Băuturile zaharoase, considerate un „ucigaș dulce”. Cum cresc riscul de deces sucurile cu zahăr

Băuturile îndulcite cu zahăr se pare că sunt chiar mai periculoase decât s-a crezut. Cercetătorii au arătat că un consum ridicat al acestor băuturi crește semnificativ riscul de...
Consumul de băuturi dulci - cum ar fi sucurile, punch de fructe, limonadă sau băuturi utilizate de sportivi - este asociat cu multe probleme de sănătate, cum ar fi creșterea în greutate și un risc crescut de diabet, boli de inimă sau accident vascular cerebral.
Dar un studiu observațional condus de Harvard, publicat în revista Circulation a stabilit o problemă chiar mai gravă, legând consumul de băuturi îndulcit cu zahăr la o moarte timpurie. Cercetătorii au analizat datele din două mari studii ale mai mult de 110.000 de bărbați și femei care au răspuns la chestionare despre stilul lor de viață și de sănătate timp de aproximativ trei decenii sau chiar mai mult.
Mai multe băuturi dulci, mai mare riscul de deces
Concluzia studiului a fost că cu cât mai mult au consumat băuturi zaharoase, cu atât a crescut riscul de deces din orice cauză, în timpul perioadei de studiu.
De exemplu, în comparație cu persoanele care au băut rareori băuturi zaharoase, cei care au băut două până la șase băuturi zaharoase pe săptămână au avut un risc crescut cu 6% mai mare pentru o moarte precoce; cei care au băut două sau mai multe băuturi zaharoase pe zi au avut un risc cu 21% mai mare pentru o moarte precoce, în special din cauza bolilor cardiovasculare (mai ales la femei).
Consumarea a patru sau mai multe băuturi îndulcite artificial pe zi (dar nu și a unor cantități mai mici) a fost, de asemenea, legată de un risc ușor mai mare pentru decesul precoce.
Specialiștii de la Harvard Medical School spun că cel mai bun sfat este să evitați băuturile zaharoase de orice fel și evitați să beți mai mult de o băutură artificial îndulcită pe zi.
-
-
-
-
-
De ce îți pocnește maxilarul? Cauze, semne și ce poți face imediat13.10.2025, 19:18
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
Hainele tale miros a țigară? Pulverizează băutura asta pe ele. Scapi instant de miros!
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Cum să scapi de durerile de spate cu câteva exerciții simple. Le poți face în pat
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.