Boala Alzheimer, diagnosticată mult mai devreme cu ajutorul telefonului mobil

Angela Sabău |
Data publicării:
Telefon
Telefon

Boala Alzheimer ar putea fi detectată mult mai timpuriu, cu ajutorul unei aplicații pe telefonul mobil. Cercetătorii au monitorizat câteva abilități în utilizarea dispozitivului.

Un studiu realizat de Evidation Health sugerează că datele colectate de pe dispozitive inteligente și aplicații digitale ar putea ajuta la stabilirea diagnosticului în fază incipeintă a bolii Alzheimer.

Studiul a fost realizat pentru a evalua fezabilitatea utilizării dispozitivelor inteligente pentru a descoperi indivizii cu deficiență cognitivă ușoară (MCI) și boala Alzheimer timpurie.

Deficiența cognitivă ușoară este stadiul pre-demențial clinic simptomatic al bolii Alzheimer; deficitele cognitive nu afectează încă capacitatea de a funcționa la locul de muncă sau în activitățile zilnice.

Autorii au declarat că platforma a fost folosită pentru a colecta un număr total de 16 TB (terrabytes) de date în timpul studiului de evaluare; acesta a fost un studiu de fezabilitate de 12 săptămâni care a monitorizat 31 de persoane cu deficiență cognitivă și 82 fără deficiență cognitivă.

Rolul Evidation Health a fost să construiască o platformă de studiu pentru colectarea și analizarea datelor, adunate de la cei 113 participanți, cu vârste cuprinse între 60 și 75 de ani.

Componentele studiului au fost un telefon cu tastatură inteligentă și dispozitiv de monitorizare a somnului, cu aplicații.

Cercetătorii au sperat să găsească rezultate din sarcinile efectuate pe telefon; au fost implicate citirea, tastarea vitezei și mutarea unei forme pe ecran, sau desenarea unui cerc. Echipa a studiat starea de spirit, modele de somn și energie, precum și controlul mișcării.

Semnele bolii, detectabile mai timpuriu

Parrticipanții la studiu au trebuit, de asemenea, să completeze testele privind energia și starea de spirit, a spus cei care au revizuit studiul. Conor Hale din FierceBiotech a descris ce a descoperit echipa: „În cadrul studiului, participanții simptomatici au avut tendința de a tasta mai lent și au arătat mai puțin un comportament de rutină - și anume, nu au tendința ca primul lucru pe care-l fac când se trezesc, să ridice telefonul. De asemenea, au trimis mai puține mesaje text în întreaga perioadă. Au petrecut mai mult timp în „aplicații helper”, cum ar fi aplicația de ceas a telefonului și sugestiile lui Siri."

În revizuirea tehnologiei s-a menționat că nu numai că au tastat mai lent, dar mai puțin în mod regulat decât participanții sănătoși și au fost mai puțin predispuși de a completa sondaje.

Rezultatele au fost prezentate la un eveniment din Alaska, respectiv Conferința Asociației pentru Calculatoare Mașini din Anchorage.

Datele pe care Conor Hale le adună din viața de zi cu zi a unei persoane ne pot indica în semnele subtile ale afectării bolii Alzheimer. Charlotte Jee, MIT Technology Review a spus: „Poate dura mult timp pentru a diagnostica corect boala Alzheimer, deoarece simptomele ei timpurii sunt subtile și ușor de a fi considerate (eronat, n.r.) ca fiind „îmbătrânirea normală”. Accelerarea acestui proces ar ajuta cele aproape 500.000 de persoane diagnosticate cu Alzheimer în fiecare an numai în SUA."

Studiul a prezentat rezultatele inițiale, dar autorii studiului au recunoscut că va necesita cercetări suplimentare.

Nikki Marinsek, un om de știință de la Evidation, a fost citat în FierceBiotech. „Rezultatele studiului au pus bazele cercetărilor viitoare care ar putea ajuta la identificarea persoanelor cu afecțiuni neurodegenerative mai devreme ca niciodată."

Divakar Ramakrishnan, ofițerul șef digital Lilly, a spus, „Aceste descoperiri ar putea da informații pentru cercetările ulterioare care pot duce în cele din urmă la instrumente de depistare timpurie sau de detectare a afecțiunilor neurodegenerative.”

 

Sursa, AICI.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel