Boala celiacă, legătura cu depresia și anxietatea: cum o ții sub control
Boala celiacă este declanșată de ingestia de gluten și, deși este o boală a intestinului, poate afecta întregul corp.
Boala celiacă, declanșată de ingestia de gluten, apare la oameni predispuși genetic să dezvolte această afecțiune autoimună cronică. În ultimele decenii, medicii au aflat multe despre cum se dezvoltă boala, inclusiv factori genetici și alți factori de risc. Cu toate acestea, rezultatele studiilor efectuate cu privire la faptul că persoanele cu boală celiacă au un risc crescut de deces prematur legat de afecțiune au fost incerte. Un studiu recent arată o rată a mortalității mică, dar semnificativă statistic.
Poate afecta întregul corp
Până de curând, boala era considerat o tulburare gastrointestinală principală pediatrică, asociată cu simptome de durere abdominală, diaree, constipație și balonare și caracterizată prin afectarea vilozităților intestinului subțire (vilozitățile sunt proiecții minuscule, asemănătoare cu degetele, care căptușesc intestinul subțire care ajută organismul să absoarbă nutrienți).
Odată cu dezvoltarea unor analize de sânge exacte și screeninguri la scară largă, boala celiacă a fost identificată ca o tulburare cu adevărat sistemică, ce se poate dezvolta la orice vârstă și poate afecta aproape orice țesut sau organ din corp. Persoanele cu boala celaică pot prezenta dureri articulare, osteopenie sau osteoporoză, fractură osoasă, erupții cutanate și simptome psihiatrice, cum ar fi anxietatea și depresia.
Declanșatorul de mediu pentru această boală - glutenul - este cunoscut. Atunci când eliminăm glutenul (o proteină care se găsește în grâu, secară și orz) din dieta persoanelor cu boala celiacă, de obicei, acestea au o îmbunătățire sau rezolvarea simptomelor. Testele lor de sânge revin la normal și intestinul subțire se vindecă.
Poate afecta speranța de viață
Studiile care evaluează boala celiacă și mortalitatea au avut rezultate contradictorii, unele studii prezentând până la o creștere dublă a mortalității, iar altele nu prezintă niciun risc crescut, scrie health.harvard.edu. În plus, nu a fost identificat încă modul în care boala celiacă poate modifica speranța de viață. Unii cred că ar putea fi parțial legat de inflamația cronică, ceea ce duce la dezvoltarea osteopeniei și a fracturilor osoase, complicații din afecțiuni asociate, precum diabetul de tip 1 sau mai rar, dezvoltarea limfomului intestinal (un tip de cancer).
Un studiu recent publicat în JAMA a descoperit un risc mic, dar care a crescut semnificativ, de mortalitate la persoanele cu boală celiacă. Interesant este că persoanele cu această boală aveau un risc crescut de deces la toate grupele de vârstă studiate, dar mortalitatea a fost mai mare la cei diagnosticați între 18 și 39 de ani. Cercetătorii au descoperit că riscul de deces a crescut în primul an după diagnostic, dar acest lucru a persistat chiar și 10 ani mai târziu. Creșterea mortalității la pacienții cu boală celiacă a fost legată de boli cardiovasculare, cancer, boli respiratorii și alte cauze nespecificate.
Schimbarea dietei reduce riscurile
Creșterea riscului de mortalitate nu sugerează că trebuie să gestionăm diferit boala celiacă, dar cercetările sugerează că un aport inadecvat de cereale integrale, împreună cu aportul insuficient de fibre, este o cauză principală a bolii și decesului la nivel mondial. Mai exact, un aport mai redus de cereale integrale este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare. Având în vedere limitele unei diete fără gluten, este posibil ca persoanele cu boală celiacă să mănânce mai puține cereale integrale decât persoanele care n uau restricții legate de dietă. Astfel, persoanele cu boală celiacă ar trebui să consume o dietă bogată în cereale integrale care nu conțin gluten, cum ar fi ovăz, quinoa și amarant.
În plus, s-a constatat că pacienții cu boală celiacă au un risc crescut de deces aferent bolilor respiratorii. Astfel, acești pacienții ar trebui să vorbească cu medicul despre vaccinurile pneumococice, care pot reduce riscul unor infecții respiratorii. Acest lucru nu este încă obișnuit în majoritatea practicilor de asistență medicală, așa că întrebați medicul cu privire la acest lucru.
Inflamația cronică este probabil un factor asociat în boala celiacă cu mortalitate crescută.
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
Studiu: Eficiența combinată a simvastatinei și rifaximinei în tratarea cirozei hepatice severe
UDCA, suplimentul dietetic în tratamentul cancerului hepatic. Modifică mediul imun
Colibactina, toxina bacteriană care lasă amprente genetice și declanșează cancerul colorectal la tineri
Bomba din organism care declanșează cancerul. Duce la o explozie de boli oncologice.
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii, avertisment
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii au lansat un avertisment.
De ce apare refluxul gastroesofagian. Explicații simple pe care trebuie să le știi
Cinci obiceiuri zilnice care dăunează pancreasului
Vârsta la care este indicată colonoscopia. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Chiar dacă NU ai simptome
Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Problemele de la toaletă care pot afecta grav sănătatea
HMB, suplimentul pentru tratarea cirozei. Îmbunătățește viața pacienților cu ciroză
Acest supliment alimentar ar putea ajuta la repararea ficatului, iar beneficiile sunt importante.
EXCLUSIV Mișcarea, esențială pentru prevenirea cancerului colorectal. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Efect benefic
Așa poți să previi unul din cele mai mortale tipuri de cancer.
Cancerul pancreatic, semnele de avertizare care apar în ochi
Acesta este semnul banal al unui cancer devastator care apare în ochi.
Suplimentele alimentare, asociate cu riscuri hepatice. Pot duce la mari probleme de sănătate
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
EXCLUSIV Cancerul colorectal, o afecțiune din ce în ce mai frecventă. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Locul 2 în Europa
Acest tip de cancer este din ce în ce mai agresiv. Ocupă locul 2 în Europa.
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
De ce simți că ai gaze, dar nu le poți elimina. Cât de grav este
Infecția comună care duce la cancer. Milioane de oameni, în pericol
EXCLUSIV Colonoscopia, recomandată în funcție de istoricul familial. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Se consideră primele două generații
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
Pilula contraceptivă nu crește riscul de cancer hepatic, arată un studiu amplu
Cancerul care se răspândește alarmant. Nu există niciun avertisment.
Herniile abdominale: când trebuie operate și care sunt metodele actuale
E. coli, impact grav asupra intestinului. Bacteriile blochează apărarea naturală și se răspândesc rapid
Tulpina emergentă de E.coli non-O157, posibil factor declanșator al cancerului colorectal la adulții tineri
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
Ce alimente trebuie să eviți dacă ai reflux gastroesofagian
Lista alimentelor pe care ar trebui să le eviți dacă ai reflux gastroesofagian.
