Tensiunea arterială, când e normală și când ai hipertensiune. Ponturi utile

Dana Lascu |
Data publicării:
Tensiunea arteriala: E bine să știi ce înseamnă cifrele pe care le arată tensiometrul.
Tensiunea arteriala: E bine să știi ce înseamnă cifrele pe care le arată tensiometrul.

Tensiunea arterială necontrolată este periculoasă și poate duce chiar la moarte, spun experții de la Societatea Română de Cardiologie și de la Asociația Americană a Inimii.

Ce este tensiunea arterială?

Sistemul circulator al organismului uman este compus din inimă și vasele de sânge. Inima este un organ musculos care se contractă ritmic care se umple cu sânge, pe care mai apoi îl pompează către organe. „Arterele sunt echivalentul biologic al unor conducte, fiind vase cu pereți elastici care conectează inima cu restul organismului. Tensiunea arterială este determinată de forța cu care inima trimite sângele în artere și de rezistența la flux opusă de către pereții arterelor", notează experții de la Societatea Română de Cardiologie.

Practic, tensiunea arterială are două valori, denumite „sistolică" și „diastolică". Valoarea mai mare, citită prima - tensiunea sistolică - este determinată în principal de forța cu care inima pompează sângele prin artere. Valoarea mai mică, citită a doua - tensiunea diastolică - este determinată, în principal, de rezistența pereților arterelor.

Ce este hipertensiunea?

Înseamnă tensiune arterială crescută (denumită și HBP sau hipertensiune arterială) și se înregistrează este atunci când tensiunea arterială, adică forța cu care sângele curge prin vasele de sânge, este, în mod constant, prea mare, arată experții de la Asociația Americană a Inimii.

Cea mai bună modalitate de a afla dacă aveți tensiune arterială ridicată este verificarea acesteia cu tensiometre.

Valorile tensiunii normale și cele ale hipertensiunii

Ghidul românesc: 

Conform ghidurilor Societății Române de Cardiologie, tensiunea arteriala (prescurtată adesea „TA") se masoară în milimetri coloană de mercur (mm Hg). Valorile normale ale tensiunii arteriale sunt: mai puțin de 130 mmHg tensiunea sistolică și mai puțin de 85 mmHg tensiunea diastolică.

Valori ale tensiunii arteriale peste 130/85 mm Hg sunt considerate la limită ( „normal înalt" în terminologia medicală) și trebuie urmărite de către medic!

Cardiologii români definesc hipertensiunea arterială prin valori ale tensiunii arteriale peste 140/90 mm Hg.

Ghidul american: 

În schimb, ghidul Asociației Americane a Inimii arată că tensiunea normală este atunci când tensiunea sistolică este mai mică de 120 mmHg și tensiunea diastolică sub 80 mmHg.

Totodată, o persoană are tensiune ridicată (pre-hipertensiune) dacă are tensiunea sistolică între 120 și 129 mmHg și tensiunea diastolică sub 80 mmHg.

Stadiul 1 de hipertensiune presupune o tensiune sistolică de 130 – 139 mmHg sau o tensiune diastolică de 80 – 89 mmHg.

Stadiul 2 de hipertensiune este definit de experții americani ca fiind o tensiune sistolică de 140 mmHg sau mai mare, ori o tensiune diastolică de 90 mmHg sau mai mare.

Stadiul 3 de hipertensiune (când trebuie să mergi imediat la Urgență) este atunci când o persoană are o tensiune sistolică de peste 180 mmHg și/sau o tensiune diastolică mai mare de 120 mmHg.

Cum îți controlezi tensiunea

Experții americani oferă și câteva ponturi pentru controlul tensiunii arteriale ridicate:

- În primul rând, trebuie să vă cunoașteți valorile și să identificați intervalul țintă al tensiunii arteriale.

- Trebuie să lucrați cu medicul dumneavoastră pentru a dezvolta un plan de reducere a tensiunii, dacă o aveți crescută.

- Trebuie să vă modificați stilul de viață - cum ar fi menținerea unei greutăți sănătoase, consumarea unei alimentații sănătoase, cu mai puțină sare, exerciții fizice făcute regulat, renunțare ala fumat și la alcool.

- Trebuie să vă urmăriți tensiunea arterială acasă.

- Trebuie să luați cu strictețe și exact așa cum vă sunt prescrise medicamentele pentru tensiune date de medicul dumneavoastră.

Cum îți iei tensiunea corect, vezi în video:

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel