Boală psihică gravă, pentru care nu există medicamente. Cum o depistezi

Tulburarea de personalitate bordeline, cunoscută și sub numele de tulburare de personalitate instabilă din punct de vedere emoțional (EUPD), este o boală psihică gravă caracterizată prin deficiențe de personalitate, precum și prezența trasaturilor de personalitate patologică.

Statisticile arată că aproape 75% dintre persoanele diagnosticate cu tulburare de personalitate bordeline sunt femei. Unii psihiatri atribuie acest model de gen unor motive genetice sau hormonale, precum și tensiunii premenstruale.

Deși dieta adecvată este departe de a fi un remediu pentru BPD, poate fi în continuare utilă în gestionarea simptomelor, îmbunătățirea sănătății mintale și prevenirea obezității.

Nu există medicamente care să fi fost aprobate pentru a trata în mod specific BPD. Cu toate acestea, unii medici pot prescrie antidepresive, antipsihotice sau medicamente pentru stabilizarea dispoziției, pentru a ajuta la gestionarea altor probleme aparute, cum ar fi depresia, impulsivitatea sau anxietatea.

Personalitatea se referă la caracteristicile și trăsăturile pe care oamenii le dezvoltă pe măsură ce cresc - este modul în care o persoană crede, se simte și se comportă. Tulburarea de personalitate bordeline afectează modul în care un individ interacționează cu alte persoane, întreține relații, desfășoară activități zilnice și gestionează emoțiile.

În unele cazuri, oamenii dezvoltă personalități care duc la gânduri și comportamente nesănătoase și incapacitatea de a controla emoțiile și impulsurile. Cei care se luptă cu aceste caracteristici pot avea o tulburare de personalitate, care este recunoscută ca o boală mintală.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală, persoanele care se luptă cu această afecțiune pot experimenta episoade intense de furie, depresie și anxietate care ar putea dura de la câteva ore până la zile, rezultând adesea acțiuni impulsive marcante.

BPD - afectează mai mult femeile?

Unele studii spun că nu există diferențe în prevalența pe sexe în BPD - ci doar faptul că bărbații afectați sunt de obicei diagnosticați cu alte forme de boli mintale, cum ar fi tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) sau depresie. Femeile care suferă de BPD se crede că au mai multe șanse să caute ajutor psihologic decât bărbații.

BPD - la copii

Multe studii din ultimii ani au arătat că patologia BPD se dezvoltă în timpul copilăriei. De fapt, statisticile arată că până la 71% dintre adulții cu BPD au prezentat un abuz sever în copilărie și 30% au raportat tendințe auto-vătămătoare înainte de vârsta de 12 ani.

Anterior, diagnosticul de BPD la persoanele sub vârsta de 18 ani a fost controversat, deoarece nu este considerat o boală validă la tineri, deoarece adolescenții își dezvoltă încă personalitatea, iar caracteristicile tipice ale BPD sunt normale în această etapă a vieții. Medicii pot încerca, de asemenea, să-și protejeze pacienții tineri împotriva stigmatizării unei probleme de sănătate mintală.

Indicatorii BPD la copii și adolescenți sunt asemănători cu cei la adulți și includ:

- vedere ostilă sau paranoică a lumii
- impulsivitate periculoasă
- emoție intensă, instabilă sau inadecvată
- relații intense, dar instabile
- lipsa imaginii de sine

Dacă ai observat acești indicatori notabili în copilul tău sau le-ai experimentat pe propria piele, ar trebui să cauți imediat ajutor psihologic. Diagnosticul precoce este esențial pentru a determina cel mai bun mod de a controla emoțiile și comportamentele.

Tulburare de personalitate bordeline vs. Tulburare bipolară

Tulburarea bipolară este o tulburare de dispoziție care se caracterizează prin schimbări imprevizibile și extreme a stării de spirit. Aceste episoade sunt clasificate în două tipuri: mania și depresia.

Atât tulburarea BPD, cât și tulburarea bipolară pot prezenta comportamente impulsive, emoții intense și tendințe suicidare, motiv pentru care adesea sunt confundate.

Iată câteva dintre diferențele notabile dintre aceste două boli mintale:

1. Frecvența schimbărilor de dispoziție - Schimbările de dispoziție la persoanele cu BPD sunt de scurtă durată și sunt de obicei cauzate de factorii de mediu sau interpersonali, spre deosebire de schimbările de dispoziție ale tulburării bipolare, care pot dura săptămâni, luni sau chiar ani.

2. Somnul - Persoanele cu tulburare bipolară au mai multe șanse să-și întrerupă somnul, comparativ cu cele cu BPD. În timpul unui episod de tulburarea bipolară, o persoană poate dormi continuu timp de zile sau poate rămâne treaz pentru perioade lungi de timp fără a suferi oboseală.

3. Stabilitatea relațiilor interpersonale - Persoanele cu BPD au mai multe șanse de a avea probleme cu relațiile interpersonale din cauza tendinței lor de a fi mai instabili din punct de vedere emoțional.

Tratarea tulburării de personalitate bordeline

BPD este o afecțiune care a fost considerată anterior dificil de tratat. Astăzi, există multe opțiuni de tratament care pot ajuta pacienții să facă față stării lor și să ducă o viață mai stabilă și mai satisfăcătoare. Aceste planuri de tratament implică cea mai mare parte psihoterapia, cunoscută și sub numele de terapie de vorbire, cu scopul de a oferi modalități de gestionare a emoțiilor, de reducere a impulsivității și de îmbunătățire a relațiilor.

Unele dintre tipurile de psihoterapie care pot fi utile pentru persoanele cu BPD includ:

1. Terapia dialectic comportamentală - Este un tip de terapie special concepută pentru a ajuta la tratarea persoanelor cu BPD. Abordarea se concentrează pe două concepte: validarea și dialectica. Scopul său final este de a ajuta oamenii cu BPD să renunțe la a vedea lumea în "negru sau alb".

2. Schema orientată spre terapie - Se poate face individual sau într-un grup, această metodă ajută la identificarea și îndeplinirea nevoilor nesatisfăcute care au condus la comportamente nesănătoase.

3. Terapia bazată pe mentalizare (MBT) - Scopul acestei abordări este de a accentua gândirea înainte de a acționa, ajutând persoanele să identifice gândurile și sentimentele pentru a crea o perspectivă alternativă la un moment dat.

4. Sisteme de instruire pentru predictibilitate emoțională și rezolvarea problemelor (STEPPS) - Adesea folosită împreună cu alte tipuri de psihoterapie, această metodă este un tratament de 20 de săptămâni care implică ajutorul membrilor familiei, al îngrijitorilor și al prietenilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel