Lyme, ce trebuie să știi despre boala lui Justin Bieber

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
  Cântăreţul canadian Justin Bieber și-a anunţat miercuri fanii că suferă de boala Lyme. Foto Facebook
Cântăreţul canadian Justin Bieber și-a anunţat miercuri fanii că suferă de boala Lyme. Foto Facebook

Cântăreţul canadian Justin Bieber și-a anunţat fanii că suferă de boala Lyme. Aceasta afecțiune provine de la o bacterie numită Borrelia burgdorferi și este răspândită cel mai frecvent de căpușe. Boala Lyme este deosebit de gravă dacă nu este tratată la timp. 

 

"Am fost recent diagnosticat cu boala Lyme şi, în plus, am un caz serios de mononucleoză cronică ce îmi afectează pielea, funcţiile neurologice, energia şi sănătatea mea în general", a scris vedeta de 25 de ani într-un mesaj publicat pe contul său de Instagram unde are 124 de milioane de fani, în replică la adresa criticilor despre fizicul său.

Potrivit Mayo Clinic, boala Lyme este cauzată de patru specii principale de bacterii. Borrelia burgdorferi și Borrelia mayonii provoacă boala Lyme în Statele Unite, în timp ce Borrelia afzelii și Borrelia garinii sunt cauzele principale în Europa și Asia. Cea mai frecventă boală transmisă de căpușă în aceste regiuni, boala Lyme este transmisă prin mușcatura unei căpușe cu picior negru infectate, cunoscută în mod obișnuit ca o căpușă de căprioară. 

Este mai probabil să contactați boala Lyme dacă locuiți sau petreceți timp în zone ierboase și puternic împădurite, în care trăiesc aceste căpușe care poartă boala Lyme. Este important să luați măsuri de siguranță atunci când vă aflați în zonele infestate cu căpușe.

Simptome

Semnele și simptomele bolii Lyme variază. Apar de obicei în etape, dar etapele se pot suprapune.

Semne și simptome precoce

O mică umflătură roșie, asemănătoare unei mușcături de țânțar, apare adesea pe locul unei mușcături de căpușă . Această apariție normală nu indică boala Lyme.

Cu toate acestea, aceste semne și simptome pot apărea în termen de o lună după ce ați fost infectat:

Eczemă. De la trei la 30 de zile de la o mușcătură a căpușelor infectate, poate apărea o zonă roșie în expansiune care uneori se șterge în centru, formând un model de "ochi de taur". Erupția (eritem migrans) se extinde lent în decurs de câteva zile și poate crește până la 30 de centimetri. De obicei, nu prezintă mâncărime sau durere, însă se poate da o senzație de încălzire in zona afectată.

Eritemul migrans este unul dintre caracteristicile bolii Lyme, deși nu toată lumea cu boala Lyme dezvoltă erupția cutanată. Unii oameni dezvoltă această erupție pe mai multe locuri pe corp.

Alte simptome.

Febra, frisoanele, oboseala, durerile corpului, durerile de cap, rigiditatea gâtului și ganglionii limfatici umflați pot însoți erupția.

Semnele și simptomele ulterioare
Dacă nu este tratată, pot apărea noi semne și simptome ale infecției cu Lyme în următoarele săptămâni până la luni. Acestea includ:

Eritem migrans. Erupția poate apărea pe alte zone ale corpului.
Dureri articulare.
Probleme neurologice. Săptămâni, luni sau chiar ani după infecție, s-ar putea să dezvolți inflamații ale membranelor din jurul creierului (meningită), paralizie temporară a unei părți a feței (paralizia lui Bell), amorțeală sau slăbiciune la nivelul membrelor și mișcare musculară afectată.

Semne și simptome mai puțin comune

La câteva săptămâni după infecție, unele persoane se dezvoltă:

Probleme cardiace, cum ar fi bătăile neregulate ale inimii
Inflamația ochilor
Inflamatii hepatice (hepatita)
Oboseală severă

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel