Carne roșie: dacă începi să consumi mai multă crești riscul de deces prematur
Creșterea aportului de carne roșie, în special a cărnii roșii prelucrate, este asociată cu un risc sporit de deces, sugerează un mare studiu american, publicat pe 12 iunie, în jurnalul BMJ. Evident,...
Aportul ridicat de carne roșie, cum ar fi carnea de vită, carnea de porc și de miel, a fost anterior legată de un risc mai mare de diabet zaharat de tip 2, boli cardiovasculare, anumite tipuri de cancer și deces prematur. Dar se știe puțin despre cum pot influența schimbările în consumul de carne roșie riscul de deces.
Zeci de mii de oameni incluși în studiu
Astfel, pentru a explora acest lucru, o echipă de cercetători din SUA și China a analizat legătura dintre schimbările în consumul de carne roșie pe o perioadă de opt ani cu mortalitatea în următorii opt ani, începând cu 1986 până la sfârșitul perioadei de urmărire, în 2010. Studiul lor a fost publicat pe 12 iunie 2019 în jurnalul BMJ.
Ei au folosit datele pentru 53.553 de asistente medicale din SUA, în vârstă de 30 până la 55 de ani, obținte în cercetarea Nurses Health Study (NHS) și 27,916 de profesionisti din domeniul sănătății din SUA, în vârstă de 40 până la 75 de ani, din Studiul de Urmărire a Profesioniștilor din Sănătate (HPFS), care nu aveau boli cardiovasculare și cancer la începutul studiului.
La fiecare patru ani, participanții au completat un chestionar privind frecvența alimentelor (FFQ), unde au fost întrebați cât de des, în medie, au mâncat porții de dimensiuni standard în ultimul an, de la „niciodată sau mai puțin de o dată pe lună" până la „De 6 sau mai multe ori pe zi". Subiecții au fost apoi împărțiți în cinci categorii pe baza modificărilor în consumul de carne roșie.
În timpul perioadei de studiu, numărul total de decese din orice cauză (cunoscut sub numele de "mortalitate din toate cauzele") a atins 14.019 (8.426 femei și 5.593 bărbați). Principalele cauze au fost bolile cardiovasculare, cancerul, bolile respiratorii și boala neurodegenerativă.
Creșterea cu 3,5 porții a consumului de carne, risc mai mare
După ajustarea pentru vârstă și alți factori potențial influenți, creșterea cantității totale de carne roșie (atât procesată cât și neprelucrată) cu 3,5 porții pe săptămână sau mai mult, pe o perioadă de opt ani, a fost asociată cu un risc de deces cu 10% mai mare în următorii opt ani.
În mod similar, creșterea consumului de carne roșie prelucrată, cum ar fi șunca, crenvurstii, cârnații și salamul, cu 3,5 porții pe săptămână sau mai mult, a fost asociată cu un risc mai mare de deces cu 13%, în timp ce creșterea consumului de carne roșie neprelucrată a fost asociată cu un risc cu 9% mai mare.
Aceste asociații au fost în mare parte consistente în diferite grupe de vârstă, cu diferite niveluri de activitate fizică, fumat și consumul de alcool sau calitate a dietei.
În general, reducerea consumului de carne roșie în timp ce se consumă mai multe cereale integrale, legume sau alte alimente proteice, cum ar fi carnea de pasăre fără piele, ouă și pește, a fost asociată cu un risc mai mic de deces atât la bărbați, cât și la femei.
Înlocuirea unei porții de carne, risc mult mai mici
De exemplu, înlocuirea unei porții pe zi de carne roșie cu o porție de pește, timp de opt ani, a fost legată de un risc de deces cu 17% mai mic în următorii opt ani.
Constatări similare au fost observate pe termen scurt (patru ani) și pe termen lung (12 ani).
Acesta fiind un studiu observațional, nu poate stabili cauza. Iar autorii subliniază unele limitări, inclusiv faptul că nu s-au uitat la motivele schimbărilor în consumul de carne roșie, care ar fi putut influența rezultatele. Apoi, participanții la studiu au fost, în principal, profesioniștii din domeniul sănătății, astfel încât constatările e posibil să nu fie mai aplicabile tuturor.
Dar autorii spun că datele colectate au acoperit un număr mare de persoane pe o perioadă lungă de urmărire, cu evaluarea repetată a factorilor de dietă și stil de viață, precum și rezultate consecvente între cele două cohorte. Mai mult, acesta este primul studiu de acest gen care examinează asocierea dintre schimbările în consumul de carne roșie și riscul ulterior de mortalitate.
Constatările oferă un mesaj practic pentru publicul larg cu privire la modul în care schimbările dinamice ale consumului de carne roșie sunt asociate cu sănătatea, scriu ei.
„O schimbare a sursei de proteine sau consumul de alimente sănătoase pe bază de plante, cum ar fi legumele sau cerealele integrale, poate îmbunătăți longevitatea", concluzionează oamenii de știință.
-
Cum faci renumita salată Coleslaw: rețeta cremoasă și irezistibilă07.11.2025, 21:59
-
Cum pot ceaiul și cafeaua să-ți "fure" fierul din corp07.11.2025, 19:26
-
Este bine să îți îndepărtezi părul facial? Ce spun medicii07.11.2025, 17:32
-
-
Avocado și ou, combinația nutritivă care îți transformă sănătatea07.11.2025, 14:23
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
