Boabele de muștar, efecte anticancerigene. Ce este sinigrina, inhibatorul tumorilor
Boabele de muștar, efecte anticancerigene. Ce face sinigrina, compusul-cheie din semințele de muștar.
Boabele de muștar, efecte anticancerigene. Ce este sinigrina, inhibatorul tumorilorAm putea spune că cel mai adesea folosim boabele de muștar la murături, pentru aprofundarea aromelor. În alte țări, boabele de muștar sunt folite la diferse sosuri pentru pregătirea diverselor preparate, mai complexe sau mai simple.
Muștarul este membru al familiei de legume crucifere. Atât semințele, cât și frunzele acestei plante au valoare culinară și medicinală. Oamenii de știință recunosc acum beneficiile pe care muștarul le oferă organismului nostru.
Nutrienții din semințele de muștar
Există numeroase varietăți de muștar bogate în nutrienții esențiali. Semințele de muștar sunt o sursă de minerale, precum cuprul, calciul, fierul, magneziul, fosforul, potasiul, sodiul, zincul, manganul și seleniul. Ele conțin, de asemenea, vitamine importante, precum vitaminele C și K, tiamina, riboflavina, vitamina B6 și acid folic, conform WebMd.
Pe lângă acestea, semințele de muștar conțin o cantitate considerabilă de fibre alimentare și sunt o sursă valoroasă de compuși bioactivi, precum antioxidanții și acizii grași polinesaturați.
Beneficii pentru sănătate
Proprietăți antimicrobiene
Unul dintre compușii cheie din semințele de muștar este sinigrina, care conferă gustul pungent specific. Când sunt digerate, semințele de muștar conduc la descompunerea sinigrinei și la formarea unui compus numit izotiocianat de alil (AITC). Studiile au arătat că AITC are proprietăți antimicrobiene extinse, protejând împotriva unei game variate de tulpini bacteriene.
Sinalbina, prezentă în unele specii de muștar, este, de asemenea, derivată din glucozinolați și se descompune într-un tip de izotiocianat. S-a demonstrat că are proprietăți antimicrobiene chiar mai puternice decât sinigrina.
Efecte antioxidante
Compușii fenolici din semințele de muștar reacționează cu radicalii liberi din organism și împiedică efectele lor dăunătoare. Aceste semințe conțin și tocoferoli, parte a familiei de vitamine E, care au capacități antioxidante extinse, conform Narayana Health.
Potențial anticancerigen
Sinigrina a fost legată de inhibarea unor enzime care pot reduce riscul de deteriorare a ADN-ului în țesuturile expuse la agenți cancerigeni. Deși cercetările sunt în curs, există promisiuni în ceea ce privește efectele anticancerigene ale semințelor de muștar.
Utilizare și precauții
Semințele de muștar galben sunt adesea găsite în alimentele gata de consumat, în timp ce cele brune sunt preferate pentru adăugarea de condiment și gust în preparatele asiatice. În numeroase preparate indiene, semințele de muștar sunt încălzite în unt clarifiat sau ulei și adăugate ca și aromă finală. Aceste semințe pot fi folosite în diferite feluri de mâncare, de la sandwich-uri și sosuri până la preparate exotice.
La noi în țară, semințele de muștar se folosesc cel mai adesea la murături. Nu vei găsi niciun borcan de castraveți murați fără faimoasele boabe de muștar, care le oferă gustul pe care cu toții îl știm.

foto:pexels@MariaVerkhoturtseva
Cu toate acestea, există și precauții în privința consumului excesiv sau a aplicării directe pe piele, care au fost asociate cu reacții cutanate sau efecte negative ale unor compuși din muștar.
Semințele de muștar nu sunt doar condimente delicioase, ci și o sursă importantă de nutrienți și compuși bioactivi cu multiple beneficii pentru sănătatea noastră. Integrarea lor în alimentația zilnică poate aduce o contribuție semnificativă la menținerea stării de sănătate.
-
Virusul copilăriei care poate provoca cancer de vezică după zeci de ani10.12.2025, 12:06
-
Intervenția care îți poate salva viața în urma unui AVC10.12.2025, 10:28
-
Alexandru Rogobete continuă reforma în sănătate: Continuăm reașezarea10.12.2025, 08:38
-
Cum afectează anemia ochii? Semne oculare, cauze, tratament09.12.2025, 21:45
-
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
5 plante și condimente care îmbunătățesc digestia
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Oregano, planta simplă care reduce stresul, întărește imunitatea și luptă cu infecțiile
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Ceaiul banal care poate scădea tensiunea arterială fără pastile
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
Menstruații dureroase? Acest remediu naturist poate înlocui calmantele
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
