Boabele de muștar, efecte anticancerigene. Ce este sinigrina, inhibatorul tumorilor
Boabele de muștar, efecte anticancerigene. Ce face sinigrina, compusul-cheie din semințele de muștar.
Boabele de muștar, efecte anticancerigene. Ce este sinigrina, inhibatorul tumorilorAm putea spune că cel mai adesea folosim boabele de muștar la murături, pentru aprofundarea aromelor. În alte țări, boabele de muștar sunt folite la diferse sosuri pentru pregătirea diverselor preparate, mai complexe sau mai simple.
Muștarul este membru al familiei de legume crucifere. Atât semințele, cât și frunzele acestei plante au valoare culinară și medicinală. Oamenii de știință recunosc acum beneficiile pe care muștarul le oferă organismului nostru.
Nutrienții din semințele de muștar
Există numeroase varietăți de muștar bogate în nutrienții esențiali. Semințele de muștar sunt o sursă de minerale, precum cuprul, calciul, fierul, magneziul, fosforul, potasiul, sodiul, zincul, manganul și seleniul. Ele conțin, de asemenea, vitamine importante, precum vitaminele C și K, tiamina, riboflavina, vitamina B6 și acid folic, conform WebMd.
Pe lângă acestea, semințele de muștar conțin o cantitate considerabilă de fibre alimentare și sunt o sursă valoroasă de compuși bioactivi, precum antioxidanții și acizii grași polinesaturați.
Beneficii pentru sănătate
Proprietăți antimicrobiene
Unul dintre compușii cheie din semințele de muștar este sinigrina, care conferă gustul pungent specific. Când sunt digerate, semințele de muștar conduc la descompunerea sinigrinei și la formarea unui compus numit izotiocianat de alil (AITC). Studiile au arătat că AITC are proprietăți antimicrobiene extinse, protejând împotriva unei game variate de tulpini bacteriene.
Sinalbina, prezentă în unele specii de muștar, este, de asemenea, derivată din glucozinolați și se descompune într-un tip de izotiocianat. S-a demonstrat că are proprietăți antimicrobiene chiar mai puternice decât sinigrina.
Efecte antioxidante
Compușii fenolici din semințele de muștar reacționează cu radicalii liberi din organism și împiedică efectele lor dăunătoare. Aceste semințe conțin și tocoferoli, parte a familiei de vitamine E, care au capacități antioxidante extinse, conform Narayana Health.
Potențial anticancerigen
Sinigrina a fost legată de inhibarea unor enzime care pot reduce riscul de deteriorare a ADN-ului în țesuturile expuse la agenți cancerigeni. Deși cercetările sunt în curs, există promisiuni în ceea ce privește efectele anticancerigene ale semințelor de muștar.
Utilizare și precauții
Semințele de muștar galben sunt adesea găsite în alimentele gata de consumat, în timp ce cele brune sunt preferate pentru adăugarea de condiment și gust în preparatele asiatice. În numeroase preparate indiene, semințele de muștar sunt încălzite în unt clarifiat sau ulei și adăugate ca și aromă finală. Aceste semințe pot fi folosite în diferite feluri de mâncare, de la sandwich-uri și sosuri până la preparate exotice.
La noi în țară, semințele de muștar se folosesc cel mai adesea la murături. Nu vei găsi niciun borcan de castraveți murați fără faimoasele boabe de muștar, care le oferă gustul pe care cu toții îl știm.

foto:pexels@MariaVerkhoturtseva
Cu toate acestea, există și precauții în privința consumului excesiv sau a aplicării directe pe piele, care au fost asociate cu reacții cutanate sau efecte negative ale unor compuși din muștar.
Semințele de muștar nu sunt doar condimente delicioase, ci și o sursă importantă de nutrienți și compuși bioactivi cu multiple beneficii pentru sănătatea noastră. Integrarea lor în alimentația zilnică poate aduce o contribuție semnificativă la menținerea stării de sănătate.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Ceaiul de ceapă cu miere și lămâie, remediu natural pentru tuse și răceală. Te pune pe picioare în câteva ore
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
Cafeaua și longevitatea: mai mult decât o băutură energizantă. Îți poate prelungi viața cu până la 2 ani
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Planta care vindecă inflamația colonului. Mătură deșeurile intestinale
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
Alimentul care te protejază de cancer. Conține "antioxidantul suprem". Atacă celulele canceroase fără să le afecteze pe cele sănătoase
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
7 ceaiuri care te scapă de răgușeală și tuse. Vindecă gâtul instant
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
