Boala Alzheimer. Comportamentul agresiv al proteinei care o provoacă a fost cartografiat
Boala Alzheimer continuă să fie una din cele mai neplăcute afecțiuni ale bătrâneții, dar nu numai. O nouă cercetare a descoperit cum se comportă proteinele care provoacă, prin aglomerarea lor în...
Modificarea agresivă a proteinelor care provoacă boala Alzheimer a fost pentru prima dată cartografiată de către cercetătorii de la Universitatea din Colorado Denver și Universitatea Binghamton, scrie medicalxpress.com. Rezultatul cercetării lor a fost publicat în 16 mai în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.
Încercări de a înțelege boala în profunzime
Aproximativ 10% din cazurile de boala Alzheimer sunt rezultatul mutațiilor identificate, spune Liliya Vugmeyster, profesor asociat la Departamentul de chimie, Colegiul de Arte și Științe Liberale, la CU Denver. „Dar 90% din cazurile de Alzheimer nu sunt explicate prin aceste mutații, motiv pentru care trebuie să înțelegem baza moleculară a bolii”, a explicat ea.
Boala Alzheimer începe cu decenii înainte de apariția simptomelor. La nivel microscopic, începe atunci când fragmente de proteine toxice numite beta amyloids (Aβ) încep să se aglomereze în grupuri. Aceste grupuri formează lanțuri numite fibre, care se îmbină pentru a deveni o foaie lipicioasă, plată, care se așează pe celulele creierului și formează o placă.
Pe măsură ce se acumulează, placa perturbă membranele celulare și comunicarea dintre celulele creierului, determinându-le să moară. Până acum, înțelegerea doar a formării moleculare a proteinelor - și a subtipurilor mai agresive care provoacă o accelerație a bolii - a fost în atenția cercetătorilor.
Dinamica și strucura plăcilor studiată
În acest studiu colaborativ cu Wei Qiang, profesor asistent de chimie biofizică la Universitatea Binghamton, cercetătorii au vizat structura și dinamica acestor plăci formate.
Privind la structura moleculară, cercetătorii au descoperit că punctul de creație al proteinei a jucat un rol important în manipularea, atât a structurilor fibrelor, cât și a proceselor de agregare.
Vugmeyster, împreună cu studentul Dan Fai Au, M.S., și Dmitry Ostrovsky, instructor în științele matematice și statistice, au studiat flexibilitatea fibrelor.
În cercetările anterioare, Vugmeyster a constatat că flexibilitatea ar putea face parte din mecanismul de control al acumulării plăcii. "Fibrele sunt foarte rezistente la tratament care împiedică agregarea", spune Vugmeyster. "Orice le faceți în eprubete, ele se ajustează, găsesc o cale de a intra într-o stare toxică și agregată".
Grupul Qiang de la Binghampton și planul echipei sale fac același lucru pentru câteva modificări importante ale proteinelor, concentrându-se asupra structurii statice, dinamicii și stabilității fiecăruia. În cele din urmă, spune ea, această informație ar putea duce într-o zi la idei cum să vină cu medicamente care să poată rupe ciclul vicios al degenerării celulare.
-
Colesterolul ridicat din naștere: testele standard nu-l detectează08.12.2025, 14:01
-
Obiceiurile de condus pot trăda primele semne ale declinului cognitiv08.12.2025, 12:37
-
-
-
Leziunile cerebrale cresc riscul de glioblastom. Ce simptome să urmărești
Oboseala cronică după un mini-accident vascular cerebral, simptom ignorat
Epuizarea poate persista până la un an după un accident vascular tranzitoriu, mai ales la persoanele cu anxietate sau depresie anterioară.
Alzheimerul, o boală a întregului organism. Nu afectează doar creierul – studiu
Alzheimerul nu distruge doar memoria, ci zdruncină întregul organism din interior, celulă cu celulă.
Creierul decide dacă mâncarea e sănătoasă sau gustoasă
Viața mereu pe fugă crește riscul de demență, avertizează experții
Ce se întâmplă în creierul celor care au făcut AVC
Orele în care ești mai predispus la AVC
Alimentele care îți distrug creierul
Băutura care protejează creierul. Este un cocktail care ar putea preveni demența
Băutura care protejează creierul. Este un cocktail care ar putea preveni demența.
Grupa de sânge care ar putea crește riscul unui AVC înainte de 60 de ani
Alimentul simplu care îți calmează creierul. Previne degradarea neurologică
Alimentul simplu care îți calmează creierul. Previne degradarea neurologică.
Boala extrem de comună care dublează riscul de AVC
Sciatica: cauza, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le facem zilnic
Substanța ascunsă în creierul fiecăruia dintre noi. Legătura șocantă cu bolile neurologice
De ce ne trezim cu durere de cap dimineața
Deficitul de colină la tineri, risc crescut de afectare cerebrală timpurie
Poluarea aerului atacă direct creierul. Particulele fine pot accelera Alzheimer și demența
Somnul prelungit poate accelera îmbătrânirea creierului și crește riscul de demență
Somnul prelungit poate accelera îmbătrânirea creierului și crește riscul de demență.
Alimentația bogată în alimente procesate, asociată cu semne timpurii ale bolii Parkinson
Alimentul care duce la Parkinson. Topește creierul.
Adevărul ascuns despre băuturile care îți distrug creierul
Băuturile care îți condamnă creierul la demență. Au efect pe termen lung.
Un simplu test de colesterol îți poate arăta riscul de Alzheimer. Avertismentul cercetătorilor
Obiceiul care triplează riscul de moarte
Obiceiul care triplează riscul de moarte. Îți fură ani de viață.
