Băutura comună care nu îngrașă. Previne diabetul și bolile cardiace

O băutură comună poate reduce semnificativ riscul de diabet și al bolilor cardiace. Nivelul unui anumit compus în sângele nostru poate juca un rol semnificativ în controlul greutății corporale și în reducerea...
Cercetătorii de la instituții de prestigiu au identificat o legătură între acest compus și aspecte cheie ale metabolismului și sănătății, deschizând noi perspective pentru prevenția și tratamentul bolilor metabolice
Nivelul de cofeină din sângele tău ar putea afecta cantitatea de grăsime corporală pe care o porți, un factor care, la rândul său, ar putea determina riscul de a dezvolta diabet de tip 2 și boli cardiovasculare.
Acestea sunt concluziile unui studiu din 2023 care a utilizat markeri genetici pentru a stabili o legătură mai definitivă între nivelurile de cofeină, IMC și riscul de diabet de tip 2.
Echipa de cercetare, de la Institutul Karolinska din Suedia, Universitatea Bristol din Marea Britanie și Imperial College London din Marea Britanie, a afirmat că băuturile cofeinizate fără calorii ar putea fi explorate ca mijloc potențial de reducere a nivelurilor de grăsime corporală.
"Concentrațiile plasmatice ale cofeinei, prezise genetic, au fost asociate cu un IMC mai scăzut și cu o masă corporală totală mai mică. În plus, concentrațiile plasmatice ale cofeinei prezise genetic au fost asociate cu un risc mai mic de diabet de tip 2.
Aproximativ jumătate din efectul cofeinei asupra susceptibilității la diabet de tip 2 a fost estimat să fie mediat prin reducerea IMC-ului", au scris cercetătorii în lucrarea lor, potrivit Science Alert.
Vezi și: De ce toaletele orientale sunt mai sănătoase. Care este impactul asupra sănătății
Cofeina, substanță metabolizantă
Cofeina - FOTO: Freepik@vecstock
Studiul a implicat date de la aproape 10.000 de persoane colectate din bazele de date genetice existente, concentrându-se pe variațiile în sau în apropierea genelor specifice cunoscute pentru a fi asociate cu viteza de metabolizare a cofeinei.
În general, cei cu variații care afectează genele - în special CYP1A2 și o genă care o reglementează, numită AHR - tind să metabolizeze cofeina mai lent, permițându-i să rămână în sânge pentru o perioadă mai lungă de timp. Totuși, ei tind și să consume mai puțină cofeină în general. S-a folosit o abordare numită randomizare mendeliană pentru a determina relațiile cauzale probabile între prezența variațiilor, boli precum diabetul, masa corporală și factorii de stil de viață.
În timp ce exista o legătură semnificativă între nivelurile de cofeină, IMC și riscul de diabet de tip 2, nu a apărut nicio relație între cantitatea de cofeină din sânge și bolile cardiovasculare, inclusiv fibrilația atrială, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral.
Studiile anterioare au legat o creștere moderată și relativă a consumului de cofeină de o sănătate mai bună a inimii și un IMC mai scăzut, iar noile cercetări adaugă mai multe detalii la ceea ce deja știm despre efectele pe care cafeaua le are asupra organismului.
Care este cantitatea sănătoasă de cofeină
Este important să ținem cont și de efectele cofeinei asupra organismului, care nu sunt întotdeauna pozitive, ceea ce înseamnă că trebuie să fim atenți atunci când evaluăm beneficiile consumului acesteia - dar acest ultim studiu este un pas important în evaluarea cantității ideale de cofeină.
"Studiile mici și pe termen scurt au arătat că consumul de cofeină duce la reducerea greutății și a masei grase, dar efectele pe termen lung ale consumului de cofeină sunt necunoscute", au explicat cercetătorii.
Echipa crede că asocierea arătată aici ar putea fi legată de modul în care cofeina crește termogeneza (producția de căldură) și oxidarea grăsimilor (transformarea grăsimilor în energie) în organism, care joacă ambele un rol important în metabolismul general.
Cu toate acestea, va fi nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma cauza și efectul. Deși acest studiu a implicat o eșantionare mare, randomizarea mendeliană nu este infailibilă, iar încă este posibil ca alte factori să fie implicați și care nu au fost luați în considerare în acest studiu.
"Având în vedere consumul extensiv de cofeină la nivel mondial, chiar și efectele sale metabolice mici ar putea avea implicații importante pentru sănătate", au scris cercetătorii.
Cercetarea a fost publicată în BMJ Medicine.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
Magneziul și Cromul, esențiale pentru gestionarea diabetului. Reduc glicemia
Aceste două minerale sunt esențiale pentru a gestiona diabetul. Scad nivelul glicemiei.
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Nu ignora aceste 5 semne! Ai putea avea prediabet fără să știi. Testul banal care pune diagnosticul
Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
Generația Z, cea mai sănătoasă. Dr. Lygia Alexandrescu: Au cel mai corect comportament alimentar
Vitamina D, rol în prevenirea și gestionarea diabetului. Reduce riscul complicațiilor asociate diabetului
Această vitamină poate preveni diabetul. Menține zahărul din sânge la un nivel sănătos și reduce riscul de complicații.
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Studiu ARIC: Relația dintre vârsta la debutul diabetului și riscul de demență
Diabetul reprezintă un factor de risc major pentru demență. Totul depinde de vârsta la care a fost diagnosticat diabetul.
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Extractul de ceapă, impact asupra glicemiei. Reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%
Această legumă comună reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%.
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
Diabet: cele 5 simptome care apar încă de la început
Acestea sunt semnele de alarmă pentru diabet. Apar încă de la început.
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".