Băutura care este mai nocivă decât fumatul. Duce la cancer. Care este cantitatea periculoasă

Monika Baciu |
Data publicării:
vinul rosu - FOTO: Freepik@Racool_studio
vinul rosu - FOTO: Freepik@Racool_studio

Consumul frecvent al unei băuturi populare este echivalent cu fumatul a cinci până la zece țigări. Poate duce chiar la cancer. Care este cantitatea nocivă.

Un studiu din Marea Britanie a descoperit că consumul frecvent al unei băuturi populare este echivalent cu fumatul a cinci până la zece țigări. Realitatea sumbră despre cancer este că oricine poate să-l dezvolte. Asta nu înseamnă că riscul nu poate fi modificat. O serie de factori de stil de viață au fost asociați cu un risc crescut de cancer. Consumul unei sticle de vin a fost implicat într-un mod care provoacă anumite îngrijorări.

Consumul unei sticle de vin crește riscul de a dezvolta cancer

Consumul unei sticle de vin pe săptămână poate fi echivalent cu fumatul a cinci până la zece țigări în aceeași perioadă de timp, în ceea ce privește riscul de cancer, conform unui studiu din Regatul Unit.

Cercetarea, publicată în jurnalul BMC Public Health, ar trebui să servească drept apel pentru publicul larg să consume alcool în mod moderat.

"Estimarea noastră a echivalentului de țigări pentru alcool oferă o măsură utilă pentru comunicarea posibilelor riscuri de cancer, exploatând mesajele istorice de succes referitoare la fumat", a declarat autoarea principală a studiului, doctorul Theresa Hydes, de la Departamentul de Gastroenterologie și Hepatologie al Trustului Fundației NHS pentru Spitalul Universitar Southampton, potrivit Express.

Studiul a luat în considerare doar riscul de cancer și nu riscurile altor afecțiuni de sănătate, cum ar fi bolile de inimă.

În plus, studiul a analizat riscul de cancer pe termen lung în populația generală, ceea ce ar putea diferi de riscul individual de cancer cauzat fie de fumat, fie de consumul de alcool, au afirmat autorii.

Vezi și: Patru cancere care pot fi prevenite prin vaccinare. Dr. Radu Vlădăreanu: Nimeni nu a rămas infertil, steril, toți au făcut copiii pe care și i-au dorit. Fetelor nu le-a crescut barbă

Cum s-a făcut comparația între fumat și consumul de vin

Vin roșu - FOTO: Freepik@8photo

O sticlă conține aproximativ 80 de grame (2,5 uncii) de alcool pur. Au estimat că, în rândul nefumătorilor, consumul unei sticle de vin pe săptămână este legat de o creștere cu 1,0% a riscului de cancer pe parcursul vieții pentru bărbați și o creștere cu 1,4% a riscului de cancer pe parcursul vieții pentru femei.

Cu alte cuvinte, dacă 1.000 de bărbați și 1.000 de femei ar consuma fiecare o sticlă de vin pe săptămână, aproximativ 10 de bărbați și 14 de femei în plus ar dezvolta cancer la un moment dat în viața lor, au spus cercetătorii.

Riscul mai mare în rândul femeilor se datorează în principal legăturii dintre consumul de alcool și cancerul de sân.

Acest risc a fost comparabil cu fumatul a cinci țigări pe săptămână pentru bărbați și zece pentru femei. Concluziile sunt remarcabile, dar nu în totalitate surprinzătoare: dacă consumați alcool, este mai probabil să dezvoltați cancer decât dacă nu o faceți.

Cu toate acestea, consumul de alcool nu înseamnă neapărat că veți dezvolta cu siguranță cancer.

Vezi și: De ce să te vaccinezi dacă oricum te poți îmbolnăvi. Val Vâlcu, mărturisire. Radu Gănescu, întrebare cheie pentru medicul Gindrovel Dumitra: Mulțumesc că ați pus întrebarea ASTA

Care este cantitatea sigură de alcool

Riscul exact depinde de mulți factori, inclusiv de lucruri pe care nu le puteți schimba, cum ar fi vârsta și genetica.

Cu toate acestea, "chiar și o cantitate mică de alcool poate crește riscul, așa că cu cât puteți reduce mai mult, cu atât puteți reduce mai mult riscul", avertizează Cancer Research UK. Conform organizației, există trei modalități principale în care alcoolul poate provoca cancer:

Daune celulelor. Când bem alcool, corpul nostru îl transformă într-o substanță chimică numită acetaldehidă. Acetaldehida poate provoca daune celulelor noastre și poate opri celulele să repare această daună.

Vezi și: Victoria Aramă: Am găsit pe biletul de ieșire al unui pacient cu cancer scris: vaccinare antigripală contraindicată! Acum este în stare gravă! Gripa îi pune viața în pericol mai mult decât cancerul

Modificări ale hormonilor. Alcoolul poate crește nivelurile unor hormoni precum estrogenul și insulina. Hormonii sunt mesageri chimici, iar nivelurile mai mari pot determina celulele să se dividă mai des, ceea ce crește șansa ca celulele canceroase să se dezvolte.

Modificări ale celulelor din gură și gât. Alcoolul poate face ca celulele din gură și gât să absoarbă mai ușor substanțe chimice nocive. Acest lucru face mai ușor ca substanțele cancerigene (precum cele găsite în fumul de țigară) să intre în celulă și să provoace daune.

"Rețineți, este alcoolul în sine care provoacă daune. Nu contează dacă bei bere, vin sau băuturi spirtoase. Orice tip de băutură alcoolică poate provoca cancer", notează Cancer Research UK.

 Potrivit NHS, atât bărbații, cât și femeile sunt sfătuiți să nu consume regulat mai mult de 14 unități pe săptămână.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel