Dependența de tutun, legată de expunerea timpurie la nicotină

Angela Sabău |
Data publicării:
Dependența de nicotină este legată de diabet
Dependența de nicotină este legată de diabet

Dependența de tutun sau diferite substanțe este legată de expunerea timpurie la nicotină. Explicația este dată de modificările care au loc în creier și care au fost studiate de cercetători.

Expunerea neonatală la nicotină modifică circuitele de recompensă în creierul șoarecilor nou-născuți, crescând preferințele lor pentru droguri la maturitate, raportează cercetătorii de la University of California San Diego School of Medicine într-un studiu publicat în Biological Psihiatry.

O echipă de oameni de știință condusă de autorul principal, Davide Dulcis, profesor asociat la Department of Psychiatry și colegii lu de la Veterans Affairs San Diego Healthcare System and Michigan State University, a constatat că expunerea la nicotină în primele câteva săptămâni de viață (prin lactație maternă) a indus o varietate de modificări neurologice pe termen lung la șoarecii tineri, potrivit medicalxpress.com.

În mod specific, aceasta a provocat o formă de neuroplasticitate care a dus la creșterea numărului de neuroni modificați în zona tagală ventrală (VTA) a creierului după re-expunerea la nicotină ca adulți. Acești neuroni au prezentat o biochimie diferită față de alți neuroni, incluzând o receptivitate mai mare la nicotină și o probabilitate mai mare de comportament de dependență ulterioară.

„Studiile anterioare au arătat deja că fumatul matern și expunerea precoce postnatală la nicotină sunt asociate cu comportamentul modifiat al copiilor și o tendință crescută de abuz de droguri la adult”, a spus Dulcis.

Sistemul de recompensă, activat

Atunci când neuronii tineri sunt expuși la un medicament străin, cum ar fi nicotina, ei creează o "memorie moleculară", a spus primul autor Ben Romoli, un membru postdoctoral în laboratorul lui Dulcis. Prin creșterea expresiei receptorilor de nicotină și a markerului molecular Nurr1, o proteină care se găsește în mod normal numai în neuronii dopaminergici, acești neuroni care exprimă GABA și Glutamat dobândesc "disponibilitatea" de a trece la un program dopaminergic atunci când este motivat corespunzător de nicotină, la adult.

"Am descoperit ca atunci cand aceleasi animale sunt expuse la nicotina la vârsta adultă, o fracțiune din acei neuroni glutamatergici primiți în centrul de recompensare începe să exprime genele necesare producerii dopaminei. Mai multă dopamină în sistem generează răspunsuri de recompensă îmbunătățite, care conduc la creșterea preferinței pentru nicotină."

Dulcis a spus ca descoperirea mecanismului molecular si identitatea retelei neuronale implicate este un pas important spre o intelegere mai completa a modului in care o conditie complexa ca dependenta poate functiona.

„Lucrarea noastra pre-clinică a identificat noi obiective celulare și moleculare, care pot ghida studiile clinice viitoare pentru a rafina strategii de tratament”, a spus Dulcis.

„Pentru că am descoperit că această formă de neuroplasticitate indusă de nicotină facilitează dependența de alte substanțe care dau dependență, cum ar fi etanol la adulți, descoperirea mecanismului care contribuie la creșterea susceptibilității de dependență oferă ocazia rară de a descoperi noi modalități de a interfera cu mecanismul de plasticitate mediată de medicamente și prevenirea consecințelor negative asupra comportamentului care caută răsplată la adult.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel