Boala arterială periferică: ce rol are un test gleznă-braț

Florina Pop |
Data publicării:
Tensiune arterială: vizită la medic  FOTO: pexels.com
Tensiune arterială: vizită la medic FOTO: pexels.com

Boala arterială periferică. Medicii de la Harvard recomandă fumătorilor să își facă un test gleznă-braț ca să afle cât de bine circulă sângele în corp.

Boala arterială periferică. „Indicele tensiunii brahiale la gleznă este un test care măsoară tensiunea arterială la nivelul arterei brahiale - în braț, aproape de inimă - și la nivelul gleznei - departe de inimă. În mod normal, tensiunea arterială în picioare este aceeași sau puțin mai mare decât în braț, astfel încât raportul dintre braț și gleznă este de 1,0 sau mai mare. Un raport mai mic - mai puțin de 0,95- înseamnă că sângele nu se mișcă bine în jumătatea inferioară a corpului", explică medicul Deepak L. Bhatt, redactorul șef al publicației Harvard Heart Letter, potrivit health.harvard.edu.

Specialistul răspunde astfel unui cititor căruia doctorul l-a sfătuit să-și facă un test gleznă-braț. Deepak L. Bhatt mai precizează că oamenii cu dureri semnificative la nivelul piciorului și crampe în timpul exercițiilor - cele mai frecvente simptome ale bolii arteriale periferice - au de obicei un raport gleznă-brahial de 0,8 sau mai puțin. Iar fumătorii au un risc mai mare decât media pentru această afecțiune.

Cum cititorul i-a scris că a renunțat la fumat, expertul Harvard îi recomandă să minimalizeze orice alte riscuri, aceleași ca acelea pentru boala coronariană, să facă regulat sport și să aibă o dietă sănătoasă care să ducă la valori normale de colesterol și tensiune arterială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel