Virusul gripal. Punctul vulnerabil care ar putea face imunizarea valabilă mai mult timp

Angela Sabău |
Data publicării:
Virusul gripei are un punct vulnerabil care poate fi exploatat pentru a da valabilitate mai lungă imunizării
Virusul gripei are un punct vulnerabil care poate fi exploatat pentru a da valabilitate mai lungă imunizării

O proteină a virusului gripal are un neașteptat punct vulnerabil. Acesta, exploatat de oamenii de știință, ar putea face ca imunizarea să nu mai fie necesară în fiecare an.

Echipa a descoperit și a caracterizat structura unui anticorp uman natural care recunoaște și perturbă o parte din proteina hemaglutinină (HA) a virusului gripal, pe care o folosește pentru a intra și a infecta celulele scrie medicalxpress.com.

Cercetătorii au stabilit că anticorpul, FluA-20, se leagă strâns de o zonă de pe capul globular al proteinei HA, care este doar foarte puțin accesibilă atacului anticorpilor.

James E. Crowe, Jr., de la Centrul Medical al Universității Vanderbilt, Nashville, Tennessee, și Ian A. Wilson, De la The Scripps Research Institute, San Diego, California, au condus echipa.

Ei au izolat anticorpul FluA-20 de la o persoană care a primit multe imunizări gripale. Într-o serie de experimente, ei au arătat că FluA-20 poate ajunge într-o parte inaccesibilă din molecula trimerică HA cu trei părți și o face să se destrame, împiedicând astfel răspândirea virusului de la celulă la celulă.

Această descoperire a surprins, pentru că această regiune HA trimerică s-a considerat stabilă și inaccesibilă anticorpilor. Mai mult, această regiune - spre deosebire de restul capului HA - nu variază prea mult de la tulpină la tulpină. În teorie, terapiile bazate pe anticorpi îndreptate către acea regiune precisă ar fi eficiente împotriva multor tulpini de virus gripal A.

În mod similar, vaccinurile concepute pentru a provoca anticorpi împotriva acestei ținte ar putea oferi protecție de lungă durată împotriva oricărei tulpini de gripă, eliminând potențialul de vaccinare anuală a gripei sezoniere.

Studiile, promițătoare

În studiile făcute pe șoareci, FluA-20 a împiedicat infecția sau boala atunci când animalele au fost expuse la patru subtipuri virale diferite ale gripei A care provoacă boli la om.

Două virusuri utilizate în experimentele H1N1 și H5N1 sunt subtipurile de gripă din grupa 1, în timp ce celelalte două, H3N2 și H7N9, fac parte din grupa 2. Vaccinurile gripale curente trebuie să conțină componente virale din ambele subtipuri, pentru a obține anticorpi potriviți.

Un vaccin unic, capabil să genereze anticorpi potențiali împotriva membrilor ambelor grupuri, ar putea oferi o protecție vastă de mai mulți ani împotriva gripei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel