Cafeaua, legată de creșterea colesterolului: Cum să o prepari ca să nu crească colesterolul din sânge

Angela Sabău |
Data publicării:
Diabetul și obezitatea ar putea avea tratamnt găsit în cojile boabelor de cafea   Foto: Pexels.com
Diabetul și obezitatea ar putea avea tratamnt găsit în cojile boabelor de cafea Foto: Pexels.com

Cafeaua are o legătură cu creșterea colesterolului. Cercetătorii spun că de vină ar fi cafestolul un compus care se găseșe în cafeaua preparată la ibric sau espresso.

Consumul de cafea neagră sau decafeinizată ar putea avea o legătură cu creșterea coleterolului, spun cercetătorii.

Substanța numită cafestol, un compus găsit în cafea, ridică colesterolul prin deturnarea unui receptor, a declarat cercetătorii de la Colegiul de Medicină Baylor într-un raport care apare în numărul din iulie al revistei Molecular Endocrinology.

De fapt, cafestolul este cel mai puternic agent de creștere a colesterolului din dietă cunoscut, a declarat Dr. David Moore, profesor de biologie moleculara si celulara la BCM, si Dr. Marie-Louise Ricketts, student post-doctoral și primul autor al raportului. Cafeaua la ibric sau la presou și espresso conțin cele mai înalte niveluri ale compusului, care sunt îndepărtate prin filtre de hârtie utilizate în multe alte procese de preparare. Eliminarea cofeinei nu elimină, totuși, cafefestolul.

Studiile efectuate de un co-autor - Dr. Martijn B. Katan de la Vriye Univeriteit Amsterdam, Institutul de Științe ale Sănătății, Olanda - indică faptul că consumarea a cinci cești de cafea pe zi (30 miligrame de cafestol) timp de patru săptămâni ridică colesterolul din sânge de la 6 la 8 procente.

Cu toate acestea, deși asocierea colesterolului cu cafestolul a fost identificată anterior, mecanismul prin care a acționat a rămas un mister. A fost un mister pe care Moore și Ricketts au decis să-l analizeze în laborator.

Pentru o lungă perioadă de timp, Ricketts a spus că a fost împiedicată din cauza efectelor paradoxale ale cafestolului în ficat. Cu toate acestea, descoperirea unei gene numite factor de creștere fibroblast 15 sau FGF 15 a deschis oportunitatea unei înțelegeri mai bune a modului în care cafestolul afectează receptorul farsenoid X sau FXR în intestin.

Cercetări pe șoareci

FXR a fost identificat pentru prima dată ca un receptor al acizilor biliari în studii efectuate în mai multe laboratoare, printre care și Moore.

„Aceasta face parte din modul propriu de reglementare a nivelului de colesterol al organismului”, a spus Ricketts.

Prin cercetare pe șoareci, ea și Moore au descoperit că în intestin, cafestolul activeaza FXR și induce FGF15, care reduce efectele a trei gene hepatice ce reglează nivelul de colesterol. Deși încă nu este clar dacă cafestolul ajunge în sânge, descoperirea confirmă faptul că efectul compusului este în intestin, care este implicat direct în transportul acizilor biliari.

Interesu lui Moore legat de cafestol a început cu câțiva ani în urmă, când soția sa a citit un articol despre efectul cafelei asupra colesterolului. Ea a sugerat că ar putea schimba metoda de preparare, care implică un filtru de cafea permanent. Filtrele de hârtie, sugera articolul, înlătură uleiurile din cafea care conțin cafestol.

Moore a cercetat problema și a găsit articole de la co-autorul Katan. El lucra deja la cercetarea FXR și a început să se gândească dacă cafestolul ar putea afecta acel semnal pe calea colesterolului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel