Dieta care îți ucide inima în tăcere. Alimentele care transformă arterele în bombe gata să explodeze
Dieta care îți ucide inima în tăcere. Alimentele care transformă arterele în bombe gata să explodeze.
Toată lumea crede că LDL este colesterol „rău” și că HDL e colesterolul „bun”, dar ce să vezi poate fi exact invers, în anumite condiții, arată medicul cardiolog Vasi Rădulescu, care ne arată și...
Ca la orice altceva în viață, când vorbim de colesterol, moderația este cheia, spune dr Vasi Rădulescu. Colesterolul așa-zis „rău” LDL are rolul lui vital în organism, cum în egală măsură, colesterolul zis „bun” HDL poate fi periculos dacă e în cantități prea mari, scrie medicul.
„Despre colesteroale am scris in extenso pe drvasiradulescu.ro, dar tot sunt lacune mari în rândul populației, pentru că vin fel de fel de informații contradictorii din te miri ce surse. Grosso modo, colesterolul rău e LDL, iar cel bun e HDL. Fals. E tot un mit. LDL nu e un colesterol rău, el având roluri clare în corp, iar la anumite niveluri e implicat, e drept, în fenomenul de ateroscleroză, dar e nevoie acolo de mai mulți factori pentru a produce distrugeri (printre factori se numără oxidarea sau inflamația). Colesterolul HDL nu e neapărat bun, chiar dacă se știe că are roluri antioxidante și antiinflamatorii. Studiile recente au arătat că nivelurile serice mai crescute de HDL sunt chiar riscante pentru inimă, așadar trebuie să reconsiderăm indicațiile actuale și să fim mai prudenți”, notează dr Vasi Rădulescu.
Cardiologul arată, pe pagina sa de Facebook, că nu trebuie să evităm cu obstinație alimente consistente, ci doar să avem grijă să le mâncăm în cantitățile potrivite.
„Am avut informații antagonice cu duiumul în cazul colesteroalelor. Ni se zice încă să ne ferim de ele, de parcă n-am avea nevoie de colesterol pentru pereții celulari, pentru neuroni, pentru hormoni. Iar din plante nu putem lua ceva similar, să fie clar! Ni s-a zis cândva să ne ferim de unt sau de ouăle consumate cu gălbenuș. În realitate, doza rămâne regină. Se poate consuma unt. Se pot mânca ouă. E ok o șunculiță. Nu vă mai feriți ca primadonele speriate de toate delicatesurile astea. N-o să muriți de la ele. Muriți din extreme, alimentație haotică, fumat, sedentarism, draci, izolare, nesomn. Fiți mai prietenoși cu colesteroalele, că nu-s chiar atât de nocive. V-o zice un om care a făcut nițică cardiologie (scuzați cacofonia) la viața lui, care savurează un unt bun pe o franzelă, se bucură de un ou poșat sau de o fripturică. Astea când nu e vegan, se știe”, punctează medicul.
Dieta care îți ucide inima în tăcere. Alimentele care transformă arterele în bombe gata să explodeze.
Boala gravă la care ești expus dacă ești născut după ACEST AN. Riscurile pot fi mortale.
Simptomul banal al bolii cardiace. Nu este durerea în piept, dar e un mare semnal de alarmă
Inima, afectată iremediabil. Lucrul inevitabil care o devastează. Nu scăpăm niciunul.
Inima femeilor este mult mai afectată decât cea a bărbaților. Medicii trag un semnal de alarmă.
5 lucruri esențiale pe care supraviețuitorii unui infarct trebuie să le facă zilnic. Reduc șansele unui nou infarct.
Această decizie banală îți distruge inima. Duce la creșterea semnificativă a tensiunii arteriale.
Această bacterie extrem de comună îți devastează inima. Cei mai mulți oameni o au.
Inima ta ar putea îmbătrâni mai repede decât crezi. Vezi dacă ești în pericol.
Asta trebuie să faci în timpul unui zbor cu avionul pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge.
Patru schimbări care reduc colesterolul mai eficient decât statinele.
Acest antioxidant poate preveni degradarea inimii.
De ce apare durerea în piept, cel mai important semn al unui infarct miocardic?