Boabele de muștar, efecte anticancerigene. Ce este sinigrina, inhibatorul tumorilor

Boabele de muștar, efecte anticancerigene. Ce face sinigrina, compusul-cheie din semințele de muștar.
Boabele de muștar, efecte anticancerigene. Ce este sinigrina, inhibatorul tumorilorAm putea spune că cel mai adesea folosim boabele de muștar la murături, pentru aprofundarea aromelor. În alte țări, boabele de muștar sunt folite la diferse sosuri pentru pregătirea diverselor preparate, mai complexe sau mai simple.
Muștarul este membru al familiei de legume crucifere. Atât semințele, cât și frunzele acestei plante au valoare culinară și medicinală. Oamenii de știință recunosc acum beneficiile pe care muștarul le oferă organismului nostru.
Nutrienții din semințele de muștar
Există numeroase varietăți de muștar bogate în nutrienții esențiali. Semințele de muștar sunt o sursă de minerale, precum cuprul, calciul, fierul, magneziul, fosforul, potasiul, sodiul, zincul, manganul și seleniul. Ele conțin, de asemenea, vitamine importante, precum vitaminele C și K, tiamina, riboflavina, vitamina B6 și acid folic, conform WebMd.
Pe lângă acestea, semințele de muștar conțin o cantitate considerabilă de fibre alimentare și sunt o sursă valoroasă de compuși bioactivi, precum antioxidanții și acizii grași polinesaturați.
Beneficii pentru sănătate
Proprietăți antimicrobiene
Unul dintre compușii cheie din semințele de muștar este sinigrina, care conferă gustul pungent specific. Când sunt digerate, semințele de muștar conduc la descompunerea sinigrinei și la formarea unui compus numit izotiocianat de alil (AITC). Studiile au arătat că AITC are proprietăți antimicrobiene extinse, protejând împotriva unei game variate de tulpini bacteriene.
Sinalbina, prezentă în unele specii de muștar, este, de asemenea, derivată din glucozinolați și se descompune într-un tip de izotiocianat. S-a demonstrat că are proprietăți antimicrobiene chiar mai puternice decât sinigrina.
Efecte antioxidante
Compușii fenolici din semințele de muștar reacționează cu radicalii liberi din organism și împiedică efectele lor dăunătoare. Aceste semințe conțin și tocoferoli, parte a familiei de vitamine E, care au capacități antioxidante extinse, conform Narayana Health.
Potențial anticancerigen
Sinigrina a fost legată de inhibarea unor enzime care pot reduce riscul de deteriorare a ADN-ului în țesuturile expuse la agenți cancerigeni. Deși cercetările sunt în curs, există promisiuni în ceea ce privește efectele anticancerigene ale semințelor de muștar.
Utilizare și precauții
Semințele de muștar galben sunt adesea găsite în alimentele gata de consumat, în timp ce cele brune sunt preferate pentru adăugarea de condiment și gust în preparatele asiatice. În numeroase preparate indiene, semințele de muștar sunt încălzite în unt clarifiat sau ulei și adăugate ca și aromă finală. Aceste semințe pot fi folosite în diferite feluri de mâncare, de la sandwich-uri și sosuri până la preparate exotice.
La noi în țară, semințele de muștar se folosesc cel mai adesea la murături. Nu vei găsi niciun borcan de castraveți murați fără faimoasele boabe de muștar, care le oferă gustul pe care cu toții îl știm.
foto:pexels@MariaVerkhoturtseva
Cu toate acestea, există și precauții în privința consumului excesiv sau a aplicării directe pe piele, care au fost asociate cu reacții cutanate sau efecte negative ale unor compuși din muștar.
Semințele de muștar nu sunt doar condimente delicioase, ci și o sursă importantă de nutrienți și compuși bioactivi cu multiple beneficii pentru sănătatea noastră. Integrarea lor în alimentația zilnică poate aduce o contribuție semnificativă la menținerea stării de sănătate.
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Usturoiul pe stomacul gol: mit sau terapie adevărată? Adevărul surprinzător
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
Cel mai bun antioxidant natural. Curăță vasele de sânge. E de 10 ori mai puternic decât orice supliment
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.