Boala inflamatorie intestinală, afecțiunea pe care riști să o faci dacă mănânci des preparate ultra-procesate
Cercetătorii au descoperit o creștere a prevalenței bolii inflamatorii intestinale pe glob în acele zone unde se consumă mult preparate ultra-procesate.
Un studiu multinațional a demonstrat recent că consumul regulat de alimente și băuturi foarte procesate este asociat cu inflamația și boli inflamatorii intestinale (IBD). Această afecțiune este mai răspândită în țările bogate decât în cele cu venituri medii mai mici.
Studiul coordonat de Neeraj Narula, medic și profesor asistent de Medicină la Universitatea McMaster din Hamilton, Canada, a arătat că există clar o legătură între consumul de alimente ultraprocesate și riscul de a dezvolta boli inflamatorii intestinale.
IBD este un grup de boli care provoacă inflamații cronice în tractul gastrointestinal. Printre ele: boala Crohn și colita ulcerativă. Medicul și gastroenterologul Ashkan Farhadi descrie IBD ca „o boală a națiunilor bogate”. Alimentele ultra-procesate includ majoritatea alimentelor și băuturilor produse în masă, care conțin aditivi alimentari - emulgatori, conservanți, îndulcitori și arome adăugați, grăsimi trans și coloranți.
Cercetările anterioare sugerează că anumite alimente cresc riscul apariției IBD. Echipa lui Narula a ajuns la concluzia că un consum mai mare de alimente și băuturi ultraprocesate crește probabilitatea de a dezvolta IBD. Cu toate acestea, studiul nu a putut confirma o legătură cauzală între alimentele ultra-procesate și dezvoltarea IBD. Deși consumul ridicat de alimente ultra-procesate a fost asociat cu o incidență mai mare a IBD, consumul acelorași alimente sub formă neprelucrată nu prezintă aceleași riscuri, arată Medical News Today.
Studiul științific poate fi consultat AICI.
Dieta și mișcarea pot vindeca ficatul după consumul de alcool
Trei semne care pot indica boala ficatului gras. Fii atent la piele
Aceste trei semen care apar pe piele pot indica boala ficatului gras.
5 alimente care îți distrug flora intestinală. Le mănânci zilnic! Iată cu ce le poți înlocui
Infecția comună care duce la cancer. Milioane de oameni, în pericol
"Am avut gaze și m-am balonat în ultimele luni". Ce este sindromul intestinului permeabil
Helicobacter pylori poate grăbi apariția cancerului gastric
Trei semne de pe mână care îți arată că ai probleme cu ficatul. Indică o degradare severă
Aceste trei semne banale de pe mână îți arată că ai probleme grave cu ficatul. Indică o degradare severă a acestuia.
Studiu: Eficiența combinată a simvastatinei și rifaximinei în tratarea cirozei hepatice severe
Colecistectomia: cum se schimbă viața după îndepărtarea vezicii biliare?
Alertă în patru destinații turistice. Virusul care ucide în tăcere și îți poate distruge ficatul
Alcoolul oprește regenerarea ficatului, chiar și după renunțare. Risc major de insuficiență hepatică
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
EXCLUSIV Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
Ce faci dacă te doare stomacul din senin. 4 cauze pe care să nu le ignori niciodată
Suplimentele alimentare, asociate cu riscuri hepatice. Pot duce la mari probleme de sănătate
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
Ce spun arsurile la stomac despre sănătatea ta și când devin un semnal de alarmă
Colibactina, toxina bacteriană care lasă amprente genetice și declanșează cancerul colorectal la tineri
Bomba din organism care declanșează cancerul. Duce la o explozie de boli oncologice.
