Boala Alzheimer: purtătorii genei asociate cu boala, scor IQ mai mic în copilărie

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Copiii purtători ai genei asociate cu boala Alzheimer au un scor IQ mai mic în copilărie
Copiii purtători ai genei asociate cu boala Alzheimer au un scor IQ mai mic în copilărie

Boala Alzheimer ar putea avea „rădăcini” vizibile încă în copilărie. Cercetătorii au stabilit legătura unei gene asociate cu boala Alzheimer și un scor IQ mai mic în copilărie.

O gena legată de boala Alzheimer poate afecta sănătatea cognitivă mult mai repede decât s-a crezut anterior, potrivit medicalxpress.com.

Gena APOE creează o proteină, apolipoproteina E, care consolidează colesterolul și alte grăsimi pentru a le transporta prin sânge. Există trei versiuni sau alele ale APOE. Una dintre acestea este alela APOE4, prezentă în aproximativ 15% din populație. Purătorii de APOE4 au șanse de până la trei ori mai mari să dezvolte boala Alzheimer cu debut tardiv, care apare la persoanele de peste 65 de ani.

S-a demonstrat că gena este legată de schimbări în capacitatea cognitivă, care sunt vizibile pe măsură ce se apropie de vârsta de 50 de ani. Dar noua cercetare de la profesorul UCR Chandra Reynolds și colegii ei consideră că APOE4 începe să se manifeste mult mai devreme, chiar înainte de maturitate.

În jurnalul Neurobiology of Aging, Reynolds afirmă că cei care poartă gena APOE4 au un scor mai mic la testele IQ în timpul copilariei și adolescenței. Efectul a fost mai puternic la fete decât la băieți.

Scor IQ mai mic, în copilărie

Studiul a inclus analiza studiilor vechi de până la patru decenii, care includeau date de genotipare de la 1.321 de participanți la vârsta de la 6,5 ani, până la 18 ani. Împrțirea pe sexe a fost aroape egală, iar 92% dintre participanți au fost albi, cu 8% din alte rase. Constatările se bazează pe trei evaluări IQ dintre copilărie și adolescență.

În general, scorurile IQ au fost mai mici cu 1,91 puncte pentru fiecare persoană purtătoare de alelă APOE4. Trăsăturile cele mai afectate au fost legate de raționament. Efectul E4 asupra performanței IQ se multiplică cu fiecare alelă E4 prezentă: o persoană poate avea până la două alele APOE4.

Diferența IQ pare mică, dar, pe termen lung, Reynolds a spus că rezultatele pot însemna o mai mică rezervă cognitivă, pe măsură ce purtătorul de APOE4 îmbătrânește, dezavantajul crescând progresiv. Rezerva cognitivă este capacitatea creierului de a trece de probleme și de a improviza. Teoria Reservei cognitive afirmă că persoanele cu mai puține rezerve cognitive au mai multe probleme în a face față bolii, pe măsură ce îmbătrânesc.

Cercetarea a arătat, de asemenea, o asociere între IQ scăzut din copilarie și creșterea îmbărânirii biologice – distrugerea celulelor și țesuturilor - și apariția bolilor cardiovasculare înainte de vârsta de 65 de ani.

„Rezultatele noastre sugerează că diferențele cognitive asociate cu APOE ar putea apărea devreme și să devină mai mari mai tarziu, în cursul vieții, și dacă e așa, copilăria reprezintă o perioadă cheie de intervenție pentru a investi în rezervele cognitive și de a le impulsiona”, a arătat Reynolds.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel