Nutriționiști: 5 mituri despre dietă de care trebuie să uiți

Dana Lascu |
Data publicării:
Dieta Keto
Dieta Keto

În condițiile în care obezitatea a ajuns să fie considerată o epidemie la nivel mondial, tot mai mulți se gândesc la dietă. Nutriționiștii atrag însă atenția că există mituri capcană care ne sabotează eforturile. Spre exemplu, nu trebuie să facem „detoxifiere” și nici să eliminăm grupe întregi de alimente din dietă pentru a pierde în greutate.

După ce am exagerat cu produsele tradiționale de Sărbători, începerea unei diete poate fi o provocare. Asta pentru că mulți cad pradă unor mituri legate de slăbire și de ce trebuie să faci ca să fii sănătos și să ai o greutate normală, care ne deturnează de la scopul principal: acela de a avea o alimentație sănătoasă. Există multe dezinformări, arată nutriționiștii consultați de Today.com.

Ei au realizat un top cu 5 mituri dintre cele mai nocive legate de dietă și stil de viață sănătos. Iată care sunt acestea:

MITUL 1: Trebuie să elimini din alimentele consumate ca să slăbești

Pierderea în greutate este de fapt o consecință a adăugării unor alimente mai sănătoase la dieta voastră. Gândiți-vă la mai multe legume, pe care să le mâncați mai des, și încercați să mâncați mai multe vegetale, fructe de mare, proteine de origine vegetală (năut, linte, fasole), nuci și semințe.

Uitați-vă mai atent la dieta dvs. și aflați unde puteți adăuga mai multe legume și fructe. Încercați să adăugați zlnic câte o legumă la fiecare masă, sau un fruct la gustăre sau desert. Veți consuma mai mulți nutrienți și vă veți simți mai plini.

MITUL 2: După Sărbători trebuie să faci detoxifiere

Este timpul să vedem minciuna din spatele mitului produselor de „detoxifiere". Corpul uman se detoxifică în mod natural și nu ai nevoie de băuturi sau pastile ca să-l ajuți să facă asta, spune nutriționiștii.

Respectați această regulă: mestecați bine mâncarea, n-o înghițiți întreagă. Digestia începe în gură, astfel încât întregul proces de mestecare, digestie și absorbție a nutrienților vă poate ajuta să vă simțiți mai satisfăcuți. Aveți grijă de orice produse gen „ceai detox" sau de pastile de „curățare”. Acestea nu sunt evaluate de Food and Drug Administration (FDA, la americani, echivalentul românesc este ANMDM), deci nu există nicio garanție că obțineți ce ați plătit. În plus, unele produse „detox" pot prezenta riscuri pentru sănătate.

În loc să încercați să vă detoxifiați corpul, mai bine învățați să mâncați micul dejun în fiecare zi. Umplerea stomacului cu mai multe proteine la masa de dimineață vă poate ajuta să rămâneți sătui și energizați toată ziua.

MITUL 3: Nu am voință

Când vine vorba de hrană, voința nu are ce căuta în ecuație. Este adesea un rezultat al biologiei sau al unui model sau al unui obicei. Deci, scoateți-vă din minte că nu aveți voință. În schimb, concentrați-vă asupra lucrurilor pe care le puteți face pentru a rămâne pe drumul cel bun:

Băut: Scopul este să beți 2 litri de apă, apă minerală sau băuturi neîndulcite. Uneori, poate fi greu să discerni dacă ți-e foame sau ești însetat.

Gustare: mănâncă la fiecare 3-4 ore. Omiterea meselor nu este niciodată o idee bună. Puteți să vă faceți pachețele cu gustări care să conțină o combinație de proteine și fibre, cum ar fi brânza și fructele.

Somn: Uneori ne simțim înfometați pentru că suntem complet epuizați. Încercați să acordați prioritate somnului. Între 7 – 9 ore pe noapte pentru adulți.

MITUL 4: Sunt dependent de zahăr

Conceptul de „dependență" are unele rădăcini biochimice, dar nu există dovezi care să susțină că acest concept se aplică oamenilor. Cei mai mulți dintre noi mănâncă o mulțime de zahăr adăugat prin consumarea de băuturi zaharoase, produse de patiserie și cereale îndulcite la micul dejun. Sosurile și gustările savuroase pot avea de asemenea și tone de zahăr adăugat.

Permiteți-vă să vă faceți o poftă, dar planificați satisfacerea ei. Păstrați porția de dulce la sau sub 250 de calorii pe zi, și alegeți produse normale, nu cele așa-zis „dietetice".

Încercați să evitați „deserturile deghizate, acestea pot fi etichetate gen: sirop de tapioca, sirop de orez brun, nectar de agave sau concentrat de suc de fructe.

MITUL 5: Nu pot mânca sănătos la restaurant

Oamenii cred că la restaurant pot să mănânce sănătos doar dacă fac comandă de salată. Iată două strategii sănătoase pe care să le aplicați când consultați meniurile de la restaurante:

- Evitați produsele prăjite sau cu sosuri. Alegeți un amestec de fibre, proteine și grăsimi, cum ar fi mâncăruri care includ avocado, nuci, semințe, proteine pe bază de plante.

- Spuneți da garniturilor. Puteți alege legume – sunt star la orice masă! Alegeți supe cu sau din legume, aperitive cu legume la grătar sau fierte ori o salată antipasto.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel