoltarea unor servicii integrate, de care pacienții cu tulburări de spectru autist au nevoie. Astăzi, când marcăm Ziua Internațională de conștientizare a Autismului, vreau să le mulțumesc pacienților și părinților care au copii care suferă de această afecțiune pentru modul în care am colaborat. Deciziile de azi li se datorează în mare măsură, ele sunt în mare parte rezultatul acestei colaborari”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

În perioada 2013-2018, medici de familie  au fost instruiți pentru a realiza screening precoce pentru identificarea timpurie a copiilor cu TSA. S-au achiziționat teste standarsizate, iar copiii sunt tetsați în 10 centre din țară, de căter 146 de specialiști.

De asemenea, aproximativ 600 de consilieri școlari la nivel național au beneficiat, în perioada 2016-1017, de sesiuni de  instruire menite să contribuie la identificarea și intervenția timpurie a copiilor cu TSA din învățământul preșcolar și primar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel