Cafea: ține ea cancerul departe? Ultimele cercetări

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Cafea
Cafea

Consumul de cafea nu schimbă riscul unei persoane de a fi diagnosticat sau de a muri de cancer, a concluzionat un studiu.

Cafea, cancer. "Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume și continuă să fie mesaje mixte despre rolul pe care îl joacă în boala (n. r. cancer)", spune Stuart MacGregor, autor al unui studiu despre cafea și cancer, totodată șef al Grupului de Genetică de la Institutul de Cercetare Medicală QIMR Berghofers din Australia, potrivit medicalxpress.

În studiul său, acesta a analizat date de la peste 300.000 de oameni și a demonstrat că, zilnic, consumul de cafea nici nu a redus, nici nu a crescut riscul unei persoane de a dezvolta orice cancer.

Cafea, cancer: preferința e ereditară

Cercetătorul a mai precizat că e cunoscut faptul că preferință pentru cafea este ereditară:

"Cercetarea noastră în două direcții a analizat dacă ratele de cancer diferă în rândul persoanelor cu niveluri diferite ale consumului de cafea auto-raportat și dacă aceeași tendință a fost observată atunci când am înlocuit consumul auto-raportat cu predispoziție genetică față de consumul de cafea. Am constatat că nu există o relație reală între cât de multe cești de cafea a avut o persoană pe zi și dacă s-au dezvoltat anumite forme de cancer".

Cafeaua conține un amestec complex de ingrediente bioactive - inclusiv cafeină și kahweol - care au demonstrat că au efecte anti-tumorale în studiile pe animale. Însă efectul său anti-cancer asupra oamenilor nu a confirmat de niciun studiu științific. Dimpotrivă, au fost rezultate contradictorii pentru riscul global de cancer și pentru cancerele individuale cum ar fi cele de sân și prostată.

Cafea, cancer: tipuri de cancer analizate

Studiul a utilizat date despre cancer provenite dintr-o bază de date britanică unde sunt incluse peste 46.000 de persoane care au fost diagnosticate cu cele mai multe tipuri de cancer invaziv. Din acestea, aproximativ 7.000 de persoane care au murit de cancer. S-au comparat informațiile genetice ale persoanelor cu cancer cu datele provenite de la mai mult de 270.000 de persoane care nu au fost niciodată diagnosticate cu cancer.

Cercetarea a analizat unele tipuri de cancer - de sân, ovarian, plămân și de prostată - și s-a constat că cafeaua nu a crescut sau a scăzut incidența acestora. Dovezi neconcludente s-au înregistrat la cancerul colorectal. "În schimb, examinarea datelor de la acei oameni cu o predispoziție genetică mai ridicată de a consuma mai multă cafea părea să aibă un risc mai mare de a dezvolta boala", adaugă cercetătorii.

Potrivit acestora, beneficiile de sănătate ale cafelei au fost argumentate pentru o lungă perioadă de timp, dar această cercetare arată că schimbarea consumului de cafea nu este o modalitate eficientă de protecție împotriva cancerului.

Rezultatele cercetărilor au fost publicate în Jurnalul Internațional de Epidemiologie. Studiul AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel