Carnea roșie, cancer și alte boli. Regula de bază când o consumi

Odată cu avântul luat de dietele care promovează consumul masiv, precum dieta Keto, Whole30 și altele, multă lume se întreabă cât de sănătoasă e carnea roșie. Studiile arată că, cu cât ...
Se pare că există o mulțime de alimente care sunt din nou promovate, după ce mult timp au fost blamate pentru varii afecțiuni pe care le-ar provoca. Grăsimea e din nou bună! Șunca se întoarce! Ouăle sunt iar benefice! Cea mai mare parte din aceste „reveniri" este alimentată de entuziasmul legat de dietele cu conținut scăzut de carbohidrați, gen Paleo, de Keto, Whole30, dar și de social media și, probabil, de o plictiseală manifestată față de opțiunile dietetice mai tradiționale, cum ar fi dieta mediteraneeană.
Alimentele readuse în prim-plan
„Nu este un lucru rău neapărat, pentru că ne obligă să ne gândim la greșelile din modelele noastre dietetice, dar ca nutriționist, o tendință pe care o văd foarte mult la pacienții mei este gândirea că consumul de carne roșie nu este așa de nociv cum credea toată lumea", explică Kristin Kirkpatrick, nutriționist la Today. Dar nu e chiar așa, explică tot ea.
Iar afirmațiile îi sunt susținute de trei noi studii medicale care arată un consum frecvent de carne roșie, procesată sau nu, poate duce la boală și la deces prematur.
„Un studiu a constatat, spre exemplu, că factorii alimentari duc acum la mai multe decese decât o face fumatul. Carnea roșie frecventă și consumul de carne procesată au fost incluse în acești factori", notează Kirkpatrick.
Ce este carnea procesată
Să definim, mai întâi, ce este de fapt carnea roșie și prelucrată.
„Orice animal cu patru picioare este considerat ca fiind carne rosie. Aceasta include carnea de porc (nu este un altfel d ecarne albă cum se acreditează). Șunca (bacon), hot dogs și cârnații proveniți din carne de porc sunt considerați procesați. Multe preparate din carne conțin nitrați (care se transformă în nitriți în organism), care, de sine stătători, pot avea un impact semnificativ asupra riscului de cancer", explică nutriționistul american.
Consumul de carne roșie, bolile și regula de bază
O meta-analiză care a inclus 36 de studii, și care a fost publicată chiar luna trecută (9 aprilie) în revista Circulation, arată că dacă înlocuiești carnea roșie cu proteine din plante, îți scade riscul de a face boli de inimă.
Un studiu prospectiv, publicat în 17 aprilie 2019, în Jurnalul Internațional de Epidemiologie, care a analizat datele a aproape jumătate de milion de englezi, a arătat că un consum mediu de 76 de grame de carne roșie, procesată sau nu, pe zi, crește riscul de cancer colorectal cu 20% mai mare față de cei care consumau doar 21 de grame pe zi.
În 2012, cercetătorii de la Harvard au publicat un studiu care a arătat că o singură porție (un hot dog sau două felii de șuncă) de carne procesată în fiecare zi a reprezentat un risc crescut de cancer cu mai mare 20% și o porție de carne neprelucrată a fost asociată cu o creștere cu 13% a aceluiași risc.
În fine, un alt studiu, publicat în 2018, a constatat că aportul ridicat de carne roșie și prelucrată a fost asociat cu un risc crescut de rezistență la insulină (care duce la diabet) și boală non-alcoolică de ficat gras - o afecțiune care pune viața în pericol.
Așa că - spune nutriționistul – cu cât scazi mai mult cantitatea de carne roșie în meniu (procesată sau nu), cu atât mai bine e pentru sănătatea ta! Și asta este regula de bază!
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.