Boala arterială periferică, cum eviți blocarea arterelor din picioare

Dana Lascu |
Data publicării:
Picioare
Picioare

Adulții de vârstă mijlocie care respectă 7 reguli foarte simple au șanse foarte mari să nu dezvolte boală arterială periferică.

Depunerea de plăcii grase în arterele din afara inimii, în special în picioare, este cunoscută sub numele de boală arterială periferică.

Boala arterială periferică reprezintă stenoza, ocluzia sau anevrismul aortei sau a ramurilor sale (excluzând arterele coronare și arterele cerebrale). Boala mai este cunoscută și sub denumirea de arteriopatie obliterantă a membrelor inferioare. Cauza cea mai frecventă a acestei afecțiuni este ateroscleroza.

Riscul de boală, aproape dublat de obiceiurile proaste

Un nou studiu constată că adulții de vârstă mijlocie cu scoruri optime pe o scară a sănătății cardiovasculare numită „Life's Simple 7" au șanse mult mai mari decât ale persoanelor cu scoruri proaste de a nu dezvolta boala arterială periferică.

Dezvoltat de American Heart Association, scorul „Life's Simple 7" ia în considerare colesterolul, tensiunea arterială, zahărul din sânge, activitatea fizică, dieta, fumatul și indicele de masă corporală.

Pentru studiul publicat în Jurnalul American de Epidemiologie în noiembrie 2018, cercetătorii au urmat 12.865 de persoane cu o vârstă medie de 54, pe o durată medie de aproximativ 24 de ani.

Persoanele cu scoruri optime sau scoruri medii au avut un risc de boală arterială periferică cu între 64% și 91% mai mic comparativ cu persoanele ale căror scoruri au sugerat o stare de sănătate precară.

Constatările sunt similare sau chiar mai puternice decât în studiile anterioare concentrându-se pe puterea de predicție a Life's Simple 7 pentru boala de inimă sau riscul de accident vascular cerebral, potrivit autorilor.

Persoanele cu cel puțin cinci punctaje ideale din „Life's Simple 7" au avut un risc de 78% scăzut pentru deces legat de inimă, comparativ cu persoanele fără punctaje ideale.

Ce trebuie să faceți ca să evitați să a jungeți la boală arterială periferică

Gestionați tensiunea arterială

Tensiunea arterială ridicată – hipertensiunea - este un factor major de risc pentru boli de inimă și accident vascular cerebral. Când tensiunea arterială rămâne în limite sănătoase, reduceți presiunea pe inimă, artere și rinichi, ceea ce vă menține mai sănătos. Aflați cum să vă gestionați tensiunea arterială.

Controlul colesterolului

Colesterolul ridicat contribuie la depunerea de plăci care pot înfunda arterele și poate provoca boli de inimă și accident vascular cerebral. Când vă controlați colesterolul, vă dați arterelor cea mai bună șansă de a rămâne funcționale. Aflați cum să vă controlați colesterolul.

Reduceți zahărul din sânge

Majoritatea alimentelor pe care le consumăm se transformă în glucoză (sau zahăr din sânge) pe care corpurile noastre o folosesc pentru energie. În timp, nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot afecta inima, rinichii, ochii și nervii. Aflați cum puteți reduce nivelul de zahăr din sânge.

Faceți exerciții

A trăi o viață activă este unul dintre mai bune daruri pe care vi le puteți oferi. Simplu spus, activitatea fizică zilnică mărește lungimea și calitatea vieții. Aflați cum să deveniți activi și să vă deplasați mai mult.

Mâncați bine și sănătos

O dietă sănătoasă este una dintre cele mai bune arme pentru combaterea bolilor cardiovasculare. O dietă sănătoasă vă îmbunătățește șansele de a vă simți bine și de a rămâne sănătoși mai mult de-a lungul vieții! Aflați ce înseamnă dieta sănătoasă.

Slăbiți

Când scăpați de kilogramele suplimentare și inutile, reduceți povara asupra inimii, plămânilor, vaselor de sânge și a scheletului. Aflați cum să pierdeți sau să gestionați greutatea.

Renunțați la fumat

Fumătorii au un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare. Dacă fumați, să renunțați e cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru sănătatea ta. Aflați cât de periculos este fumatul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel