Alimentele vegetale ultraprocesate pot crește riscul de boli cardiovasculare. O alegere nesănătoasă pentru inimă

Un nou studiu arată că alimentele ultraprocesate pe bază de plante pot crește riscul de boli cardiovasculare și mortalitate.
Un nou studiu sugerează că alimentele ultraprocesate pe bază de plante pot crește riscul de boli cardiovasculare și mortalitate. Alimentele ultraprocesate, care reprezintă aproximativ 58% din dieta occidentală medie, sunt legate de probleme de sănătate precum declinul cognitiv, depresia și cancerul.
Studiul, publicat în The Lancet Regional Health, sugerează că consumul de alimente ultraprocesate pe bază de plante poate duce, de asemenea, la creșterea riscului de boli cardiovasculare și de mortalitate. Studiul este unul observațional, ceea ce înseamnă că nu stabilește cauzalitatea, și sunt necesare mai multe cercetări privind impactul pe termen lung asupra sănătății al alimentelor ultraprocesate pe bază de plante.
Constatările sunt susținute de cercetări anterioare care au constatat un risc crescut de rezultate adverse pentru sănătate, cum ar fi probleme cardiace, probleme de somn, diabet de tip 2, supraponderalitate și obezitate, precum și afecțiuni de sănătate mintală.
Impactul alimentelor ultraprocesate pe bază de plante
Un studiu realizat de Fernanda Rauber, de la Centrul de Cercetare Epidemiologică în Nutriție și Sănătate (NUPENS) și de la Departamentul de Medicină Preventivă al Universității din São Paulo, Brazilia, se concentrează asupra impactului alimentelor ultraprocesate pe bază de plante asupra rezultatelor în materie de sănătate, în special asupra bolilor cardiovasculare.
Cercetarea vizează perfecționarea ghidurilor pentru a încorpora considerații privind prelucrarea alimentelor în recomandările lor, deoarece alimentele pe bază de plante sunt recomandate în multe ghiduri dietetice. Principala diferență între alimentele ultraprocesate de origine animală și cele de origine vegetală este că alimentele de origine vegetală conțin în principal ingrediente de origine vegetală, spre deosebire de cele de origine animală, care includ carne, produse lactate, ouă sau brânză.
Industria alimentară folosește adesea aceste recomandări pentru marketing, ceea ce duce la percepția înșelătoare că produsele lor sunt sănătoase sau benefice pentru planetă.
Alimentele ultra-procesate pe bază de plante cresc riscul bolilor de inimă
Un studiu realizat de Rauber și echipa sa a constatat că, pentru fiecare creștere cu 10% a aportului caloric provenit din alimente ultraprocesate pe bază de plante, participanții au avut un risc cu 5% mai mare de boli cardiovasculare și un risc cu 12% mai mare de deces din cauza bolilor cardiovasculare.
Studiul a emis ipoteza că procesarea industrială a alimentelor ar influența relația dintre consumul de alimente pe bază de plante și bolile cardiovasculare, însă nu se cunoaște amploarea acestei influențe.
Rezultatele au arătat în mod constant că consumul de alimente de origine vegetală care nu sunt ultraprocesate a fost asociat cu un risc mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare, în timp ce alimentele ultraprocesate de origine vegetală au fost asociate cu un risc mai mare.
Alimentele pe bază de plante, minim procesate, reduc riscul bolilor de inimă
Un studiu realizat de Fernanda Rauber, a constatat că fiecare creștere cu 10 puncte procentuale a caloriilor provenite din alimente de origine vegetală și netransformate este asociată cu un risc cu 7% mai mic de boli cardiovasculare și cu un risc cu 13% mai mic de mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare.
Studiul subliniază importanța consumului de alimente de origine vegetală, dar și a alegerii celor care sunt minim procesate pentru a maximiza beneficiile pentru sănătate.
Constatările sugerează că medicii ar trebui să sublinieze importanța limitării consumului tuturor alimentelor ultraprocesate, inclusiv a celor pe bază de plante, și să explice modul în care alimentele pe bază de plante minim procesate sunt asociate cu un risc mai mic de boli cardiovasculare și de mortalitate, îndrumându-i pe pacienți să facă alegeri alimentare mai sănătoase.
Nu sunt întotdeauna bogate în nutrienți
Studiul realizat de Jennifer Wong, cardiolog certificat și director medical de cardiologie neinvazivă la MemorialCare Heart and Vascular Institute din cadrul Orange Coast Medical Center, a constatat că alimentele vegetale care nu sunt ultraprocesate prezintă un risc mai mic de boli cardiovasculare în comparație cu cei care consumă alimente ultraprocesate pe bază de plante.
Cardiologul a subliniat importanța promovării alimentelor integrale și a evitării alimentelor procesate și ambalate, chiar dacă acestea sunt pe bază de plante. Apoi s-a întrebat dacă ar exista o diferență în ceea ce privește rezultatele pe baza diferitelor tipuri de alimente procesate.
Monique Richard, dietetician nutriționist înregistrat și proprietar al Nutrition-In-Sight, a remarcat, de asemenea, că alimentele pe bază de plante nu echivalează automat cu cele nutritive. Alimentele ultraprocesate conțin adesea adaos de zahăr, sare, grăsimi, colesterol și conservanți sau sunt procesate pentru a elimina componentele benefice, cum ar fi fibrele și vitaminele solubile în apă.
Dieticianul a avertizat că un consum în exces al acestor ingrediente ar putea duce la creșterea riscului de markeri cardiometabolici, cum ar fi LDL ridicat, HDL scăzut, hipertensiune, ateroscleroză și alți markeri inflamatori.
Richard sfătuiește că alegerea alimentelor integrale sau a ingredientelor integrale este crucială pentru a obține cele mai multe beneficii pentru sănătate din alimentele pe bază de plante. Aceasta explică faptul că alimentele procesate, cum ar fi compotul de mere, pot degrada valoarea nutritivă a alimentelor integrale prin modificarea mecanică a fibrelor, adăugarea de zahăr și neincluderea pielii.
Acest lucru se datorează faptului că integritatea întregului pachet este compromisă în timpul fiecărei etape de procesare. Richard sugerează că, pentru alternative mai sănătoase la alimentele ultraprocesate pe bază de plante, înlocuirea cărnii vegetale cu soia sau fasole este o alternativă accesibilă și gustoasă. Amestecul de tofu cu legume și orez brun poate înlocui mâncărurile congelate pregatite, în timp ce prăjirea la tigaie a cuburilor de tofu sau seitan cu pesmet și legume prăjite poate înlocui "nuggets-urile" sau cotletele pane.
Lintea în supe și chilis poate adăuga proteine, fibre și textură fără prea mult sodiu suplimentar sau ingrediente nedorite. Jackfruit și quinoa sunt, de asemenea, schimburi excelente pentru mâncăruri care imită carnea de porc trasă.
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
Schimbări radicale în tratarea colesterolului și riscului cardiovascular
Inima, afectată iremediabil. Lucrul inevitabil care o devastează
Inima, afectată iremediabil. Lucrul inevitabil care o devastează. Nu scăpăm niciunul.
Cum afectează hormonii sănătatea inimii. Boala cardiacă carcinoidă: complicația silențioasă care atacă valvele inimii
Tratamentul cardiac, revizuit. Ghidurile vechi au ignorat diferențele esențiale între țări și stiluri de viață
Milioane de cardiaci, tratați greșit. Alarmă de ultimă oră în cardiologie.
Semnele hipertensiunii pe care le poți observa în ochi. Cum să îți reduci nivelul acesteia
Bacteria comună care îți devastează inima. Cei mai mulți o au
Această bacterie extrem de comună îți devastează inima. Cei mai mulți oameni o au.
Greșeala zilnică ce ne distruge inima. Dr. Victor Costache: ASTA provoacă bolile de inimă și cancerul!
Sedentarismul, factor agravant pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: La fiecare două ore, o mică pauză de două minute
Adevărul din spatele suplimentelor care promit să-ți curețe vasele de sânge
Trei medicamente frecvent utilizate care pot crește colesterolul
Trei medicamente frecvent utilizate pot crește colesterolul.
Un test simplu poate prezice mai bine riscul de boli cardiovasculare decât cel standard
Bolile de inimă, diagnosticate diferit. Testul privind valoarea colesterolului nu mai este de actualitate.
Ghiduri noi pentru colesterol și prevenția bolilor cardiovasculare
Deficiența de fier în insuficiența cardiacă. Rolul saturației transferinei (TSAT) în diagnostic și management
Deficitul care îți afectează grav inima. Duce la complicații majore și nu îți dai seama.
Hipertensiunea, un pericol tăcut. Impactul major asupra creierului
Hipertensiunea arterială are un efect devastator asupra creierului.
Avertisment privind atacurile de cord silențioase. Simptomele pot trece neobservate
Unul din trei atacuri de cord lovește în tăcere, fără dureri în piept și fără semnale clare. Medicii trag un semnal de alarmă.
Infecția netratată ce distruge inima după decenii. Asta e cauza valvulopatiei. Victor Costache: Acum sunt tratate mai serios
Colesterolul mărit nu înseamnă automat risc de infarct, arată un nou studiu
Ce trebuie să știi dacă ai colesterolul mărit. Face diferența dintre viață și moarte.
Edemul periferic, simptom cardiac ignorat de peste 50% dintre pacienți
Simptomul banal al bolii cardiace. Nu este durerea în piept, dar e un mare semnal de alarmă
Oboseala constantă, simptom alarmant al insuficienței cardiace cardiace
Acest simptomul comun îți arată că ai probleme cu inima. De obicei, apare dimineața. Poate duce inclusiv la deces.
Antidotul care reduce semnificativ colesterolul ridicat. Are efect major
Antidotul care reduce semnificativ colesterolul ridicat. Are efect major.
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare
Colesterolul persistent, marker cheie al riscului cardiovascular asociat stilului de viață
Acesta este cel mai rău lucru pentru inimă. O macină în totalitate și dublează riscul de infarct și boală coronariană.