Boala Alzheimer, ce îmbătrânește celulele și le omoară mai repede decât în mod normal

Angela Sabău |
Data publicării:
Boala Alzheimer este în creștere în întreaga lume
Boala Alzheimer este în creștere în întreaga lume

Boala Alzheimer ar putea avea tratamente noi sau metode de prevenire, după ce oamenii de știință au descoperit mecanismul care accelerează moartea celulelor din creier și duce la apariția bolii.

Oamenii de știință au identificat un nou mecanism care accelereaza îmbătrânirea în creier și dă naștere la cele mai devastatoare caracteristici biologice ale bolii Alzheimer.

Constatările  leagă trei teorii care privesc originea bolii și  explică modul în care celulele sănătoase devin bolnave. De asemenea, studiul  oferă oamenilor de știință noi căi de screening concepute pentru a încetini sau opri progresia bolii, ceea ce medicamentele existente nu o poate face, potrivit medicalxpress.com.

„Acum avem o mai bună înțelegere a factorilor moleculari care duc la boala Alzheimer, pe care o putem folosi pentru a dezvolta strategii de tratament și de prevenire și îmbunătățirea tratamentelor de care avem nevoie cu disperare”, a spus Viviane Labrie, profesor asistent la Van Andel Research Institute (VARI) și autor principal al studiului, publicat în Nature Communications. 

Amplificatoarele genetice, dereglate

Constatările se concentrează pe amplificatoarele genetice care transformă activitatea genelor, o crește sau le scade, pe baza unor influențe cum ar fi îmbătrânirea și factorii de mediu. Labrie și colegii ei au făcut o analiză cuprinzătoare asupra amplificatoarelor din celulele creierului la oameni în stadii diferite de Alzheimer și le-a comparat cu celulele la oameni sănătoși.

Ei au descoperit că, în îmbătrânirea normală, există o pierdere progresivă a marcajelor epigenetice importante asupra amplificatoarelor. Această pierdere este accelerată în creierul persoanelor cu Alzheimer, făcând, în mod esențial, celulele creierului să acționeze ca și cum ar fi mai în vârstă decât sunt și lăsându-le vulnerabile la boală.

În același timp, acești amplificatori supraactivizează în celulele creierului o suită de gene implicate în patologia Alzheimer, stimulând formarea plăcilor și încurcăturilor (mănunchiuri de fibre încurcate, cunoscute ca și ghemuri sau încurcături neurofibrilare) și reactivând ciclul celular în celule complet formate - o combinație foarte toxică.

"La adulți, celulele creierului se fac, în mod obișnuit, prin divizare. Când amplificatoarele reactivează diviziunea celulară, este incredibil de dăunătoare", a spus Labrie. "Schimbările de amplificare pe care le-am găsit au favorizat, de asemenea, dezvoltarea plăcilor, care acționează ca un combustibil pentru răspândirea încurcărilor toxice, propagându-le prin creier ca focul”

Luate împreună, creșterea anormalităților care favorizeazăformarea plăcilor, încurcăturilor și reactivarea ciclului celular, pare să favorizeze moartea celulelor cerebrale în boala Alzheimer.

Labrie și colegii ei au legat schimbările amplificatoarelor cu creșterea ratei declinului cognitiv la pacientii cu Alzheimer.

Studiul este prima cercetare cuprinzatoare a amplificatoarelor din celulele creierului uman și din boala Alzheimer și a inclus analiza în profunzime a genei epigenetice, genetice, expresia genelor și a datelor proteinelor. Echipa planifică să dezvolte noi sisteme experimentale pentru a examina compușii care pot remedia dereglările în amplificatori și care au potențial pentru tratamente noi sau măsuri preventive.

Boala Alzheimer este a șasea cauză principală de deces în S.U.A. și cea mai frecventă cauză a demenței la nivel mondial. Aproximativ 5,8 milioane de persoane din S.U.A. și 44 de milioane de persoane din întreaga lume au Alzheimer. Până în 2050, se estimează că numărul acestora va crește la 14 milioane și respectiv 135 milioane, datorită, în parte, unei populații globale în creștere și îmbătrânite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel