Boala inflamatorie intestinală, afecțiunea pe care riști să o faci dacă mănânci des preparate ultra-procesate

Cercetătorii au descoperit o creștere a prevalenței bolii inflamatorii intestinale pe glob în acele zone unde se consumă mult preparate ultra-procesate.
Un studiu multinațional a demonstrat recent că consumul regulat de alimente și băuturi foarte procesate este asociat cu inflamația și boli inflamatorii intestinale (IBD). Această afecțiune este mai răspândită în țările bogate decât în cele cu venituri medii mai mici.
Studiul coordonat de Neeraj Narula, medic și profesor asistent de Medicină la Universitatea McMaster din Hamilton, Canada, a arătat că există clar o legătură între consumul de alimente ultraprocesate și riscul de a dezvolta boli inflamatorii intestinale.
IBD este un grup de boli care provoacă inflamații cronice în tractul gastrointestinal. Printre ele: boala Crohn și colita ulcerativă. Medicul și gastroenterologul Ashkan Farhadi descrie IBD ca „o boală a națiunilor bogate”. Alimentele ultra-procesate includ majoritatea alimentelor și băuturilor produse în masă, care conțin aditivi alimentari - emulgatori, conservanți, îndulcitori și arome adăugați, grăsimi trans și coloranți.
Cercetările anterioare sugerează că anumite alimente cresc riscul apariției IBD. Echipa lui Narula a ajuns la concluzia că un consum mai mare de alimente și băuturi ultraprocesate crește probabilitatea de a dezvolta IBD. Cu toate acestea, studiul nu a putut confirma o legătură cauzală între alimentele ultra-procesate și dezvoltarea IBD. Deși consumul ridicat de alimente ultra-procesate a fost asociat cu o incidență mai mare a IBD, consumul acelorași alimente sub formă neprelucrată nu prezintă aceleași riscuri, arată Medical News Today.
Studiul științific poate fi consultat AICI.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Combinația letală care îți distruge ficatul
Cancerul pancreatic, greu de vindecat. ADN-ul extracromozomial face tratamentele ineficiente
Cel mai mortal tip de cancer este dificil de vindecat. Tratamentele nu sunt eficiente pentru a elimina tumorile.
Un medic dezvăluie cele 7 boli care apar imediat după sărbători: Se agravează imediat
Un medic dezvăluie 7 boli care se agravează după sărbători. Mesele de sărbători pot face mai mult rău decât ai crede.
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
Dieta și mișcarea pot vindeca ficatul după consumul de alcool
7 semne subtile că ficatul tău este suprasolicitat. Ce poți face ACUM
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. Ce se întâmplă, de fapt, cu alimentele când ajung în stomac
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. De ce este un semn bun când gazele intestinale au un miros puternic.
Cancerul hepatic, mortalitate ridicată. Stilul de viață, factor decisiv
Acest tip de cancer, extrem de comun, ucide într-un ritm alert. Medicii avertizează că numărul deceselor s-a dublat în ultimii 20 de ani.
Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Durerea de ficat: Cauze, simptome și când să ceri ajutor medical
Cancerul colorectal, număr semnificativ de decese în rândul tinerilor
Dieta care alimentează cancerul. E un trio periculos care duce la apariția cancerului
Această dietă alimentează cancerul. Afectează grav sănătatea intestinului. În plus, în combinație cu o bacterie are efecte catastrofale.
Balonarea, semn al bolii celiace. Când să mergi la medic
Boala silențioasă care crește riscul de deces prin boli de inimă și cancer cu 50%
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii, avertisment
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii au lansat un avertisment.
Ficatul gras, boala care te macină în tăcere. Duce la ciroză, cancer hepatic. Se extinde în tot organismul
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Tulpina emergentă de E.coli non-O157, posibil factor declanșator al cancerului colorectal la adulții tineri
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
De ce rămân urme pe vasul de toaletă. Dr. Răzvan Vintilescu: Pare neplăcut. Rușinos
De ce rămân urme pe vasul de toaletă. Ce ascunde, de fapt, textura scaunului despre starea ta de sănătate.
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
Suplimentele alimentare, asociate cu riscuri hepatice. Pot duce la mari probleme de sănătate
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.