Carne și grăsimi în exces, risc aproape dublu de cancer colorectal
Un nou studiu arată că o dietă care promovează inflamația, care presupune, în general, consumul de carbohidrați rafinați, carne roșie și prelucrată și grăsimi saturate sau trans, aproape că dublează...
Cercetatorii de la Molecular Mechanisms and Experimental Therapy in Oncology program (Oncobell) al Institutului de Cercetare Biomedicala Bellvitge (IDIBELL) și al Institutului Oncologic Catalan (ICO), împreună cu cei de la Institutul Biodonostia de Cercetare a Sănătății (IIS Biodonostia) au realizat un studiu multicentric, publicat în jurnalul de specialitate Nutrients, care arată o corelație între dieta pro inflamatorie, bazată pe carne și grăsimi, și una antioxidantă slabă și riscul de a dezvolta cancer colorectal și de sân.
Risc aproape dublu pentru cancer colorectal
„Am observat o asociere între riscul de a dezvolta cancer colorectal și potențialul inflamator al dietei. Adică, participanții la studiu care au urmat o dietă inflamatorie (cu carne și grăsimi, n.r.) au avut aproape de două ori mai mare riscul de a dezvolta cancer colorectal, care este al patrulea cel mai frecvent cancer la nivel mondial", explică Dr. Mireia Obón, unul dintre autorii principali, de la IDIBELL-ICO. „Pe de altă parte, nu am apreciat o creștere semnificativă a riscului de cancer mamar. De aceea trebuie să efectuăm mai multe studii pentru a verifica dacă există într-adevar o corelație cu alți factori", a adăugat ea.
În studiu au fost incluse 1.852 cazuri de cancer colorectal și 1.567 cazuri de cancer la sân din Spania, iar ca grupuri de control 3.447, respectiv 1.486 de persoane.
Prea multă carne, prea puține fructe și legume
O dietă inflamatorie se caracterizează, de obicei, prin consumul de carbohidrați rafinați, carne roșie și prelucrată și grăsimi saturate sau trans. Dintr-un total de 45 de elemente care țin de alimentație, 9 au fost găsite a fi cele care favorizează cel mai mult inflamația: energie, carbohidrați, proteine, grăsimi totale, grăsimi saturate, grăsimi trans, colesterol, vitamina B12 și fier, se arată în studiu.
Totodată, într-o dietă antioxidantă, consumul de legume, leguminoase, fructe și nuci predomină. Dar dacă nu consumăm suficient din aceste alimente, atunci capacitatea organismului de a produce antioxidanți scade. Stresul oxidativ apare atunci când organismul nu mai are/produce suficienți antioxidanți pentru a lupta cu radicalii liberi.
„În acest studiu ne-am concentrat asupra rolului dietei și în special asupra capacității sale inflamatorii și antioxidante, deoarece există dovezi că inflamația cronică și stresul oxidativ influențează dezvoltarea acestor două tipuri de cancer", a arătat dr. Víctor Moreno, șeful grupului de cercetare a cancerului colorectal de la IDIBELL-ICO.
„Faptul că adopți o dietă pro-inflamatorie și pro-oxidantă este un factor de risc foarte important pentru cancerul de colon. Partea pozitivă este că acesta este un factor modificabil și, prin urmare, poate fi schimbat", subliniază Dr. Mireia Obón.
„De aceea, pentru a preveni astfel de forme de cancer, este foarte important să respectăm recomandările agențiilor oficiale și ale agențiilor internaționale. Ar trebui să ne reorientăm obiceiurile alimentare față de o dietă mediteraneană bogată în fructe și legume, nuci, cereale integrale și uleiuri sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline, și să ne îndepărtăm de o dietă mai pro-inflamatoare", susține ea.
-
Ce se întâmplă dacă nu tratezi refluxul gastric18.12.2025, 09:04
-
Nivelul ridicat de Fier, asociat cu diabetul17.12.2025, 22:02
-
Alimentele care cresc riscul de infarct cu 46%17.12.2025, 21:20
-
-
De ce să eviți purtarea zilnică a chiloților tanga. Medicii, avertisment17.12.2025, 19:50
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
